Istina

U Ivanićevom mandatu “MAP nije zatražen, a nije ni odobren”

Međusobna optuživanja između SNSD-a sa jedne, te PDP-a i SDS-a sa druge strane na temu ko je, šta i kada učinio u kontekstu NATO integracija Bosne i Hercegovine i dalje ne prestaju. Naprotiv, aktuleziranjem pitanja usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) nakon Opštih izbora 2018. godine, rasprava na tu temu je intenzivirana u javnom prostoru.

U tom kontekstu, odgovarajući na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika “da su mu ljudi bliski predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, tokom posjete Ankari, prenijeli da je Ivanić obećao Erdoganu da će se postarati za napredak BiH ka članstvu u NATO, bivši član Predsjedništva BiH i trenutni počasni predsjedik PDP, Mladen Ivanić je izjavio:

Kada je MAP u pitanju, istorija i činjenice su više nego jasne. U mom mandatu MAP nije zatražen, a nije ni odobren. Dodik je podnio zahtjev za MAP i očito ga hvata panika jer je obećao svojevremeno da će to završiti, a sada to mora sa svojim partnerima SDA i HDZ.

Mladen Ivanić, 03.05.2019.

Osvrćući se na dio izjave u kojem Ivanić tvrdi da u njegovom mandatu “MAP nije zatražen ni odbren”, Istinomjer podsjeća da je 02.10.2009. godine u Briselu tadašnji član Predsjedništva BiH, Željko Komšić u ime naše zemlje predao aplikaciju za pristupanje Akcijskom planu za članstvo u NATO (MAP).

Kako je u saopštenju za javnost Ministarstva odbrane BiH tada navedeno, tom činu su prisustvovali i tadašnji Generalni sekretar NATO-a, Andres Fogh Rasmussenu, tadašnji ministar odbrane BiH, Selmo Cikotić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general – pukovnik Miladin Milojčić, zatim ministar inostranih poslova Sven Alkalaj, te ambasador BiH pri NATO-u u Briselu, Nikola Radovanović.

U momentu predaje Aplikacije, Vijeće ministara BiH, pored ostalih, činili su i ministri iz SNSD-a, te je i tadašnji predsjedavajući ovog izvršnog organa vlasti, Nikola Špirić bio kadar te političke partije.

Članovi Predsjedništva BiH u vrijeme podnošenja Aplikacije bili su Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić.

I pored toga što Bosna i Hercegovina nije ispunila sve uslove koji su u vezi aktiviranja MAP-a pred nju postavljeni na samitu NATO-a u Talinu, u aprilu 2010. godine, Euroatlantski savez je 05.12.2018. godine ipak odobrio prvi bh. Godišnji nacionalni program, čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

U trenutku kada je pomenuta odluka donesena, Ivanić više nije bio član Predsjedništva BiH obzirom da je trenutni saziv preuzeo dužnost 20.11.2018. godine.

Podsjećamo, i nakon pet mjeseci od kad je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo, nadležne institucije naše zemlje nisu usvojile Godišnji nacionalni program kao uslov za aktiviranje MAP-a.

Obzirom da Mladen Ivanić nije bio član kako Predsjedništva BiH, tako ni ministar u Vijeću ministara BiH u momentima kada je BiH predavala aplikaciju za MAP, odnosno kada je od strane NATO dobila ponudu za njegovu aktivaciju, Istinomjer Ivanićevu tvrdnju da u njegovom mandatu “MAP nije zatražen, a nije ni odobren” ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!