Neispunjeno

Turistički vaučeri neće se dijeliti građanima FBiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, najvila je u maju ove godine da će Vlada FBiH nakon završetka obaveza iz tzv. “korona-zakona”, razmotriti opciju pomoći turizmu kroz izdavanje vaučera građanima u ovom entitetu.

Mislim da je to veoma dobra mjera. Vlada RS-a je isto tako krenula, samo u dosta manjem omjeru. Oni će dati za neke destinacije. Naravno i Vlada Federacije BiH razmatra tu mogućnost. Kao što znate, naš Stabilizacijski fond je 500 miliona, uključujući i novac od MMF-a, naravno prvo moramo završiti sve obaveze na koje smo se obavezali Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom. (…) Odredilo bi se koje kategorije stanovništva treba da dobiju vaučer, da li treba ići kao u RS-u koji će dati određenim agencijama i mjestima ili ići šire. To su različiti modeli i treba ih sve razmotriti.

Edita Đapo, 28. maj 2020.

Krajem juna Đapo je najavila da će ministarstvo okoliša i turizma FBiH predložiti nekoliko modela kako motivirati građane da godišnji odmor provedu u svojoj državi, a jedna od opcija je, kako je rekla i davanje beskamatnih kredita, na godinu ili dvije.

Korona zakon traje do 31. jula, a po tom će doći do rebalansa Budžeta čime bismo mi trebali dobiti određena sredstva nazad obzirom da cijeli stabilizacijski fond nije utrošen u ovo što smo planirali i to je jako dobro jer vidimo da je ekonomija FBiH na dosta čvrstim nogama. Ja već iduće sedmice planiram da pošaljem jednu informaciju prema Vladi FBiH, da pomognemo čim prije turistički sektor na način da motivišemo naše građane da ostanu i svoje odmore provedu ovdje u BiH, a da bismo ih motivisali postoji nekoliko modela. (…) Mi ovdje u ministarstvu ćemo vjerovatno predložiti i jedan model i razmatramo taj model vaučera, ali isto tako i model da naši građani mogu uzeti jednogodišnji ili dvogodišnji kredit kod banaka, a da Vlada pokrije te kamate, tako da bi za građane bili beskamatni krediti.

Edita Đapo, 27. juni 2020.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske raspisala je 15. juna ove godine javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu turističkog vaučera koji je namijenjen građanima Republike Srpske. Vaučer u iznosu od 100.00 KM, kako jenavedeno u saopćenju, može se iskoristiti u periodu od 15. juna do 15. novembra 2020. godine, samo kod ugostitelja ili turističke agencije koji su upisani u evidenciju agencija i ugostitelja u RS, koja je dostupna na internet stranici Ministarstva turizma RS, te se ažurira na dnevnoj osnovi. Prijava za vaučer također se može preuzeti na internet stranici ovog Ministarstva, a građani je mogu izvršiti i popunjavanjem obrasca prijave putem elektronske aplikacije “eVaucer”.

Međutim, kako je Đapo u četvrtak 23. jula izjavila za Federalnu novinsku agenciju (FENA) ispitivanjem tržišta pokazalo se da inicijativa izdavanja turističkih vaučera ne bi dala značajne rezultate.

Mislili smo ići sa paketima ’3+1’. Da jednu noć pokriva vaučer Vlade FBiH. Međutim u razgovoru sa turističkim radnicima vidjeli smo da to ne bi imamo smisla jer očigledno naši građani nisu bili toliko motivirani da putuju.

Edita Đapo, 23. juli 2020.

S obzirom na posljednju izjavu ministrice Edite Đapo u kojoj je rekla da Vlada FBiH odustaje od podjele turističkih vaučera u FBiH, Istinomjer će ranije dato obećanje da će se to desiti ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!