Analize

Treća godina mandata gradonačelnika Igora Radojičića u znaku projekta “Banja Luka se gradi”

U svom izbornom programu iz 2016. godine, gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je dao ukupno 105 obećanja, od kojih je za tri godine uspio ispuniti njih 13, “u progresu” su 43, te je započela realizacija na 42 obećanja. I u trećoj godini mandata, Gradska uprava Banja Luke bavila se putnom i komunalnom infrastrukturom, stipendiranjem učenika i studenata, stambenim zbrinjavanjem, izgradnjom dječijih igrališta, unaprijeđenjem rada gradske administracije i dr.

Krajem 2018. godine usvojen je Budžet Grada Banja Luka za 2019. godinu u iznosu od 133.870.000 KM, što je za 2,25 miliona KM više u odnosu na nacrt ovog dokumenta. Sredinom ove godine budžetski okvir Grada Banja Luka je povećan u odnosu na početni budžet, uz obrazloženje da će ista do kraja 2019. godina biti iskorištena za “pokretanje infrastrukturnih projekata, vrtića, kružnih raskrsnica, saobraćajnica, most, trim staze” te “komunalnih pitanja i problema u svim dijelovima grada”. Odlukom Skupštine Grada Banja Luke o rebalansu budžeta došlo do uvećanja gradskog budžeta za 20 miliona KM, uz obrazloženje da će ova sredstva, najvećim dijelom, biti uložena u nastavak investicionog ciklusa “Banja Luka se gradi”.

Treća godina mandata gradonačelnika Igora Radojičića protekla je u znaku projekta “Banja Luka se gradi”. Naime, otvoreno je više javnih gradilišta, od kojih se polovina njih odnosi na nove velike projekte čija realizacija je započela u 2019. Godini. U okviru investicionog ciklusa “Banja Luka se gradi” počela je intenzivnija realizacija nekih od predizbornih obećanja gradonačelnika Radojičića od kojih u nastavku izdvajamo neka od njih.

U martu 2019. godine započela je izgradnja saobraćajnice kroz naselje Šargovac čija je vrijednost radova oko milion KM. Radovi su okončani u oktobru ove godine. Započela je i prva faza radova na izgradnji objekta mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu, a vrijednost ove faze radova iznosi oko 890.000 KM. U međuvremenu su okončani i radovi na izgradnji kružne raskrsnice kod restorana “Sirano”. Započeli su i radovi na izgradni saobraćajnice u banjalučkom naselju Petrićevac čija je vrijednost radova procijenjena na više od dva miliona KM, a u međuvremenu je položen i kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine u ovom naselju u vrijednosti od oko 210.000 KM.

Do sada je izgrađen dio Istočnog tranzita od Ulice Stevana Bulajića do Ulice Majke Jugovića, u dužini cca 440 m mosta kao i montažni kružni tok na ukrštanju Bulevara Desanke Maksimović i Ulice Majke Jugovića, a riješeni su i imovinsko pravni problemi na trasi dionice Istočnog tranzita, od Krfske do Ulice Gavrila Principa. Pored radova na izgradnji nove dionice, 25. aprila započela je izgradnja pješačkih i biciklističkih staza duž Istočnog tranzita u vrijednosti od oko 700.000 KM.

U okviru projekta „Banja Luka se gradi“ započeli su i radovi na izgradnji vodovodne mreže u Mišinom hanu, a predviđeno je da radovi, čija vrijednost iznosi oko 125.000 KM. Započela je i izgradnja kanalizacije u naselju Debeljac u vrijednosti od 15.000 KM, a planirano je da radovi budu okončani tokom juna tekuće godine.

Foto: SRNA

U okviru pomenutog projekta krajem maja 2019. godine završena je izgradnja pješačke i biciklističke staza, te oborinske kanalizacije u dužini od jednog kilometra u naselju Zalužani.

Radovi na izgradnji vodovoda u naselju Rekavice započeli su sredinom juna ove godine, a očekuje se da bi ovaj projekat, vrijedan oko 410.000 KM, trebao biti okončan u roku od 6 mjeseci. U međuvremenu su završeni radovi na izgradnji rezervoara IV visinske zone u naselju Česma čime su stvoreni uslovi snabdijevanje viših dijelova pomenutog naselja vodom.

U junu 2019. godine u promet je pušten i dugoočekivani Zeleni most u Banja Luci, a krajem juna ove godine započela je izgradnja još jednog kružnog toka u naselju Obilićevo.

Vodosnadbijevanje

Na području Čokorskih polja 18.10.2019. godine počela je izgradnja vodovodne mreže u okviru projekta “Voda I“ kojim je predviđena gradnja 56 kilometara nove vodovodne mreže na seoskom i prigradskom području”.

U okviru projekta na Čokorskim poljima, biće građena dva vodovoda – jedan u pravcu Gornje Piskavice sa završetkom u selu Buzadžije, te drugi pravac Radosavska – Slavićka.

Kako je saopćeno, Grad Banja Luka će do kraja naredne godine “uložiti 7,8 miliona KM” u realizaciju projekta „Voda I“, a cilj je da se “do kraja 2021. godine omogući stabilno vodosnadbijevanje za 95 odsto stanovništva na cjelokupnom području Banje Luke”.

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisao je 13.09.2019. godine sa preduzećem Hidrokop “7,8 miliona KM vrijedan ugovor o izgradnji vodovoda u više sela i prigradskih naselja, u okviru velikog projekta pod nazivom Voda I“.

Kako je saopćeno, realizacijom projekta „Voda I“ biće obezbjeđena voda iz gradskog vodovoda “za više od 2.000 domaćinstava na različitim krajevima grada, odnosno do 10.000 stanovnika”. Projekat „Voda I“, u okviru kojeg će biti izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže, finansiran je kreditom EBRD-a.

“Mali projekti” u svim naseljima

U budžetu grada Banja Luka za 2019. godinu “za male intervencije” planirano je 150.000 KM, a projekte su mogli predlagati savjeti mjesnih zajednica, u konsultaciji sa građanima. Nakon okončanog javnog poziva, sačinjena je rang-lista najuspješnijih projekata mjesnih zajednica, a najviši iznos koji je mjesna zajednica mogla dobiti bio je 2.500 KM, a projekti su se, uglavnom odnosili na rješavanje manjih infrastrukturnih radova, spoljašnje i unutrašnje uređenje objekata i dvorišta mjesnih zajednica, kao i uređenje značajnih objekata i njihove okoline na području mjesne zajednice.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!