Neistina

Strategija vanjske politike BiH 2018-2023. godine “predviđa” članstvo BiH u NATO

Nakon što je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik ponovo kritikovao Mladena Ivanića zbog odluke kojom je prošli saziv Predsjedništva BiH usvojio Strategiju vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018-2023. godine, oglasila se i Partija demokratskog progresa (PDP) čiji je Ivanić počasni predsjednik.

U svojoj reakciji PDP “smatra izuzetno nekorektnim i neprimjerenim trenutku tvrdnju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se Strategijom spoljne politike BiH, usvojenom u vrijeme mandata Mladena Ivanića, planira članstvo u NATO-u, te se pored ostalog dodaje:

Strategija spoljne politike BiH 2018-2023. ne predviđa članstvo BiH u NATO, a od ranije je poznat stav Mladena Ivanića i PDP da u tom smislu treba prije svega pratiti put Srbije.

Partija demokratskog progresa, 26.03.2019.

Istinomjer se još aprila 2018. godine u svojoj analizi osvrnuo na pomenuti dokument, te u kontekstu reakcije PDP-a podsjećamo na dijelove Strategije koji se odnose na provođenje aktivnosti Bosne i Hercegovine u odnosu na NATO.

S tim u vezi, u Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018.-2023. godine se jasno kaže da “nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.”

Obzirom da, kako je istaknuto, Strategija poziva na “provođenje aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine”, podsjetićemo da Zakon o odbrani BiH u članu 84. pod nazivom “Aktivnosti za prijem BiH u NATO” nalaže sljedeće:

Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

(Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine, Član 84.)

Shodno činjenici da Strategija vanjske politike BiH 2018-2023. godine poziva i nedvosmisleno slijedi kako aktivnosti, tako i sam odnos i ciljeve Bosne i Hercegovine spram NATO utvrđene Zakonom o odbrani BiH, a čiji se jedan od članova i zove “Aktivnosti za prijem BiH u NATO”, Istinomjer će tvrdnju PDP-a da Strategija “ne predviđa članstvo u NATO-u” ocijeiti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!