Povratak SNSD-a u poslaničke klupe

stasa-kosaracPoslanici SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH u srijedu 10. juna, vratili su se na sjednicu doma čija zasjedanja inače bojkotuju, kako bi glasali protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je bio uvršten na dnevni red.

“S obzirom da se na današnjoj sjednici nalazi dokument koji nema podršku SNSD-a, a time ni zastupnika SNSD-a, mi ćemo danas u skladu s poslovnikom pokazati svoju politiku u odbrani interesa Republike Srpske i naravno glasati protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici”, objasnio je  Predsjedavajući SNSD-a Staša Koštarac.

Svi zastupnici SNSD-a i DNS-a inače ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma, nakon što su još početkom godine, zatražili ostavku predsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, za kojeg tvrde da nije spriječio i kasnije prijavio ratne zločine nad Srbima.

Džaferovićeva smjena je zatražena nakon što je bivši potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, dostavio Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja se odnosi na sumnju o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom srpske nacionalnosti u Vozući u općini Zavidovići. Poslanici SNSD-a i DNS-a su nakon toga najavili kako neće prisustvovati sjednicama sve dok Džaferović ne bude smijenjen.

Iako je postupajući tužitelj na osnovu analize materijala koje je dostavio Mirsad Kebo, u martu ove godine donio odluku o neprovođenju istrage protiv Šefika Džaferovića, zastupnici SNSD-a su nastavili sa bojkotom sjednica Predstavničkog doma dok se u njihov dnevni red ne uvrsti Džaferovićeva smjena.

Sjednicom održanom 10.06. još uvijek je predsjedavao Šefik Džaferović ali zastupnici SNSD-a su se, nakon što su se na početku tradicionalno povukli, ipak vratili na dio sjednice u kom se razmatrao Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici i glasali protiv.

Stoga, pošto su ranije najavili da neće prisustvovati sjednicama dok god njima predsjedava Džaferović, a kako su se na jednu ipak vratili da bi tobože odbranili interes Republike Srpske i glasali protiv rezolucije, njihov potez ne možemo ocijeniti nikako drugačije nego nedosljedan.

Šukalo dosljedan po pitanju “bijelog hljeba”

Krajem 2016. godine Narodna skupština Republike Srpske odbila je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u...

SDA i 300.000 glasova

Obzirom da je još uvijek u toku formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini i dogovaranje koalicija na svim nivoima, i dalje svjedočimo raznim izjavama na ovu temu, u prvom redu funkcionera Stranke...


Budžet i uštede: Dvostruki aršini Vlade RS

Kako je ranije i najavila, još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, budžet za narednu godinu nešto je manji u odnosu na prošlogodišnji i iznosit će oko 3,2...