SNSD: Nešto ću ti reći ako nisi ljut…

Na sinoćnjoj burnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, na kojoj je usvojen set Zakona o akcizama, ponovo smo bili svjedoci nedosljednog stava i odnosa poslanika SNSD-a prema predsjedavajućem Predstavničkog doma PSBiH, Šefiku Džaferoviću.

SNSD je čak na 18 sjednica tražio Džaferovićevu smjenu, a prisustvo sjednicama Predstavničkog doma PSBiH više puta uslovljavao Džaferovićevim odlaskom. Nisu se štedjele ni “teške” riječi po pitanju optužbi za ratne zločine, o čemu je Istinomjer već ranije pisao. SNSD je mjesecima ignorisao rad Predstavničkog doma PBiH, protestujući zbog Džaferovićeve navodne uloge u ratu. U maju ove godine poslanici SNSD-a Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović, ponovo su podnijeli Inicijativu za Džaferovićevu smjenu.

Međutim, sinoć smo vidjeli drugačiju sliku.

Naš stav je da Džaferović zbog teškog bremena ratne prošlosti kojeg nosi i optužbi koje se dovode u vezu sa njegovim imenom ne može obavljati funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, odnosno ne može predstavljati ovaj Dom i sve nas zajedno i stoga pozivamo Kolegijum da podrži naš prijedlog odluke o njegovom razrješenju.

(Staša Košarac, 08.05.2017.)

SNSD je insistirao na tome da se Džaferović smijeni sa pozicije predsjedavajućeg, najavljujući pri tome da neće prisustvovati sjednicama sve dok njima predsjedava Šefik Džaferović.

Mi smo u više navrata, skoro na 18 sjednica, tražili da ova tačka dnevnog reda bude pred poslanicima. Ne odustajemo od našeg stava i obrazloženja koji su poznati javnosti i poslanicima.

(Staša Košarac, 10.05.2017.)

Da su poslanici SNSD-a ipak nedosljedno i selektivno  izražavali svoj protest, vidjelo se i kroz njihovo prisustvo sjednicama na kojima se razmatrao set zakona o akcizama, dok su ostale sjednice pretežno “bojkotovali”.

Naime, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ni u junu ove godine nije prihvatio inicijativu Kluba SNSD-a da se izjasni o zahtjevu za smjenu Šefika Džaferovića (SDA) sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Tada su nakon glasanja poslanici SNSD-a zaista i napustili sjednicu.

SNSD je, međutim, prisustvovao sinoćnjoj sjednici na kojoj su usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama, a očito je da je u procesu sasvim regularno komunicirao i sa “spornim” Džaferovićem.

Za postupke sa sinoćnje sjednice, a u vezi sa ranijim izjavama o Džaferoviću, Istinomjer poslanicima/cama SNSD-a daje ocjenu nedosljedno

 

(istinomjer.ba)

 

Pitanja vezana za granicu između BiH i Republike Srbije i dalje bez odgovora

Problem oko demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije proteklih je dana...

Rekonstrukcija puta Lukavica – Pale biće okončana u roku od 180 dana?

Obnova puta Lukavica - Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom ove godine kada je JP Putevi Republike Srpske objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji...


Vitez bi uskoro mogao dobiti most na rijeci Lašvi

Kada je tokom prošle godine najavljeno da će se Općina Vitez pretvoriti “u veliko gradilište”, kao jedan od najznačajnijih projekata izdvojena je izgradnja mosta na rijeci Lašvi na koji se čeka skoro...