Neistina

Šta “ovdje mala djeca znaju”, a šta bi trebala znati

Predsjednik Ujedinjene Srpske i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZD PSBiH) Nenad Stevandić, gostujući u emisiji “Dan uživo” N1 televizije 13. 4. 2021. godine, između ostalog, ponovio je i ranije iznošene tvrdnje od jednog broja visokih bh. zvaničnika – da je država Bosna i Hercegovina nastala od entiteta.

S tim u vezi, Stevandić je izjavio da je “u Republici Srpskoj sazrelo to raspoloženje naroda da ne može da pristane ni na kakav ustupak na teritoriji dostignutog suvereniteta i pravnog statusa”, te dodao:

I ovde sad i mala djeca znaju da su entiteti napravili Bosnu i Hercegovinu a da nije Bosna i Hercegovina napravila entitete i da se mi trebamo dogovoriti.

Nenad Stevandić, 13. 4. 2021.

Podsjećamo, Istinomjer je u nizu slučajeva, poput onih u tekstovima Bosna i Hercegovina ne postoji “na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, Bosna i Hercegovina nije “državna zajednica dva entiteta”, Još jedna neistina o BiH kao “zajednici” i njenim “zajedničkim” institucijama ili I za Borenovića su institucije BiH “zajedničke institucije”, slične tvrdnje ocijenio neistinitim.

Kada je u pitanju navedena tvrdnja Nenada Stevandića, “da su entiteti napravili Bosnu i Hercegovinu, a da nije Bosna i Hercegovina napravila entitete”, još jednom upućujemo na Ustav BiH kojim se, prije svega, potvrđuje kontinuitet postojanja Bosne i Hercegovine kao države članice Ujedinjenih naroda, odnosno, kao takve, a pod imenom Republika Bosna i Hercegovina, priznate prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je jasno rečeno u članu 1, Bosna i Hercegovina, Ustava BiH koji upravo i nosi naziv Kontinuitet:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav BiH

U preambuli Ustava BiH navodi se da, “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”, čime je, stupanjem na snagu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao njegovog Anexa IV, unutrašnje uređenje Bosne i Hercegovine izmijenjeno, što je potvrđeno u članu 3. Ustava BiH:

Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ustav BiH

S obzirom na kontinuitet postojanja Bosne i Hercegovine prije nego što su entiteti postali dijelom njenog unutrašnjeg uređenja, tvrdnju Nenada Stevandića da su “entiteti napravili Bosnu i Hercegovinu, a da nije Bosna i Hercegovina napravila entitete” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!