Započeto

Besplatan gradski prevoz za penzionere i učenike

Opštine: Banja Luka

Uvešćemo besplatan gradski prevoz za penzionere i đake. Naše bake i deke su gradili Banju Luku i zaslužuju da im pružimo svaku vrstu podrške kako bi bolje živjeli. Banjalučki đaci moraju da imaju sve uslove za učenje, a besplatan javni prevoz je naša obaveza prema njima. Sredstva koja ćemo uštediti od smanjenja plata političara, smanjenja broja izmišljenih pozicija savjetnika, kao i princip jedan političar – jedna plata iz budžeta, dovoljni su da se finansira besplatan prevoz za đake i penzionere.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Skupština Grada Banja Luka 13. jula 2021. godine donijela je jednoglasnu odluku  o subvenciji mjesečnih karata za penzionere/ke. Kako je tada kazao gradonačelnik Banja Luke, to je bio prvi korak ka realizaciji obećanja da svaki penzioner/ka dobije potpuno besplatno javni prevoz. 

Potom je od 22. jula ove godine penzionerima/kama omogućen jeftiniji gradski prevoz za 20 posto, a Istinomjer je obećanje Draška Stanivukovića da će se to i desiti od ljeta 2021. godine, ranije ocijenio ispunjenim.

Početkom septembra 2021. godine, nakon sastanka sa predstavnicima preduzeća koja održavaju javni prevoz u Banjoj Luci, gradonačelnik ovog grada Draško Stanivuković najavio je da će prevoz za penzionere/ke, čiji je iznos penzije do 250 konvertibilnih maraka, kao i za djecu koja dolaze iz višečlanih porodica, biti besplatan od novembra.

Od novembra potpuno besplatan javni prevoz, svaki mjesec, za svakog penzionera sa penzijom do 250 KM plus za sve druge penzionere dodatnih 10 posto ukupno 30 posto za sve penzionere sa penzijom preko 250 KM. Od novembra potpuno besplatan javni prevoz za sve sa četvero i više djece za njihove srednjoškolce i studente i zato imamo sredstava od novembra srednjoškolci iz višečlanih porodica i studenti idu gdje god treba na teritoriji Banja Luke potpuno besplatno. 

Draško Stanivuković, 6.9.2021.

U odgovoru na naš upit iz Gradske uprave Banja Luka naveli su sljedeće:

Jedna od proklamovanih politika za koje se gradonačelnik zalagao jeste i besplatan javni prevoz za sve osnovce i penzionere. Nova gradska administracija je ove godine počela da radi na ispunjenu ovog obećanja na način da se postepeno smanjuje cijena prevoza za pomenute kategorije, dok ne bude potpuno besplatna. Do sada je više od 10.000 penzionera dobilo za 20% povoljniji javni prevoz, a kroz budžet je obezbijeđen novac za besplatan javni prevoz za penzionere sa penzijom nižom od 250KM, dodatnih 10%, što čini ukupno 30% povoljniji javni prevoz za sve penzionere, te za sredstva za besplatan javni prevoz za srednjoškolce iz višečlanih porodica (porodice sa četvoro ili više djece).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!