Strategija vanjske politike BiH 2018.-2023. godine ne odstupa od cilja BiH-članstva u NATO

Komentarišući sadržaj pomenute Strategije, a u kontekstu integracije naše zemlje u Sjevernoatlantski savez (NATO), kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović između ostalog je izjavio da “Izetbegović nije pročitao Strategiju koju je potpisao”.

Dokument pod nazivom Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018-2023. godine, od strane trenutnog saziva Predsjedništva BiH usvojen je 13.03.2018. godine. Komentarišući sadržaj pomenute Strategije, a u kontekstu integracije naše zemlje u Sjevernoatlantski savez (NATO), kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović između ostalog je izjavioda “Izetbegović nije pročitao Strategiju koju je potpisao”, te da predsjednik SDA ne može opovrgnuti da važeća Strategija odstupa od ranije proklamiranog cilja – članstva u NATO-u i govori samo o aktivaciji i provođenju MAP-a”.

Podsjećamo, Istinomjer je još aprila mjeseca tekuće godine radio analizu pomenutog dokumenta, te bi ovom prilikom skrenuli pažnju na njegov dio koji se odnosi na pitanja sigurnosti i stabilnosti u kontekstu odnosa BiH spram NATO. U tom dijelu, pored ostalog se kaže da “nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.”

Kako je, dakle, navedeno, “aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine”, a na koje se jasno poziva u Strategiji, određene su u članu 84. “Aktivnosti za prijem u NATO” pomenutog Zakona, a u kojem se kaže:

Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

(Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine, Član 84.)

Obzirom da Strategija vanjske politike BiH 2018-2023. godine, u gore navedenom dijelu nedvosmisleno slijedi, kako aktivnosti, tako i sam odnos Bosne i Hercegovine spram NATO utvrđen još 2005. godine Zakonom o odbrani BiH, a čiji se jedan od članova i zove “Aktivnosti za prijem BiH u NATO”, Istinomjer izjavu Denisa Bećirovića da “važeća Strategija odstupa od ranije proklamovanog cilja-članstva BiH u NATO”, ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Borba protiv sistemske korupcije i nepotizma u javnim preduzećima KS

Nakon što je tzv. šestorka formirala Vladu Kantona Sarajevo (KS), krajem prošle godine, kao jedan od glavnih prioriteta...

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019. godine, a radove finansira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem...

Najavljeno skoro otvaranje ambulante u Hrasnom Brdu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od 10 obećanja načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje...