Neistina

Ministri/ce finansija nisu bili isključivo članovi/ice HDZ-a BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić bio je gost programa Hayat TV 15. augusta 2022. godine i tom prilikom, između ostalog, iznio tvrdnju o zastupljenosti članova/ica HDZ-a BiH u izvršnim organima vlasti u BiH.

FOTO: Socijaldemokrate BiH

Naime, Bijedić je naveo da je u proteklih 30 godina na čelu ministarstva finansija na nivou BiH i Federacije BiH (FBiH) uvijek bio kadar HDZ-a BiH:

Sve ministre finansija u ovoj zemlji u zadnjih 30 godina drži HDZ. Državnog ministra finansija, federalnog ministra, uvijek je iz reda HDZ-a.

Enver Bijedić, 15.8.2022.

Ministarstvo finansija i trezora BiH uspostavljeno je 2000. godine pod imenom Ministarstvo trezora institucija BiH, a sadašnji naziv u upotrebi je od 2002. godine. Na web-stranici Vijeća ministara BiH prikazan je historijat saziva ovog izvršnog organa vlasti, a prvi ministar finansija bio je Spasoje Tuševljak, član SDS-a.

Potom su Ministarstvo finansija BiH predvodili dva člana SDP-a BiH, Božidar Matić i Anto Domazet. Ovo ministarstvo prvi put pripalo je HDZ-u BiH krajem 2002. godine, kada je poziciju zadužila Ljerka Marić, a potom i njen stranački kolega Dragan Vrankić 2007. godine.

Posljednji ministar finansija na državnom nivou koji nije dolazio iz HDZ-a BiH bio je Nikola Špirić, funkcioner SNSD-a, a koji je funkciju obnašao od 2012. do 2015. godine. Njegov nasljednik, koji i danas obavlja ovu funkciju, bio je Vjekoslav Bevanda, član Predsjedništva HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju entitetski nivo, odnosno Federalno ministarstvo finansija, većina ministara/ica bili su članovi HDZ-a BiH, uključujući Dragana Čovića (1998-2001), Dragana Vrankića (2003-2007), Vjekoslava Bevandu (2007-2011), Ante Krajinu (2011-2015) i Jelku Milićević, aktuelnu ministricu. Ipak, tokom 2001. i 2002. godine ovu funkciju obnašao je Nikola Grabovac, član tadašnje Nove hrvatske inicijative.

Kako je evidentno iz priloženog, iako su članovi/ice HDZ-a BiH najčešće imenovani/e na pozicije državnog i federalnog ministarstva finansija, u nekoliko navrata ovu funkciju vršili su i članovi drugih političkih stranaka. Shodno tome, tvrdnju Envera Bijedića da je u proteklih 30 godina na čelu ovih ministarstava uvijek bio kadar HDZ-a BiH, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!