Ispunjeno

U KS obustavljen gradski saobraćaj

Premijer Kantona Sarajevo, Mario Nenadić gostujući na N1 televiziji apelovao je na građane da budu disciplinovaniji kada je zaštita od koronavirusa u pitanju, te najavio i uvođenje novih mjera.

Potvrdivši da vanrednu sjednicu Vlade KS drži otvorenom, te da se na taj način rješava pitanje po pitanje, Nenadić je izjavio da “previše građana hoda, druži se po tržnim centrima”, te dodao:

Tržni centri će raditi samo za maloprodaju i apoteke. Nema potrebe da rade. Išli smo sa akcijom u javnom prevozu, zadužili smo ministra da se ide na uređenje redova vožnje. Ograničit će se prevoz i GRAS-a i Centrotransa.

Mario Nenadić, 18. mart 2020.

Ubrzo nakon ove Nenadićeve najave, Vlada KS na vanrednoj sjednici održanoj istoga dana “naložila proširivanje Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite kojom se obustavlja rad tržnih centara, a iz koje se isključuju apoteke i prodavnice prehrambenih artikala, a Naredba je stupila na snagu 19. 03. 2020. godine u 06:00 sati i primjenjivat će se do 31. 03. 2020. godine do 24:00 sata.

Kada je ograničenje prevoza GRAS-a i Centrotransa u pitanju, premijer KS je tokom jednog od svojih javnih nastupa potvrdio:

Ne radi se samo o međugradskom, radi se i o linijskom i tramvajskom i o gradskom javnom prevozu. Ono što je važno, samo da ne bismo izazvali zbunjenost kod građana, naredba Federalnog štaba civilne zaštite stupa na snagu sutra u 24 sata navečer.

Mario Nenadić, 19. mart 2020.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Vlade KS, ”usljed aktuelne situacije izazavane pandemijom koronavirusa kao i naredbe Federalnog štaba civilne zaštite kojom je obustavljen javni prijevoz na području cijele FBiH, Vlada KS odlučila je posebnim mjerama osigurati vanredni prijevoz za uposlenike u sektoru zdravstva i sigurnosti na području Kantona Sarajevo”.

Istinomjer ovim obećanje Maria Nenadića o uvođenju mjera zatvaranja tržnih centara i ograničenja prevoza GRAS-a i Centrotransa u KS ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!