Usmjerena sredstva za obnovu Saborne crkve i crkve Sv. Luke Evanđeliste

Tokom posjete ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damira Filipovića Vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću upriličenoj 15.03.2019. godine, kardinal je pored ostalog informisao ministra o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata.

Tom prilikom naglašena je potreba obnove crkve na Alipašinom Polju u Novom Gradu, a Filipović je istakao da je “za sve religijske zajednice planirano izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju”.

Vrlo nam je bitno da za realizaciju ovog projekta imamo i podršku vaše institucije, ali i da nas informišete o objektima koje vi mislite da treba obnoviti.

Damir Filipović, 15.03.2019.

O ovom projektu ministar Filipović je 21.03.2019. godine upoznao i mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te je još jednom podvukao opredijeljenost da se sredstva usmjere u projekte koje su vjerske zajednice odredile kao prioritetne:

Budžetskom stavkom za sanaciju i rekonstrukciju vjerskih i kulturno-historijskih objekata Ministarstvo raspolaže od ove godine, a sredstva u iznosima do 15.000 KM bit će uplaćena svim vjerskim zajednicama, uz prethodno potpisane sporazume.

Damir Filipović, 21.03.2019.

U skladu sa najavljenim, 23.04.2019. godine finalizirani su potpisi Sporazuma o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata na području Kantona Sarajevo.

Potpisnici ovog Sporazuma su Srpska pravoslavna crkvena opština – Saborna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija – župni ured Sv. Luka Evanđelista Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Kako je navedeno, sredstva će biti usmjerena u pravoslavnu Sabornu crkvu, te crkvu Sv. Luke Evanđeliste u sarajevskoj Opštini Novi Grad.

Ovim Istinomjer obećanje ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damira Filipovića u vezi finansijske podrške pomenutim vjerskim zajednicama ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...Hoće li se građani Rogatice ovoga ljeta okupati u bazenu?

Radovi na izgradnji otvorenog i mini-bazena za djecu i neplivače u Rogatici počeli su još polovinom 2016. godine, ali je nastavak projekta doveden u pitanje 2017. godine zbog, kako je navedeno,...