Analize

U iščekivanju masovne vakcinacije građana protiv COVID-19 u RS-u

Iako najviši zvaničnici Republike Srpske već nekoliko mjeseci najavljuju da će isporuke vakcina protiv COVID-19 biti ubrzane, one i dalje ne pristižu željenom dinamikom, pa se i u ovom bh. entitetu još uvijek čeka na početak masovne vakcinacije stanovništva. Prema posljednjim informacijama, došlo je do kašnjenja u isporuci druge komponente ruske vakcine Sputnik V, koju je Vlada RS-a naručila početkom ove godine, pa brojni građani čekaju na svoju drugu dozu ove vakcine. Iako je resorno ministarstvo ranije najavilo da će se revakcinacija vršiti nakon tri sedmice, nadležni građane sada uvjeravaju da se revakcinacija može obaviti i u roku od 90 dana.

Foto: Gorana Jakovljevic – Anadolu Agency

Da oko 50.000 građana RS-a čeka na vakcinaciju drugom dozom vakcine Sputnik V, objavio je portal Buka 7. jula ove godine, a to je potvrdila i ministrica finansija RS-a Zora Vidović dan kasnije, te je najavila i skoru isporuku kineskih vakcina Sinopharm.

 

Isporučena je dosta velika količina, ali nije ukupna količina, one prve vakcine koja se prima, ali je dosta manje isporučena ona druga revakcinacija, tako da mi očekujemo sad u narednih nekoliko dana, evo jutros smo preduzeli i presing Vlade i drugi preduzeli sve mjere da se dobije ta druga vakcina kako bi se ljudi mogli revakcinisati. Tako da ja se nadam u narednom periodu, vrlo kratkom, da ćemo dobiti te vakcine koje smo platili, ali evo jutros je informacija da će ova druga kineska vakcina, koju smo takođe platili, dobiti između 13. i 15.. Dolazi 13. u Beograd na aerodrom, znači 15. će bit kod nas, i da će nakon toga krenuti masovna imunizacija stanovništva. Znači, neće više biti ugovaranja nego jednostavno otvorit će se punktovi, više punktova u svim opštinama i radit će se vakcinacija 12 sati dnevno.

Zora Vidović, 8. 7. 2021.

O potencijalnoj nabavci ruskih vakcina protiv COVID-19 Sputnik V u RS-u govori se još od kraja prošle godine, a sredinom januara ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić izjavio je da Republika Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza ove vakcine.

Vlada Republike Srpske je preko Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka Republici Srpskoj i ovaj proces je u završnoj fazi. Poslije pregovora sa distributerima vakcine utvrđen je početni obim. U prvoj fazi iznosio bi oko 200.000 doza, koje se, prema planiranoj dinamici isporuke, očekuju početkom februara, a nastaviće se u martu.

Alen Šeranić, 18. 1. 2021.

Republički štab za vanredne situacije usvojio je 1. februara Zaključak o obezbjeđivanju finansijskih sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 u iznosu od 15,6 miliona KM s PDV-om, a istog dana stigla je prva isporuka od 2.000 doza vakcine Sputnik V. Povodom dolaska 2.000 ruskih vakcina javnosti se obratio i ministar Šeranić i saopćio da je taj broj vakcina dovoljan za vakcinisanje 1.000 osoba, kao i da se “do kraja februara očekuje još 200.000 doza, a potom do sredine marta ista ta količina kako bi se izvršila revakcinacija pacijenata nakon 21 dan”. Šeranić je naglasio da je uobičajena praksa da u prvom kontingentu stigne manja količina vakcina zbog toga što one moraju proći određene procedure uvoza.

Sada je stigao kontingent od 2.000 vakcina. Prema Rusiji smo definisali potrebu za vakcinaciju 200.000 lica, znači 400.000 doza. Polovinom februara očekujemo prvu količinu od 200.000 doza, a ostatak u martu.

Alen Šeranić, 1. 2. 2021.

Međutim, kako je evidentno iz onoga što je izjavila entitetska ministrica finansija Zora Vidović, u RS još uvijek nije isporučena ni kompletna naručena količina prve doze vakcine Sputnik V.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović, koji se inače veoma često oglašavao u proteklom periodu povodom dolaska ruskih vakcina, rekao je da će vakcine stići do kraja jula.

Nije još prošlo 90 dana od te doze koja je stigla 27. aprila. Ima još tri nedjelje, dotle će stići sigurno. Razumijem ljude, međutim nije tako kritično. Ne treba praviti tolike panike.

Duško Perović, 8. 7. 2021.

