Strategija vanjske politike BiH 2018.-2023. godine ne odstupa od cilja BiH-članstva u NATO

Komentarišući sadržaj pomenute Strategije, a u kontekstu integracije naše zemlje u Sjevernoatlantski savez (NATO), kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović između ostalog je izjavio da “Izetbegović nije pročitao Strategiju koju je potpisao”.

Dokument pod nazivom Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018-2023. godine, od strane trenutnog saziva Predsjedništva BiH usvojen je 13.03.2018. godine. Komentarišući sadržaj pomenute Strategije, a u kontekstu integracije naše zemlje u Sjevernoatlantski savez (NATO), kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović između ostalog je izjavio, da “Izetbegović nije pročitao Strategiju koju je potpisao”, te da predsjednik SDA ne može opovrgnuti da važeća Strategija odstupa od ranije proklamiranog cilja – članstva u NATO-u i govori samo o aktivaciji i provođenju MAP-a”.

Podsjećamo, Istinomjer je još aprila mjeseca tekuće godine radio analizu pomenutog dokumenta, te bi ovom prilikom skrenuli pažnju na njegov dio koji se odnosi na pitanja sigurnosti i stabilnosti u kontekstu odnosa BiH spram NATO. U tom dijelu, pored ostalog se kaže da “nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.”

Kako je, dakle, navedeno, “aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine”, a na koje se jasno poziva u Strategiji, određene su u članu 84. “Aktivnosti za prijem u NATO” pomenutog Zakona, a u kojem se kaže:

Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

(Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine, Član 84.)

Obzirom da Strategija vanjske politike BiH 2018-2023. godine, u gore navedenom dijelu nedvosmisleno slijedi, kako aktivnosti, tako i sam odnos Bosne i Hercegovine spram NATO utvrđen još 2005. godine Zakonom o odbrani BiH, a čiji se jedan od članova i zove “Aktivnosti za prijem BiH u NATO”, Istinomjer izjavu Denisa Bećirovića da “važeća Strategija odstupa od ranije proklamovanog cilja-članstva BiH u NATO”, ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne...

Skupština SDS će se o potvrđivanju Govedarice izjašnjavati neki drugi put

Turbulencije u SDS-u se nastavljaju, a još jedna izjava predsjednika ove političke partije, Vukote Govedarice, te ono što je nakon nje uslijedilo ponovo je privuklo pažnju Istinomjera. O...


Rogić mišljenja da CIK treba sačekati odluku Ustavnog suda BiH

U svom nedavnom medijskom istupu, član Centralne izborne komisije (CIK), Vlado Rogić iznio je stav da “bi bilo dobro da CIK sačeka očitovanje Ustavnog suda BiH o apelaciji Borjane Krišto”, ali i...