Neispunjeno

U 2018. godini Kanton Sarajevo nije dobio obećanu LED rasvjetu

Početkom ove godine Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo najavilo je ulaganje vrijedno 30 miliona KM u projekt obnove javne rasvjete, odnosno zamjenu iste sa 33.000 LED svjetiljki. Ovo obećanje nije ispunjeno, a isto je bilo i tema sjednice Skupštine KS, održane 19.12.2018. godine, kada je na pitanje šta je bilo sa LED rasvjetom, odgovoreno da je ova budžetska stavka “i dalje otvorena”.

Resorni ministar Senad Hasanspahić (SDA) raspisao je u februaru ove godine Javni poziv za “izbor privatnog partnera za pružanje usluge projektovanja, ugradnje, održavanja i zamjene LED svjetiljki na podrčju KS”.

Projekat modernizacije javne rasvjete KS-a podrazumijeva zamjenu postojeće konvencionalne javne rasvjete sa LED rasvjetom i implementaciju sistema daljinskog upravljanja sistemom javne rasvjete uz projektovane mogućnosti SMART rješenja u budućnosti. (…) Implementacija ovoga projekta će trajati maksimalno 300 dana po planu implementacije.

Senad Hasanspahić, 06.05.2018.

Kako domaće kompanije nisu ispunjavale uslove iz tendera na isti je upućeno i nekoliko prigovora da postoji dosta neregularnosti u tenderskoj dokumentaciji.

“Zahtjev Ministarstva ne osigurava pravičnu i aktivnu konkurenciju, jer samo dvije firme iz regiona imaju zahtijevane reference. U BiH u posljednjih pet godina nije bilo projekata zamjene, ugradnje i održavanja LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom u vrijednosti od 30 miliona KM, što znači da su svjesno eliminirani svi domaći ponuđači i proizvođači.”

“Nije jasan ni razlog zbog kojeg Ministarstvo u prvoj fazi odabira firme zahtijeva da se dostavi samo izjava da ponuđač posjeduje sve ateste navedene u tenderu. Zahtjev nije logičan, jer ostavlja mogućnost da ponuđač koji ne posjeduje ateste, prođe prvu fazu”, glasili su neki od prigovora učesnika tendera, na što je ministar Hasanspahić odgovorio:

Niko nije favoriziran. Tendersku dokumentaciju preuzelo je više od 40 aplikanata, više od polovine su domaći. Konkurs se završava sutra. Radi se o investiciji od 30 miliona KM. Mislim da u BiH nema firme koja ovaj posao može završiti sama od početka do kraja.

Senad Hasanspahić, 27.03.2018.

Prigovore na tender imali su i zastupnici u Skupštini KS, pa je tako Edin Forto (Naša stranka) koji je zbog velikog broja žalbi na tendersski postupak uputio i zastupničku inicijativu za poništenje ovog tendera, navodeći slične razloge kao i domaće kompanije koje su se zažile da se tender “očito namješta nekoj stranoj firmi”.

Ključni kriterij za učešće privatnih partnera u natječaju bilo je njihovo učešće na istim projektima u posljednjih pet godina čija je minimalna vrijednost iznosila 30 miliona KM. Ovaj kriterij isključio je sve firme iz Bosne i Hercegovine. Kako ovakvih projekata ima napretek u cijelom regionu, potrebno je razmotriti mogućnost da se upravo ovakvim projektima firmama iz BiH omogući sticanje potrebnih referenci kako bi mogle učestvovati na istim ili sličnim natječajima širom regije i Evrope.

Edin Forto (NS), 08.05.2018.

Edin Forto (NS), zastupnička inicijativa, 07.05.2018.

Nekoliko dana kasnije “zbog uočenih propusta” kako je navedeno u obrazloženju Odluke o obustavi tendera za LED rasvjetu propao je pokušaj postavljanja LED rasvjete u KS, jer je komisja, odlučujući o osnvanosti prigovora, konstatovala da “postoje mnogi nedostaci” u pogledu zahtjeva iz tenderske dokumentacije.

Nakon ove odluke ministar Hasanspahić je izjavio da će “zbog lošeg iskustva na ovaj pilot- projekt bit će stavljena tačka” te da će se umjesto njega, “posegnuti se za drugim rješenjima”.

Ovo je zaista bilo prezahtjevno jer smo željeli završiti pilot-projekt sa 30 miliona KM bez iskustva. Zato ćemo raditi u fazama i mijenjati svjetiljke prvo na magistralnim putevima, potom ući u naselja i mahale i završiti na parkovskim površinama. Raspisivat ćemo manje tendere.

Senad Hasanspahić, 30.05.2018.

Tokom 2018. godine resorno ministarstvo nije posezalo za drugim rješenjima kada je u pitanju zamjena rasvjete LED svjetiljkama u glavnom gradu BiH, stoga će Istinomjer ovo obećanje ocjeniti kao neispunjeno.

LED rasvijeta i pitanje utroška 30 miliona KM bilo i tema sjednice Skupštine KS, održane 19.12.2018. godine, kada je na pitanje šta je bilo sa LED rasvjetom, odgovoreno da je ova budžetska stavka “i dalje otvorena”.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!