Perović je, dakle, “smirujući građane”, kao rok za revakcinaciju naveo 90 dana, dok je ministar zdravstva Šeranić u februaru ipak tvrdio da će se revakcinacija vršiti nakon 21 dan. Nedoumica kod građana RS-a stvorila se krajem maja, kada neki i nakon 20 dana nisu dobili poziv na revakcinaciju za koju im je rečeno da će je dobiti nakon 21 dan. Tada su za Nezavisne novine iz Instituta za javno zdravstvo RS-a rekli da revakcinacija građana, koji su primili vakcinu Sputnik V, može biti od 21 do 90 dana od primljene prve doze, a to su ponovili i 8. jula za portal Buka, pozivajući se najnovija istraživanja ruskog instituta Gamaleya.

Dinamikom isporuke nezadovoljan i Višković

O tome da nije zadovoljan dinamikom isporuke vakcina opširno je govorio premijer Vlade RS-a Radovan Višković krajem aprila ove godine.

Već u septembru smo počeli pregovore sa fondom preko koga ide i raspored i prodaja vakcina i te procedure oko dokumentacije i saglasnosti su trajale nekoliko mjeseci. Kompanija iz Republike Srpske, koja se bavi uvozom i distribucijom medicinskog materijala, lijekova i opreme, sa Ruskim fondom potpisala je ugovor 26. januara ove godine. U tom ugovoru navedeno je da Republika Srpska uzima i plaća 400.000 doza ruske vakcine, komponente 1 i 2, što je za 200.000 građana, i da je rok isporuke šest mjeseci. Ono što je napisano u ugovoru da će ta dinamika isporuke ići sukcesivno i da ćemo već u februaru dobiti određene količine, pa u martu i u aprilu. Međutim nije se baš tako u stvarnosti dešavalo. Do sada smo dobili 47.000 doza što je potreba za 23.000 stanovnika iako je bilo obećanje da do ovog perioda dobijemo 100.000 doza.

Radovan Višković, 24. 4. 2021.

Višković je tada također rekao i da nije zadovoljan procesom vakcinacije protiv COVID-19 u RS-u.

Proces vakcinacije u Republici Srpskoj ne ide baš onim planom koji smo mi željeli ali se odvija bez zastoja i tako će biti u narednom periodu. Dolaskom 25.000 doza komponente 1 ruske vakcine, dolaskom kineskih vakcina i daljom isporukom vakcina iz sistema Kovaksa odgovorno tvrdim da ćemo u narednim danima biti u poziciji da ubrzamo proces vakcinacije jer je to jedini način, da pored ovih mjera koje imamo, da se izborimo sa korona virusom. Republika Srpska je obezbijedila za svoje građane u ovom momentu 1.200.000 doza vakcina koje su ugovorene i plaćene. One nisu nažalost još došle, ali se nadamo da će proces isporuke značajno ići brže nego do sada. Mi imamo za 600.000 stanovnika obezbijeđene vakcine, što je za više od 50 odsto stanovništva Republike Srpske.

Radovan Višković, 24. 4. 2021.

Republički štab je 16. aprila usvojio još jedan zaključak o nabavkama dodatnih količina vakcine protiv COVID-19, za šta je iz kompenzacijskog fonda izdvojeno oko 7,2 miliona KM bez PDV-a. Kako je potvrdio premijer Višković, ova sredstva uplaćena su za nabavku kineske vakcine Sinopharm čiji se dolazak najavljuje za 15. juli.

Prije par dana na Republičkom štabu donijeli smo odluku i uplatili 7,1 miliona KM za nabavku 160.000 doza kineske vakcine “Sinofarm” što je dovoljna doza za 80.000 građana za vakcinaciju i revakcinaciju. Očekujemo vrlo brzo da nam dođe i ta količina vakcina iz Kine.

Radovan Višković, 24. 4. 2021.

Kako se navodi na internet-stranici Instituta zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, dо 5. јulа 2021. gоdinе zdrаvstvеnim ustаnоvаmа u Rеpublici Srpskој isporučeno je 157.470 prvе i 94.870 drugе dоzе vаkcinа prоtiv COVID-19, a kako su ranije tvrdili zvaničnici iz ovog entiteta, naručeno je ukupno 1,2 miliona vakcina.

Iz svega navedenog, jasno je da su dosadašnja obećanja o skorom početku masovne vakcinacije u RS-u i dolasku većih količina vakcina u pravilu ostajala neispunjena, a prema posljednjim najavama, masovnija vakcinacija bez prethodne najave mogla bi početi iza 15. jula, nakon što iz Kine budu isporučene vakcine Sinopharm. S druge strane, 50.000 građana, koji su prve doze ruske vakcine Sputnik V primili tokom aprila i maja, za sada se samo mogu uzdati u obećanja da će vakcine stići uskoro, iako se uveliko bliži krajnji rok od 90 dana za njihovu revakcinaciju, a za koju im je ranije rečeno da će se vršiti u također obećanom roku od 21 dan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!