Neispunjeno

Umjesto početka radova, poništen tender za izgradnju državnog zatvora

Barisa-ColakSredinom januara objavljen je poziv za pretkvalifikaciju za nadzor nad izvođenjem građevinskih radova, a objava tendera za izvođenje radova na izgradnji državnog zatvora očekuje se u drugoj polovici februara ili početkom marta. Kako saznajemo u Ministarstvu pravde BiH, izvođenje radova moglo bi početi u drugoj polovici ili krajem 2013. godine.

(…)

Potcrtao je da će ovaj zavod biti prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih.

– Sigurno je da će u ovu ustanovu biti moguće smjestiti osuđenike s izrečenim kaznama dugotrajnog zatvora, osuđene za najteža kaznena djela, što će jamčiti visok stupanj sigurnosti kao i sve druge pretpostavke nužne za tu vrstu osuđenih osoba – zaključio je Čolak.

(Dnevni avaz, 04.02.2013.)

Komentar:

Međunarodni tender za izvođenje radova na izgradnji državnog zatvora poništen je prošle sedmice na zahtjev Razvojne banke Vijeća Evrope i Delegacije EU u BiH, zbog toga što su sve ponude bile skuplje od planiranih za čak 56 miliona KM. Ministarstvo pravde BiH će morati raspisati novi tender, koji je najavljen za kraj novembra, a građevinski radovi bi mogli početi tek na proljeće naredne godine.

Tender za izvođenje radova na izgradnji državnog zatvora objavljen je sredinom marta 2013. godine, da bi sredinom juna iz Ministarstva pravde BiH bilo saopšteno kako se prijavilo ukupno osam domaćih i stranih kompanija i kako bi radovi trebali početi na jesen.

Kako je za Istinomjer rekla glasnogovornica Ministarstva pravde BiH, Marina Bakarić, u ovom ministarstvu su očekivali da će izvođač radova biti odabran, ali je došlo do kašnjenja.

U službi za prostorno uređenje Općine Istočna Ilidža kažu da je investitor, odnosno Ministarstvo pravde BiH, dobio sve potrebne dozvole, ali za sada su radovi izvođeni jedino na pristupnom putu za gradilište, te na izgradnji betonske ograde.

Inače, izgradnja državnog zatvora planira se već duže vremena, a Okvirni financijski sporazum između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za “Projekt izgradnje Državnog zatvora BiH“ u vrijednosti 19,3 milijuna eura, potpisan je još krajem juna 2010. godine. Tada postavljeni rok za završetak izgradnje zatvora je bio kraj 2012. godine, što se nije ostvarilo.

Kašnjenja u izgradnji državnog zatvora konstatovana su i u Izvještaju o reviziji učinka višegodišnjih kapitalnih ulaganja, koji je 2012. godine izradio Ured za reviziju institucija BiH.

U izvještaju se između ostalog navodi i da su „radovi na izgradnji započeli prije nego je bilo jasno tko će sve učestvovati u finansiranju projekta, da je prvobitnim planom bilo predviđeno da će se izgradnja državnog zatvora finansirati budžetskim i donatorskim sredstvima, ali se zbog nedostatka i neizvjesnosti donatorskih sredstava odlučilo da se za finansiranje projekta koriste i kreditna sredstva. Zahtjev za kreditnim sredstvima upućen je stranom kreditoru u trenutku kada je bila završena projektna dokumentacija i izvršene pripremne radnje za početak radova, a kreditor je nakon načelnog pristanka za finansiranje projekata zatražio reviziju projekta, što je u konačnici dovelo do njegove izmjene, povećanja vrijednosti i značajnog prolongiranja roka za njegov završetak“.

Kao planirani završetak radova na zatvoru u Izvještaju se navodi 2014. godina, a u posljednjim javnim istupima predstavnika Ministarstva pravde BiH koji su se odnosili na izgradnju zatvora, kao krajnji rok za završetak gradnje i smještanje zatvorenika se pominje sredina 2015. godine. I nakon poništenja tendera, u Ministarstvu pravde se nadaju da će rok za završetak radova u 2015. godini biti ispoštovan.

Ipak, s obzirom da je stari tender poništen, te da je iz Ministarstva pravde najavljena objava novog tendera tek za kraj novembra, a početak radova tek za proljeće naredne godine, možemo konstatovati kako ranije obećanje o početku izgradnje državnog zatvora krajem 2013. godine nije ispunjeno. Do konačne izgradnje ovog zatvora, brojni osuđenici Suda BiH iz cijele države će čekati na odsluženje kazni, koje će u međuvremenu služiti u pretrpanim entitetskim zatvorima.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!