Neistina

U Ustavu BiH ne postoji termin “zajedničke institucije”

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske (RS) za pravne poslove Marko Šukalo jedan je u nizu funkcionera iz ovog entiteta koji je, govoreći o institucijama Bosne i Hercegovine, upotrijebio termin “zajedničke institucije”.

Šukalo je 21. 1. 2021. godine komentarisao odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da poništi izbore u Srebrenici i Doboju, a govoreći o institucijama BiH, upotrijebio je termin “zajedničke institucije”.

Iako nemamo povjerenje u zajedničke institucije, spremili smo žalbu u kojoj su navedene sve nepravilnosti i maliciozne radnje CIК-a. Кada bi Sud BiH odlučivao nepristrasno, naša žalba bi bila usvojena.

Marko Šukalo, 21. 1. 2021.

Istinomjer podsjeća na član 3. Ustava Bosne i Hercegovine (Nadležnosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta) na osnovu kojeg je moguće utvrditi da izraz “zajedničke institucije Bosne i Hercegovine” kao takav ne postoji, te da se u čitavom tekstu Ustava BiH u tom kontekstu koristi isključivo termin “institucije Bosne i Hercegovine”.

Istinomjer se i ranije bavio netačnim tvrdnjama Branislava Borenovića, Dragana Bogdanića i Sanje Vulić o “zajedničkim institucijama”.

S obzirom na činjenicu da se nigdje u Ustavu BiH ne koristi termin “zajedničke institucije”, Istinomjer će Marku Šukalu za pomenutu tvrdnju dati ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!