U progresu

Besplatan gradski prevoz za penzionere/ke i učenike/ce

Opštine: Banja Luka

Uvešćemo besplatan gradski prevoz za penzionere i đake. Naše bake i deke su gradili Banju Luku i zaslužuju da im pružimo svaku vrstu podrške kako bi bolje živjeli. Banjalučki đaci moraju da imaju sve uslove za učenje, a besplatan javni prevoz je naša obaveza prema njima. Sredstva koja ćemo uštedjeli od smanjenja plata političara, smanjenja broja izmišljenih pozicija savjetnika, kao i princip “Jedan političar – jedna plata”, iz budžeta dovoljni su da se finansira besplatan prevoz za đake i penzionere.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Od februara 2022. godine redovni đaci srednjih škola i redovni studenti iz porodica s četvero i više djece s područja Banje Luke mogu podnositi zahtjeve za izradu elektronskih karata u cilju obezbjeđivanja besplatnog javnog i prigradskog prevoza putnika, a početkom septembra 2022. godine besplatan gradski prevoz obezbijeđen je i za penzionere/penzionerke čije penzija ne prelazi 285 KM. Izvor: Grad Banja Luka

Izvor: Grad Banja LukaSkupština Grada Banja Luka 13. jula 2021. godine donijela je jednoglasnu odluku  o subvenciji mjesečnih karata za penzionere/ke. Kako je tada kazao gradonačelnik Banja Luke, to je bio prvi korak ka realizaciji obećanja da svaki penzioner/ka dobije potpuno besplatno javni prevoz.

Potom je od 22. jula ove godine penzionerima/kama omogućen jeftiniji gradski prevoz za 20 posto, a Istinomjer je obećanje Draška Stanivukovića da će se to i desiti od ljeta 2021. godine, ranije ocijenio ispunjenim.

Početkom septembra 2021. godine, nakon sastanka sa predstavnicima preduzeća koja održavaju javni prevoz u Banjoj Luci, gradonačelnik ovog grada Draško Stanivuković najavio je da će prevoz za penzionere/ke, čiji je iznos penzije do 250 konvertibilnih maraka, kao i za djecu koja dolaze iz višečlanih porodica, biti besplatan od novembra.

Od novembra potpuno besplatan javni prevoz, svaki mjesec, za svakog penzionera sa penzijom do 250 KM plus za sve druge penzionere dodatnih 10 posto ukupno 30 posto za sve penzionere sa penzijom preko 250 KM. Od novembra potpuno besplatan javni prevoz za sve sa četvero i više djece za njihove srednjoškolce i studente i zato imamo sredstava od novembra srednjoškolci iz višečlanih porodica i studenti idu gdje god treba na teritoriji Banja Luke potpuno besplatno. 

Draško Stanivuković, 6.9.2021.

U odgovoru na naš upit iz Gradske uprave Banja Luka naveli su sljedeće:

Jedna od proklamovanih politika za koje se gradonačelnik zalagao jeste i besplatan javni prevoz za sve osnovce i penzionere. Nova gradska administracija je ove godine počela da radi na ispunjenu ovog obećanja na način da se postepeno smanjuje cijena prevoza za pomenute kategorije, dok ne bude potpuno besplatna. Do sada je više od 10.000 penzionera dobilo za 20% povoljniji javni prevoz, a kroz budžet je obezbijeđen novac za besplatan javni prevoz za penzionere sa penzijom nižom od 250KM, dodatnih 10%, što čini ukupno 30% povoljniji javni prevoz za sve penzionere, te za sredstva za besplatan javni prevoz za srednjoškolce iz višečlanih porodica (porodice sa četvoro ili više djece).

Krajem januara 2022. godine, iz GU Banja Luka je saopšteno da će Učenici srednjih škola i studenti iz porodica sa četvoro i više djece od marta mjeseca imati potpuno besplatan javni prevoz u Banjoj Luci, dok će penzioneri sa penzijom do 250 KM dobiti svoje besplatne karte za javni prevoz u aprilu mjesecu, dok će svi ostali penzioneri svoje mjesečne karte moći da kupe po 30 odsto nižoj cijeni u okviru subvencija koje je obezbijedio Grad.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve je 22.2.2022. godine obavijestilo redovne đake srednjih škola i redovne studente iz porodica sa četvoro i više djece sa područja grada Banje Luke, da mogu podnositi zahtjeve za izradu elektronskih karata u cilju obezbjeđivanja besplatnog javnog i prigradskog prevoza putnika.

Uz popunjen obrazac koji je dostupan na licu mjesta, đaci i redovni studenti su dužni dostaviti i potvrdu o mjestu prebivališta, potvrdu od obrazovne ustanove koju pohađaju (škola ili fakultet), potvrdu od Udruženja sa četvoro i više djece „4+ Banja Luka “ i prethodno izdatu kartu – navedeno je u saopštenju.

GU Banja Luka, 22.2.2022.

Početkom avgusta 2022. godine, Stanivuković je najavio da će od narednog mjeseca biti potpuno besplatan javni prevoz za sve penzionere sa najnižom penzijom. Kako je naveo, riječ je o penzionerima sa penzijom do 285 KM, koji će se prvi put u istoriji voziti besplatno gradskim prevozom.

Grad Banja Luka je u proteklom periodu za javni prevoz izdvojio maksimalan iznos subvencija. I u okviru novog cjenovnika, nastavljamo da subvencionišemo javni prevoz kako za penzionere, tako i za studente i srednjoškolce, a od narednog mjeseca prevoz za penzionere sa najnižom penzijom biće potpuno besplatan.

Draško Stanivuković, 9.8.2022.

Početkom septembra, gradonačelnik Draško Stanivuković je uručio elektronske kartice za besplatan prevoz, penzionerima sa penzijom do 285 KM.

Sve ono što smo obećali da ćemo uraditi, sproveli smo u djelo. Rekli su da nema ništa od besplatnog prevoza, rekli su da nema ništa od besplatnih udžbenika, kao i da neće biti subvencija za vrtiće, ali evo danas svjedočimo tome da je sve sprovedeno u djelo. (…) Za penzionere koji nemaju najnižu penziju, prevoz je povoljniji za 30 odsto. Zahvaljujući subvencijama koje smo obezbijedili, uprkos visokom rastu cijena goriva na tržištu, naši penzioneri nisu osjetili teret poskupljenja.

Draško Stanivuković, 4.9.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!