Šta je to Federacija BiH?

Juče smo ponovo svjedočili gafu trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića koji je u svom uvodnom obraćanju, na otvaranju naučno-stručnog skupa “Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu”, iznio netačnu tvrdnju o tome šta je Ustavni sud BiH odlučio na osnovu Apelacije Bože Ljubića, a pritom je pogrešno interpretirao i definiciju Federacije BiH.

Ove godine stavili smo provokativnu temu, kao što je bila ona prošlogodišnja o Hrvatima kao nosiocima evropskih vrijednosti. Vjerujem da hrvatsko pitanje ne postoji. Postoji ustvari pitanje BiH, države s ravnopravnim konstitutivnim narodima. Nakon prošle godine dobili smo odluku Ustavnog suda BiH koja jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda i njihovoj ustavnoj poziciji. Odluka jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda. Vjerujem da smo mi na vješt način ponudili rješenje i za hrvatski narod i za Bosnu i Hercegovinu.

(Dragan Čović, 15.03.2018.)

Odlukom broj U 23/14 od 1.12.2016. godine, na koju se Čović referirao, Ustavni sud BiH je djelimično usvojio zahtjeve Bože Ljubića, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH. Ova odluka odnosi se na ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud zaključuje da odredba Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20, Prelazne i završne odredbe člana 20.16 A stav 2. tač a-j. Izbornog zakona nisu u skladu sa članom I/2 Ustava Bosne i Hercegovine, zato što očito impliciraju da pravo na demokratsko odlučivanje isključivo legitimnim političkim predstavljanjem neće biti utemeljeno na demokratskom izboru delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstititutivnog naroda koje predstavlja i čije interese zastupa, što je suprotno principu konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Predmet odlučivanja po osnovu Ljubićeve Apelacije, ni u kom kontekstu, nije bilo odgovaranje na pitanje šta je to Federacija, nego je razmatrana “ustavnost odredbe Potpoglavlja B člana 10.12 stav 2. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine”.

Dalje, “definicija” Federacije BiH normirana je odredbama Ustava FBiH i glasi:

Član 1.

(1) Federacija Bosne i Hercegovine je jedan od dva entiteta države Bosne i Hercegovine i ima svu vlast, nadležnosti i odgovornosti koje Ustavom Bosne i Hercegovine nisu date u isključivu nadležnost institucija Bosne i Hercegovine.

(2) Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima, i građani Federacije Bosne i Hercegovine, ravnopravno uređuju Federaciju Bosne i Hercegovine, definisanu Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Član 2.

Fedracija Bosne i Hercegovine sastoji se od federalnih jedinica (kantona). Metode i postupci za fizičko određivanje granica između kantona utvrdit će se federalnim propisima. Kantoni će imati nazive određene isključivo prema gradovima koji su sjedišta odgovarajućih kantonalnih vlasti ili prema regionalnim geografskim karakteristikama.  

I u Washingtonskom sporazumu, za čije nepoznavanje je Čović i ranije ocjenjen, kada je u javnost iznio netačne tvrdnje da je ovim sporazumom uspostavljena Herceg-Bosna, definicija Federacije BiH prilično je jasna.

Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), kao i svi građani Republike Bosne i Hercegovine, će, u vršenju svojih suverenih prava, urediti unutarnju strukturu područja s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Republici Bosni i Hercegovini u Federaciji BiH, koji će da se sastoji od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima.

Dakle, Federacija BiH je federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani/ke, odnosno Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim građanima/kama Federacije BiH koji nisu pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda, zbog čega Čović, za svoje navode o Odluci Ustavnog suda BiH i izjavu da živimo u “federaciji konstitutivnih naroda” dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova”...

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu...


Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...