U progresu

Besplatan gradski prevoz za penzionere/ke i učenike/ce

Opštine: Banja Luka

Uvešćemo besplatan gradski prevoz za penzionere i đake. Naše bake i deke su gradili Banju Luku i zaslužuju da im pružimo svaku vrstu podrške kako bi bolje živjeli. Banjalučki đaci moraju da imaju sve uslove za učenje, a besplatan javni prevoz je naša obaveza prema njima. Sredstva koja ćemo uštedjeli od smanjenja plata političara, smanjenja broja izmišljenih pozicija savjetnika, kao i princip “Jedan političar – jedna plata”, iz budžeta dovoljni su da se finansira besplatan prevoz za đake i penzionere.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Odlukom iz 2023. godine utvrđeno je da pravo na besplatne mjesečne karte za javni prevoz bude obezbjeđeno za srednjoškolce i studente iz višečlanih porodica, djecu bez roditeljskog staranja,  te su proširena prava te je besplatan prevoz omogućen i za lica sa invaliditetom i lica sa poteškoćama u razvoju. Pored toga, svi penzioneri sa najnižom penzijom imaju besplatan javni prevoz, dok svi ostali penzioneri imaju ponovoljniji janvi prevoz čime je nastavljena praksa započeta tokom 2021. i 2022. godine.

Izvor: Grad Banja Luka

Izvor: Grad Banja Luka

Skupština Grada Banja Luka 13. jula 2021. godine donijela je jednoglasnu odluku  o subvenciji mjesečnih karata za penzionere/ke. Potom je od 22. jula 2021. godine penzionerima/kama omogućen jeftiniji gradski prevoz za 20 posto, a Istinomjer je obećanje Draška Stanivukovića da će se to i desiti od ljeta 2021. godine, ranije ocijenio ispunjenim.

U novembru 2021. godine iz GU Banja Luke saopćeno je da je “više od 10.000 penzionera dobilo povoljniji javni prevoz”, te da je rebalansom budžeta predložen i besplatan prevoz za penzionere sa penzijom do 250 KM i za srednjoškolce i studente iz porodica sa četvoro i više djece.

Krajem januara 2022. godine, iz GU Banja Luka je saopšteno da će Učenici srednjih škola i studenti iz porodica sa četvoro i više djece od marta 2022. godine imati potpuno besplatan javni prevoz u Banjoj Luci, dok će penzioneri sa penzijom do 250 KM dobiti svoje besplatne karte za javni prevoz u aprilu, dok će svi ostali penzioneri svoje mjesečne karte moći da kupe po 30% nižoj cijeni u okviru subvencija koje je obezbijedio Grad.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve je 22.2.2022. godine obavijestilo redovne đake srednjih škola i redovne studente iz porodica sa četvoro i više djece sa područja grada Banje Luke, da mogu podnositi zahtjeve za izradu elektronskih karata u cilju obezbjeđivanja besplatnog javnog i prigradskog prevoza putnika.

Početkom septembra 2022. godine, gradonačelnik Draško Stanivuković je uručio elektronske kartice za besplatan prevoz, penzionerima sa penzijom do 285 KM.

Tokom 2023. godine saopćeno je da je “Grad Banja Luka subvencionisao karte za pojedine korisnike javnog prevoza poput penzionera, učenika iz višečlanih porodica, korisnika JU Dom Rada Vranješević i drugih socijalno ugroženih korisnika, ali nakon što Skupština grada Banje Luke nije podržala ovu odluku, ugrožen je nastavak prakse izdavanja karata po povlaštenim cijenima”.

Ipak, u oktobru 2023. godine iz GU Banja Luke saopćeno je da su “srednjoškolcima i studentima iz višečlanih porodica uručene besplatne karte za javni prevoz, čime je već treću godinu za redom nastavljena ova dobra praksa Grada”.

Podsjećanja radi, odlukom koja je donesena na posljednjem skupšinskom zasjedanju regulisano je da pravo na besplatne mjesečne karte za javni prevoz bude obezbjeđeno za srednjoškolce i studente iz višečlanih porodica, djecu bez roditeljskog staranja,  a ujedno su i proširena prava, kojom će besplatan prevoz biti omogućen i za lica sa invaliditetom i lica sa poteškoćama u razvoju. Dodatno, svi penzioneri sa najnižom penzijom takođe imaju besplatan javni prevoz, dok svi ostali penzioneri imaju ponovoljniji janvi prevoz.

GU Banja Luka, 11.10.2023.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković sa saradnicima uručio je 29.11.2023. godine penzionerima sa najnižom penzijom besplatne kartice za javni prevoz. Kako se navodi u saopćenju, “tom prilikom, on je poručio da je ponosan što 1.200 penzionera sa najnižom penzijom već treću godinu za redom ostvaruje svoje pravo na besplatan javni prevoz, dok je za sve ostale 30 odsto povoljniji, te naglasio da gradska administracija neće odustati od zacrtanog cilja, a to je da već naredne godine svi penzioneri imaju potpuno besplatan javni prevoz na području Banje Luke”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!