Ispunjeno

Usmjerena sredstva za obnovu Saborne crkve i crkve Sv. Luke Evanđeliste

Tokom posjete ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damira Filipovića Vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću upriličenoj 15.03.2019. godine, kardinal je pored ostalog informisao ministra o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata.

Tom prilikom naglašena je potreba obnove crkve na Alipašinom Polju u Novom Gradu, a Filipović je istakao da je “za sve religijske zajednice planirano izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju”.

Vrlo nam je bitno da za realizaciju ovog projekta imamo i podršku vaše institucije, ali i da nas informišete o objektima koje vi mislite da treba obnoviti.

Damir Filipović, 15.03.2019.

O ovom projektu ministar Filipović je 21.03.2019. godine upoznao i mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te je još jednom podvukao opredijeljenost da se sredstva usmjere u projekte koje su vjerske zajednice odredile kao prioritetne:

Budžetskom stavkom za sanaciju i rekonstrukciju vjerskih i kulturno-historijskih objekata Ministarstvo raspolaže od ove godine, a sredstva u iznosima do 15.000 KM bit će uplaćena svim vjerskim zajednicama, uz prethodno potpisane sporazume.

Damir Filipović, 21.03.2019.

U skladu sa najavljenim, 23.04.2019. godine finalizirani su potpisi Sporazuma o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata na području Kantona Sarajevo.

Potpisnici ovog Sporazuma su Srpska pravoslavna crkvena opština – Saborna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija – župni ured Sv. Luka Evanđelista Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Kako je navedeno, sredstva će biti usmjerena u pravoslavnu Sabornu crkvu, te crkvu Sv. Luke Evanđeliste u sarajevskoj Opštini Novi Grad.

Ovim Istinomjer obećanje ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damira Filipovića u vezi finansijske podrške pomenutim vjerskim zajednicama ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!