Neispunjeno

Subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih u KS nisu isplaćene do kraja 2019. godine

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS), Damir Filipović je najavio da će u decembru biti isplaćena sredstva u sklopu projekta subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih u KS za 461 osobu koja je ispunila uslove.

Filipović je nakon što je obezbjeđeno 3.697.000 KM, što je prema njegovim riječima dovoljno za oko 360 aplikanata, rekao da će isplate početi tek kada se obezbjede sredstva za sve aplikante.

Ja kao ministar stopiram isplatu iz razloga što želim sve u cijelosti isplatiti. Kada budem znao ukupnu finansijski konstrukciju, vlada će donijeti odluku i u decembru će biti isplata.”

Damir Filipović, 12.11.2019.

Uvođenje novih mjera i projekata pristupačnog i pravičnog rješavanja stambenog pitanja” je inače obećano i u Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Međutim na tematskoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 20. decembra 2019. godine, istaknuto je da je rebalansom budžeta iz juna 2019. izdvojeno 2,65 miliona KM za subvencioniranje stambenog pitanja mladih.

Ministar Filipović je tada objasnio da je od juna, internim preraspodjelama, prikupljeno 3,69 miliona KM za subvencioniranje stambenog pitanja mladih, što je dovoljno za 360 aplikanata s konačne rang liste, objavljene i na stranici Ministarstva.

Očekujem da amandmanom Vlade KS prikupim još 50 hiljada KM, što znači da ćemo imati ukupno 4,10 miliona KM za tu namjenu. Moguće je da skupimo još 590 hiljada za svih 460 osoba s konačne rang liste.”

Damir Filipović, 20.12.2019.

Filipović je tada rekao i da se isplata sredstava očekuje u januaru 2020. godine. S obzirom da sredstva u sklopu projekta subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih u KS nisu isplaćena do kraja 2019. godine, kako je to ranije najavio ministar Filipović, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!