Nedosljedno

Šta se desilo sa "efikasnom" Vladom FBiH?

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

Po Nikšićevoj (Nermin Nikšić, premijer FBiH op.a) izjavi, novu većinu bi, osim njegove i Čavarine stranke, trebalo da čine Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990) i Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

Ko će se pridružiti, ostaje da se vidi, naglasio je premijer nakon što je kazao da je u razgovoru postignut visoki nivo saglasnosti o programskim načelima buduće vlade, podržane od parlamentarne većine.

(FENA, 12. 6. 2012.)

Komentar:

Nermin Nikšić nije potencirao pitanje efikasnosti i “timskog rada” Vlade FBiH, koju je u dva navrata isticao, te insistirao da do rekonstrukcije ne treba doći, ukoliko Vlada FBiH dobro radi svoj posao. Nikšić je krajem maja izjavio: “Ja ću se poruditi, i to ću zaista sutra kazati ministrima, da mi ostanemo onakva Vlada kakva smo dosad bili, i da nastavimo raditi jedinstveno, kao tim. Jer, još nije donesena nikakva odluka, niko nije istupio, niti je išta pokrenuto.” (Anadolija, 29. 5. 2012.)

A krajem aprila, Nikšić je takođe imao sličan stav: “Precizno je rečeno da mi možemo praviti rekonstrukciju Vlade kad procijenimo da Vlada FBiH ne radi dobro. To ne znači da ćemo mijenjati neku parlamentarnu većinu. Naša procjena, procjena SDP-a BiH, je da Vlada FBiH funkcioniše i radi po našim mjerama sasvim korektno”, izjavio je Nermin Nikšić, premijer FBiH. (Oslobođenje, 19. 4. 2012.)

Nakon što su HDZ i SDP potpisali sporazum o saradnji te da od 18. 6. sa radom počinje “nova koaliciona većina” (FENA, 18. 6. 2012.), a čija je uvertira bio sastanak Marinka Ćavare iz HDZ-a i Nermina Nikšića u svojstvu generalnog sekretara SDP-a, 12. 6. ove godine, jasno je da je Nikšić promijenio svoje mišljenje te je, bez komentara o efikasnosti Vlade FBiH, odlučio da ipak dođe do rekonstrukcije. Rekonstrukcija vlasti je nediskutabilan demokratski proces u modernim pluralnim društvima, no Nikšić je nedosljedan svojim ranijim stavovima, jer razlog za rekonstrukciju nije neefikasnost Vlade FBiH, nego razlaz koalicionih partnera na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Pitajte Istinomjer!