Neispunjeno

Umjesto smanjenja, došlo do povećanja troškova smještaja institucija BiH

vjekoslav bevandaSavjet ministara BiH radi na obezbjeđivanju trajnog smještaja institucija BiH, što je u skladu sa ranijim zaključkom Doma naroda Parlamentarne skupštine o potrebi smanjenja troškova za zakup prostorija za institucije BiH, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je precizirao da je u budžetu BiH za 2013. godinu predviđeno 10 miliona KM za smještaj i opremanje objekata institucija u Sarajevu i Tuzli, šest miliona u Mostaru, te četiri miliona KM u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

“Nabavkom oko 45.000 metara kvadratnih poslovnog prostora u ovim gradovima stvorili bi se uslovi da institucije BiH budu smještene u vlastite prostore i da se u dogledno vrijeme eliminišu ogromna sredstva koja se troše na zakup”, rekao je Bevanda u odgovoru na pitanje hrvatskog delegata u Domu naroda Borjane Krišto.

(Srna, 01.03.2013.)

Komentar:

O smanjenju troškova smještaja institucija BiH često se govori u bh. javnosti, a o njoj je više puta razgovarano i u Parlamentu BiH. Tako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, odgovarajući na pitanje poslanice HDZ-a u Domu naroda PSBiH Borjane Krišto, početkom marta 2013. godine, rekao da Vijeće ministara radi na tome da smanji troškove zakupa prostorija za institucije koje su smještene u nekoliko gradova u BiH.

Na ovu temu u Vijeću ministara je razgovarano mjesec dana kasnije, 03. aprila 2013. godine te je na toj sjednici zaključeno da se sistematski krene u rješavanje trajnog smještaja državnih institucija koje borave u iznajmljenim prostorijama. Nakon toga, u julu 2013. godine, Vijeće ministara je donijelo odluku o uvećanju projekta ulaganja u izgradnja i opremanje objekta za trajni smještaj Državne agencije za istrage i zaštitu. O rješavanju trajnog smještaja se razgovaralo i u novembru, kada je Vijeće ministara BiH donijelo odobrilo Projekat rekonstrukcije objekta u centru Sarajeva za smještaj osam institucija, u ukupnoj vrijednosti od 1.300.000 KM, izdvojenih iz budžetske rezerve za 2013. godinu. Na istoj sjednici donesena je i odluka o izdvajanju 750.000 KM Službi za poslove sa strancima, za kupovinu poslovnog prostora za smještaj Terenskog centra Banja Luka.

Međutim, iako je Vijeće ministara BiH radilo na obezbjeđenju trajnog smještaja pojedinih institucija ne može se govoriti o sistemskom rješavanju ovog problema.

Ako uporedimo troškove zakupa institucija BiH u 2014. godini sa prethodnom godinom, možemo primijetiti da se troškovi nisu smanjili, nego čak i povećali. Tako je u 2013. godini u ovu svrhu izdvojeno 19.549.000 KM, dok su u 2014. godini planirana sredstva u iznosu od 19.476.000 KM, što je povećanje za 17.000 KM.

Sa druge strane, u 2014. godini u Budžetu je evidentno povećanje sredstava za nabavku građevina. U odnosu na 2013. godinu kada su sredstva za ovu svrhu iznosila 19.177.000 KM, u 2014. godini je došlo do povećanja izdvajanja za 8.528.000. KM, pa tako sredstva za nabavku građevina predviđena u Budžetu 2014. godinu iznose 27.705.000 KM.

Dakle, iako se može primijetiti da je Vijeće ministara poduzimalo aktivnosti na obezbjeđenju trajnog smještaja za institucije BiH, na osnovu Budžeta za ovu godinu, u kojem su sredstva za zakup prostora povećana, možemo zaključiti da je Bevandino obećanje o eliminaciji ogromnih troškova ostalo neispunjeno. S obzirom da se u oktobru ove godine održavaju Opšti izbori u BiH, tako će ostati i do kraja aktuelnog mandata Vijeća ministara.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!