Usmjerena sredstva za obnovu Saborne crkve i crkve Sv. Luke Evanđeliste

Tokom posjete ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damira Filipovića Vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću upriličenoj 15.03.2019. godine, kardinal je pored ostalog informisao ministra o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata.

Tom prilikom naglašena je potreba obnove crkve na Alipašinom Polju u Novom Gradu, a Filipović je istakao da je “za sve religijske zajednice planirano izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju”.

Vrlo nam je bitno da za realizaciju ovog projekta imamo i podršku vaše institucije, ali i da nas informišete o objektima koje vi mislite da treba obnoviti.

Damir Filipović, 15.03.2019.

O ovom projektu ministar Filipović je 21.03.2019. godine upoznao i mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te je još jednom podvukao opredijeljenost da se sredstva usmjere u projekte koje su vjerske zajednice odredile kao prioritetne:

Budžetskom stavkom za sanaciju i rekonstrukciju vjerskih i kulturno-historijskih objekata Ministarstvo raspolaže od ove godine, a sredstva u iznosima do 15.000 KM bit će uplaćena svim vjerskim zajednicama, uz prethodno potpisane sporazume.

Damir Filipović, 21.03.2019.

U skladu sa najavljenim, 23.04.2019. godine finalizirani su potpisi Sporazuma o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata na području Kantona Sarajevo.

Potpisnici ovog Sporazuma su Srpska pravoslavna crkvena opština – Saborna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija – župni ured Sv. Luka Evanđelista Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Kako je navedeno, sredstva će biti usmjerena u pravoslavnu Sabornu crkvu, te crkvu Sv. Luke Evanđeliste u sarajevskoj Opštini Novi Grad.

Ovim Istinomjer obećanje ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damira Filipovića u vezi finansijske podrške pomenutim vjerskim zajednicama ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...