Radi se na tome

Raspisano više konkursa za prijem radnika/ca u osnovnim i srednjim školama u KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović (NiP) izjavila je krajem aprila ove godine da ovo ministarstvo obavlja pripreme s ciljem blagovremenog raspisivanja konkursa za prijem radnika u osnovnim i srednjim školama te da očekuje da će konkursi biti raspisani u junu ove godine. U maju i junu raspisan je veći broj konkursa za spomenute pozicije.

Foto: Vlada KS

Hota-Muminović je ranije istakla da bi konkursna procedura trebala biti završena prije početka nove školske godine.

Komisija koja trenutno zasjeda i analizira sve pristigle kadrovske potrebe i iskazani tehnološki višak ima pune ruke posla i očekujemo da ćemo ove godine konkurse raspisati već u mjesecu junu i okončati konkursne procedure i prije nove školske godine. Smatramo da ćemo ovim unaprjeđenjem itekako poboljšati prilike u našoj obrazovnoj zajednici.

Naida Hota-Muminović, 26.4.2022.

Ministrica je tada dodala da pripreme podrazumijevaju prvenstveno zbrinjavanje nastavnika za čijim je radom prestala potreba.

Kada se taj proces završi, prema podacima kojima raspolažemo, ostaje nam oko 1.700 pozicija u osnovnim i srednjim školama koje će ići na konkurs. Veliki broj ovih pozicija dat će se na neodređeno vrijeme.

Naida Hota-Muminović, 26.4.2022.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je pristupilo i izradi dva nova pravilnika o prijemu radnika, jedan za osnovno i drugi za srednje obrazovanje, kao i promjenama pravilnika o tehnološkom višku, gdje su skraćeni rokovi za iskazivanje kadrovskih potreba.

Naime, u proteklim godinama, naši prosvjetni radnici, iz godine u godinu, deset ili petnaest godina, pa i više, idu na konkurse svakog ljeta tražeći svoje zaposlenje. Ugovor o radu često rezultira vrlo kasno, u septembru ili oktobru u tekućoj školskoj godini. Naravno, to vrlo negativno utiče i na kvalitet nastavnog procese, ali i na kvalitet života naših prosvjetnih radnika.

Naida Hota-Muminović, 26.4.2022.

Na zvaničnoj stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS u maju i junu ove godine objavljeno je više konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta u školskoj 2022/2023. godini u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Konkursi su raspisani, između ostalog, za nastavnike, odgajatelje, psihologe, pedagoge, edukatore i socijalne radnike.

S obzirom na to da je do danas raspisan veći broj konkursa za prijem u radni odnos radnika/ca u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, Istinomjer obećanju ministrice Naide Hota-Muminović daje ocjenu radi se na tome. Nastavit ćemo pratiti da li će do kraja juna biti raspisani dodatni konkursi te da li će konkursna procedura biti završena do početka školske godine, kako je najavila ministrica.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!