Socijaldemokrati BiH novi politički subjekt u BiH

Nedugo nakon što je Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla zbog, kako je navodeno, podrške koaliciji SDA iz članstva isključio zastupnike te partije u Skupštini Tuzlanskog Kantona, Žarka Vujovića i Huseina Tokića, stigla je i reakcija bivšeg predsjednika KO SDP-a BiH Tuzla, Envera Bijedića.

S tim u vezi, Bijedić je na konferenciji za medije održanoj 17.07.2019. godine u Tuzli najavio svoje naredne korake “ukoliko najviši organi SDP-a na čelu s predsjednikom Nerminom Nikšićem ne promijene odluku o isključenju članova Žarka Vujovića i Huseina Tokića”.

Ukoliko Predsjedništvo SDP-a, predsjednik i Glavni odbor partije ne ponište ovu odluku o isključenju, mi ćemo biti prinuđeni da svoju političku sudbinu i karijeru tražimo u nekom novom političkom subjektu. To sigurno neće biti nijedan od postojećih, već ćemo biti prinuđeni da na takve drakonske mjere odreagujemo na način da tražimo budućnost u nekom novom političkom subjektu koji će biti socijaldemokratske orijentacije i u korist građana TK i BiH te koji će štititi interese većine, a ne pojedinaca.

Enver Bijedić, 17.07.2019.

Pomenuta odluka nije poništena, a na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH jednoglasno je donesena nova kojom su iz ove političke partije isključeni bivši predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzlanskog kantona, Enver Bijedić, te bivši predsjednik Opštinske organizacije SDP BiH Lukavac, Edin Delić.

Bijedić i Delić su protivno odlukama organa partije o nekoaliranju sa nacionalnim strankama inicirali i učestovali u pregovorima za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu sa SDA. Ranije su zbog glasanja za Vladu TK-a, koju predvodi SDA, iz SDP-a isključeni poslanici Žarko Vujović i Husein Tokić, kao i novi ministri u Vladi Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić i Mustafa Šakić.

SDP BiH, 26.07.2019.

Samo dva dana kasnije, Bijedić je za kraj avgusta ili prvu sedmicu septembra ove godine najavio održavanje osnivačke skupštine novog političkog subjekta “radnog naziva Bh socijaldemokrati” na čijem bi se čelu, kako je sam potvrdio, trebao naći upravo Enver Bijedić.

Inicijativni odbor za formiranje novog političkog subjekta se usaglasio da ja budem na čelu. Centrala nove stranke će biti u Tuzli, ali sa intencijama da bude državnog karaktera.

Enver Bijedić, 28.07.2019.

U skladu sa najavom, u Tuzli je 07.09.2019. godine osnovan novi politički subjekt u BiH po nazivom Socijaldemokrati BiH za čijeg je predsjedavajućeg izabran Enver Bijedić koji tom prilikom pored ostalog izjavio:

Ovo će biti stranka koja će aktivno učestvovati u promjeni stanja u društvu. Ne želimo da budemo u udobnim stolicama opozicije, kritikujemo postojeće stanje, a ništa ne rješavamo. Socijaldemokrati BiH će biti parlamentarna stranka na svim nivoima od državnog, federalnog do kantonalnog. 

Enver Bijedić, 07.09.2019.

Ovim Istinomjer obećanje Envera Bijedića u vezi osnivanja novog političkog subjekta daje ocjenu ispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića u maju 2019. godine. Projekat obnove...