Ukoliko bude pravomoćno osuđen, BiH može izručiti Mamića Hrvatskoj

Današnja prvostepena presuda Zdravku Mamiću, nekadašnjem čelniku i savjetniku NK Dinama, kojom je osuđen na šest i po godina zatvora imala je odjeka i u domaćoj javnosti, a kako sada stvari stoje istom će se morati pozabaviti i bh. pravosuđe, obzirom da je Mamić presudu dočekao na teritoriji Bosne i Hercegovine, a osim hrvatskog ima i  bh. državljanstvo. Komentarišući ovu temu, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić izjavio je danas da BiH ne može izručiti Mamića Hrvatskoj.

Ne može ga BiH izručiti ako ima državljanstvo BiH, to je Ustavom propisano, kao što ni druge države ne isporučuju nama svoje državljane. Ali to ne znači da je tu kraj njegove odgovornosti. Ako, primjera radi, Mamić bude presuđen na deset godina, Hrvatska dostavlja tu presudu Bosni i Hercegovini i mi možemo izvršiti presudu.

(Dragan Mektić, 06.06.2018.)

Ustav BiH ne sadrži odredbe kojima se propisuje (ne)izručenje bh. državljana. Ekstradicija, odnosno izručenje stranih državljana zbog kaznenog progona u njihovoj državi, a koji se zadese na teritoriji BiH, regulisana je Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pitanje izručenja vlastitih državljana, koji u većini slučajeva imaju dvojno državljanstvo, odnosno bh. i državljanstvo neke druge države, u pravilu se reguliše bilateralnim ugovorima.

Ako je suditi prema Ugovoru o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji je na snazi od 06.03.2014. godine, Mektićeva izjava nije tačna.

Prema Ugovoru o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, BiH može izručiti pravosudnim organima druge države i svog državljanina, ukoliko su ispunjeni određeni uslovi.

Član 7.

(1) Izručenje vlastitih državljana u svrhu kaznenog progona dopustit će se ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim Ugovorom za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca za koja je prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna.

(2) Izručenje vlastitih državljana u svrhu izvršenja pravomoćno izrečene kazne zatvora ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode dopustit će se ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim Ugovorom za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca koja su kažnjiva prema pravu obiju država ugovornica, ako trajanje kazne zatvora ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode, odnosno njihov ostatak koji se treba izvršiti iznosi najmanje dvije godine.

Ugovor o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Zdravko Mamić nepravosnažno je osuđen za krivično djelo korupcije i organizovanog kriminala, a na teret mu se stavlja izvlačenje blizu 15,44 miliona eura iz NK Dinamo, kao i nanošenje štete državnom budžetu od 1,62 miliona eura zbog neobračunatog poreza i fiskalnih nameta.

Obzirom da je ugovor o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske dvostran, isti važi i kada Hrvatska treba izručiti bh. pravosuđu svoje državljane.

Sličnoj pravnoj zavrzlami oko (ne)izručenja svjedočili smo i u slučaju odbjegle sutkinje Lejle Fazlagić, koja također ima dvojno državljanstvo. Pozivajući se na Ugovor o izručenju između Hrvatske i BiH, Ustavni sud Hrvatske, kao najviša pravosudna instanca te zemlje, odlučio je da Fazlagićeva, iako je i državljanka i Hrvatske, može biti izručena bh. pravosuđu.

Dakle, BiH i Hrvatska kao države potpisnice bilateralnog sporazuma imaju ugovornu obavezu da jedna drugoj izručuju osobe koje se u državi koja traži izručenje progone zbog krivičnog djela ili se traže radi izvršenja kazne zatvora, bez obzira na njihovo državljanstvo.

Usprkos činjenici da postoji formalno pravni okvir za izručenje vlastitih državljana u praksi je to dosta otežano, o čemu svjedoče brojni slučajevi.

Mektićeva izjava, u djelu koji se odnosi na izvršenje presude, i to da Mamić može završiti iza rešetaka bh. zatvora je tačna. Naime, ukoliko Mamić bude i pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu, Sud BiH po osnovu sporazuma i na zahtjev Hrvatske može provesti presudu.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić za svoju izjavu o slučaju Zdravka Mamića dobija ocjenu poluistina.

 

(Istinomjer.ba)

Uskoro počinje rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Grdonj?

Iz Općine Centar Sarajevo nedavno je saopćeno da će, shodno zahtjevu stanovnika mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“,...

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo te da se ovaj zakon “nalazi u...Izabran novi Nadzorni odbor RMU “Banovići”

Govoreći o problemima u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” federalni ministar energetike i rudarstva, Nermin Džindić istakao je da će Vlada Federacije BiH “ubrzo” riješiti probleme sa kojima se...