Ispunjeno

Raspisani konkursi za prijem u radni odnos u osnovnim i srednjim školama u KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota-Muminović (NiP) izjavila je krajem aprila ove godine da ovo ministarstvo obavlja pripreme s ciljem blagovremenog raspisivanja konkursa za prijem radnika/ca u osnovnim i srednjim školama te da očekuje da će konkursi biti raspisani u junu ove godine. U maju i junu raspisan je veći broj konkursa za spomenute pozicije, a prema informacijama iz resornog ministarstva, do sada su raspisani javni konkursi za 1.679 upražnjenih pozicija u osnovnim i srednjim školama.

Foto: Vlada KS

Ministrica Hota-Muminović izjavila je u aprilu 2022. godine da bi konkursna procedura trebala biti završena prije početka nove školske godine.

Komisija koja trenutno zasjeda i analizira sve pristigle kadrovske potrebe i iskazani tehnološki višak ima pune ruke posla i očekujemo da ćemo ove godine konkurse raspisati već u mjesecu junu i okončati konkursne procedure i prije nove školske godine. Smatramo da ćemo ovim unaprjeđenjem itekako poboljšati prilike u našoj obrazovnoj zajednici.

Naida Hota-Muminović, 26.4.2022.

Hota-Muminović je tada dodala da pripreme podrazumijevaju prvenstveno zbrinjavanje nastavnika/ca za čijim je radom prestala potreba.

Kada se taj proces završi, prema podacima kojima raspolažemo, ostaje nam oko 1.700 pozicija u osnovnim i srednjim školama koje će ići na konkurs. Veliki broj ovih pozicija dat će se na neodređeno vrijeme.

Naida Hota-Muminović, 26.4.2022.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je pristupilo i izradi dva nova pravilnika o prijemu radnika/ca – jedan za osnovno i drugi za srednje obrazovanje – kao i promjenama pravilnika o tehnološkom višku, gdje su skraćeni rokovi za iskazivanje kadrovskih potreba.

Naime, u proteklim godinama, naši prosvjetni radnici, iz godine u godinu, deset ili petnaest godina, pa i više, idu na konkurse svakog ljeta tražeći svoje zaposlenje. Ugovor o radu često rezultira vrlo kasno, u septembru ili oktobru u tekućoj školskoj godini. Naravno, to vrlo negativno utiče i na kvalitet nastavnog procese, ali i na kvalitet života naših prosvjetnih radnika.

Naida Hota-Muminović, 26.4.2022.

Prema informacijama dostupnim na zvaničnoj stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, u proteklom periodu objavljeno je više konkursa za prijem u radni odnos za popunu upražnjenih radnih mjesta u školskoj 2022/2023. godini u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Konkursi su raspisani, između ostalog, za nastavnike/ce, odgajatelje/ice, psihologe/inje, pedagoge/inje, edukatore/ice i socijalne radnike/ce.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS za Istinomjer su rekli da su od maja 2022. godine objavljeni javni konkursi za popunu 1.679 upražnjenih pozicija, dok su poništena 33 konkursa za određeni dio pozicija. Iz Ministarstva su dodali da je osnovni razlog za poništenje dijela konkursa taj što na raspisanom konkursu nije bilo kandidata/kinja koji bi zaključili ugovor o radu (kandidat/kinja odustao/la zbog zasnivanja radnog odnosa u drugoj ustanovi) ili zbog činjenice da određeni broj srednjih škola nije upisao planirani broj učenika/ca, odnosno odjeljenja u skladu s Planom upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2022/2023. godini.

Napominjemo da je Ministarstvo, shodno normativnom okviru koji uređuje navedeno pitanje, po zahtjevima škola dalo saglasnosti za poništenje dijela konkursa i istovremeno izdalo nove saglasnosti za raspisivanje konkursa za navedene pozicije u skladu sa potrebama škole. Jedan dio konkursa je i trenutno u proceduri, odnosno nisu okončani.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, odgovor na upit, 12.10.2022.

Navode i da je resorno ministarstvo od škola obaviješteno da su, za određeni broj pozicija za koje je konkursna procedura u toku, angažovani radnici/e u skladu s kolektivnim ugovorom do okončanja konkursne procedure, čime je osigurano nesmetano funkcionisanje odgojno-obrazovnog procesa.

Od spomenutih 1.679 upražnjenih pozicija, raspisani su konkursi za prijem 1.202 nastavnika/ce i 477 radnika/ca na pozicijama stručnih saradnika (psiholog/inja, edukator/ica-rehabilitator/ica, logoped/kinja), asistenta/ce u odjeljenju te pomoćnog i tehničkog osoblje u školama.

Iz Ministarstva dodaju da je u ovoj školskoj godini Vlada KS osnovnim i srednjim školama dala saglasnost za prijem 306 radnika/ca u radno-pravni status na neodređeno radno vrijeme. Vlada KS dala je saglasnost za prijem 69 psihologa/inja, 17 socijalnih radnika/ca, 23 edukatora/ice-rehabilitatora/ice, 57 asistenata/ica u odjeljenju, kao i saglasnost za prijem 205 asistenata/ica na određeno vrijeme za pružanje podrške djeci s teškoćama.

S obzirom na to da su do sada raspisani javni konkursi za 1.679 upražnjenih pozicija u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo te budući da je Vlada KS dala saglasnost za prijem određenog broja radnika/ca na neodređeno radno vrijeme, Istinomjer obećanje ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!