Dosljedno

U borbi sa migrantskom krizom Bihaću stiže pomoć iz Banja Luke

Načelnici i gradonačelnici Banje Luke, Centra Sarajevo, Doboja, Goražda, Istočnog Novog Sarajeva, Jajca, Ljubuškog, Maglaja, Mostara, Petrova, Prijedora, Sanskog Mosta, Trebinja, Vareša i Zenice krajem marta 2019. godine potpisali su u Banja Luci zajedničku izjavu “kojom pružaju jednoglasnu podršku gradu Bihaću u smislu moralne i prijateljske pomoći pri rješavanju migrantske krize i pratećih pojava sa kojima se građani i institucije susreću”.

Potvrđujući svoju opredijeljenost da grad na čijem je čelu pomogne Bihaću, gradonačelnik Banja Luke, Igor radojičić je nakon pomenutog sastanka izjavio da je migrantska kriza u BiH “problem takvih razmjera da lokalna zajednica ne može sama da se izbori”, te pored ostalog dodao:

Jedna je humanitarna, druga je bezbjednosna jer je desetine ljudi u kretanju, a tu su i zdravstvena i epidemiološka. U svakom slučaju, to je jedan kompleksan problem sa kojim nijedna lokalna zajednica, pa ni Bihać, ne treba da se suočava sama.

Igor Radojičić, 28.03.2019.

Podsjetivši tom prilikom i da je Banja Luka prijatelj i partner Grada Bihaća, Radojičić je podvukao da će se Banja Luka i Bihać radovati svakom novom projektu u kojem ova dva grada “šalju pozitivne poruke i daju pozitivne primjere, ne samo u vezi sa ovom krizom”.

U skladu sa zaključcima sa sastanka i izraženim opredjeljenjima u okviru akcije “Pomozimo Bihaću”, gradonačelnik Radojičić je 25.10.2019. godine “zatražio od Skupštine grada Banja Luka odobrenje za doniranje 10.000 KM Bihaću u svrhu nabavke cisterne za distribuciju pitke vode u privremenom centru za migrante Vučjak”.

U obrazloženju zahtjeva se između ostalog navodi da su se “humanitarna organizacija CRS BiH i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić obratili gradonačelnicima opština i gradova u BiH zahtjevom da se odobre novčana sredstva za potrebe nabavke ovih vozila, s obzirom na to da JP Vodovod Bihać ima samo dvije cisterne koje koristi za potrebe građana i migranata u Bihaću”.

Ovim Istinomjer stav Igora Radojičića u smislu upućivanja moralne i prijateljske pomoći Gradu Bihaću pri rješavanju migrantske krize ocjenjuje dosljednim, te ćemo nastaviti pratiti eventualne daljnje aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!