Izmjene Zakona o radu i kolektivnog ugovora uz dijalog sa socijalnim partnerima

| Partija: | Oblast:

Prioriteti našega koncepta su razvojni zahvati koji će unaprijediti uvjete za zapošljavanje i potaknuti potražnju za radnom snagom. Pored toga, u cilju smanjenja nezaposlenosti podržat ćemo: • izmjene Zakona o radu i kolektivnog ugovora poštivajući principe socijalnog dijaloga,

Obrazloženje

Obećanje je prekršeno u mandatu 2014-2018

Kada je u pitanju Zakon o radu FBiH, on je donesen u julu 2015. godine, nakon protesta sindikata, te optužbi da nisu bili uključeni u dijalog sa Vladom FBiH. Ono što je kontraverzno za ovaj zakon je i da je usvojen po hitnom postupku, nakon što ga je Vlada FBiH utvrdila na 16. sjednici održanoj 23.7.2015, a Već 27.07.2015. zakazana je 4. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH za 30. juli 2015, i pored najava sindikata da će održati proteste ukoliko se bude glasalo o ovako usvojenom prijedlogu zakona. Sjednica je održana, a prijedlog je usvojen i pored protesta nekoliko hiljada radnika/ca pred zgradom parlamenta. Istog dana zakazana je i 7. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana 31.07.2015. Prijedlog je usvojen i u PD PFBiH, po hitnom postupku, uz burne proteste opozicionih stranaka koje su tražile da se prijedlog skine sa dnevnog reda zbog kršenja Poslovnika. Hitni postupak usvajanja zakona, naime, nalaže da se prijedlozi zakona moraju dostaviti 14 dana prije razmatranja na sjednici, dok je novi Zakon o radu Predstavničkom domu upućen večer uoči sjednice. Nakon što su 15.12.2015. sindikati i poslodavci objavili da su dogovorili novi Opći kolektivni ugovor, koji je Vlada FBiH odbila potpisati. Federalni premijer je tim povodom izjavio da je povećanje najniže plate koje su utvrdili poslodavci i sindikati “društveno opasno”, iako je prije samo pola godine sam obećao mnogo veći rast “minimalca” od onog koji su dogovorili socijalni partneri. Vlada je zatim povukla do tada neviđen potez, kada je, 6.1.2016. ukinula Rješenje o reprezentativnosti Udruženja poslodavaca FBiH, iako za to nije imala nikakve zakonske osnove. To joj, međutim, nije bilo dovoljno, te je na sjednici održanoj 14.1.2016 bez ikakve prethodne najave i konsultacije sa socijalnim partnerima usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te najavila da će ga parlamentu uputiti u hitnoj proceduri. Nakon pritiska javnosti, Vlada FBiH je popustila, te je Prijedlog ipak odlučila da uputi po redovnoj proceduri. U međuvremenu je Ustavni sud Federacije BiH utvrdio da je procedura donošenja Zakona o radu FBiH bila neustavna, te je Federacija tako ostala bez Zakona o radu (februar 2016. godine).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi