Ispunjeno

Penzionerima u Banjaluci osigurane jeftinije mjesečne karte za javni prevoz

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković naveo je besplatan javni prevoz za penzionere kao jedno od tri velika obećanja koje namjerama ispuniti tokom svog mandata, pored besplatnih udžbenika za osnovce i besplatnih vrtića.

Draško Stanivuković/Screenshot – YouTube

Stanivuković je 19. maja obećao da će penzionerske karte za javni prevoz biti jeftinije iz godine u godinu, sve do potpunog ukidanja plaćanja, a prvo pojeftinjenje od 20% najavio je za 1. juli 2021. godine:

Od 1. jula, to je datum dogovoren, opet je kocka bačena, od 1. jula 20% jeftinije mjesečne karte za penzionere. Grad je obezbijedio sredstva i za to. Od 1. jula, kad odete na prodajno mjesto, imate jeftinije karte.

Draško Stanivuković, 19. 5. 2021.

Ipak, kako se rok za ispunjenje obećanja bližio kraju, Stanivuković je izjavio da će on ipak biti pomjeren za jedan mjesec, s obzirom na to da će se sjednica Skupštine Grada održati u julu:

Onda smo rekli da će od 1. jula 20% biti povoljniji javni prevoz za penzionere, otprilike 20%. Ovaj, hvala vam. I onda se desi, naprimjer, da trebamo dočekati skupštinsku odluku, da Skupština to potvrdi, Skupština je 12. jula. Tako da umjesto 1. jula, 1. augusta će biti povoljniji prevoz za svakog penzionera koji kupi mjesečnu kartu. (…) Jučer mi je prišao jedan penzioner, kaže: “Kupovao sam mjesečnu kartu za juli, nije mi još povoljnija”. Ja kažem: “Oprostite, nije do nas, mora proći Skupštinu, mi smo htjeli da skupština bude ranije, oni su je zakazali za 12. juli”.

Draško Stanivuković, 29. 5. 2021.

Četvrta po redu sjednica Skupštine Grada Banja Luka započela je 26. maja 2021. godine, a nakon nekoliko prekidanja okončana je tek 7. jula. Nakon nje, sljedeća je održana 13. jula, a na dnevnom redu, kao 50. tačka, našao se “Prijedlog odluke o subvenciji mjesečnih karata u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na području Grada Banja Luka, za kategoriju penzioneri”.

Kako su izvijestili iz Gradske uprave, na ovoj sjednici je “jednoglasno donesena Odluka o subvenciji mjesečnih karata za penzionere koja podrazumijeva da od 1. avgusta ova populacija ima za 20% povoljniji javni prevoz”:

To će nam omogućiti da napravimo prvi korak prema realizaciji našeg obećanja da svaki penzioner dobije potpuno besplatan javni prevoz.

Draško Stanivuković, 13. 7. 2021.

Iako je ispunjenje obećanja najavio za 1. august, Stanivuković je već 22. jula saopštio da od tog dana penzioneri imaju za 20% jeftiniji gradski prevoz, te tim povodom podijelio “preko 50 karata najugroženijima iz ove kategorije”.

Iz Gradske uprave su objasnili da karte za javni i prigradski prevoz, umjesto dotadašnjih 21,50 KM, od sada koštaju 17,20 KM, cijena karte u okviru jedne grupe, umjesto 14 KM iznosi 11,20 KM, dok su cijene karata u prigradskom saobraćaju, koje su se kretale u rasponu od 14 do 58,50 KM, također snižene u iznosu od 20%.

S obzirom na to da su cijene mjesečnih karata javnog prevoza za banjalučke penzionere pojeftinile za 20%, Istinomjer obećanje Draška Stanivukovića ocjenjuje kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!