Smjena Puzigaće nije pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Na nedavno održanoj sjednici Doma naroda PFBiH tačka dnevnog reda trebala je biti i smjena potpredsjedavajućeg ovog Doma, Drage Puzigaće (SNSD). Međutim, predsjedavajuća Doma naroda PFBiH, Lidija Bradara to nije htjela uvrstiti na dnevni red jer je smatrala da je ovim zahtjevom “povrijeđen vitalni nacionalni interes”. Za ovakav potez potpredsjednik Federacije BiH, Milan Dunović rekao je da nije u skladu sa Poslovnikom o radu Doma naroda PFBiH, te da postoje indicije da je došlo do zloupotrebe ovlaštenja i protuustavnog djelovanja. Dunovićeva tvrdnja da smjena Puzigaće, u skladu sa Poslovnikom, nije pitanje od vitalnog nacionalnog ineteresa ispostavila se tačnom.

Podsjećamo, smjena Drage Puzigaće je zatražena nakon što su on i predsjedavajuća Bradara htjeli Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH uvrstiti u dnevni red prošle sjednice kao pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Nakon ovih dešavanja potpredsjednik FBiH, Milan Dunović rekao je da smjena Puzigaće nije pitanje od vitalnog nacionalnog interesa, te najavio mogućnost podnošenja apleacije Ustavnom sudu FBiH.

Ovo ovako neće moći, ići ćemo na ustavni sud. Procedura je spora, ali ćemo znati na čemu smo. Desila se zloupotreba Doma naroda FBiH. Bradara je samo izvršilac, a nalogodavac je HDZ u komunikaciji s SNSD-om. Pokušava se pokrenuti vitalalni nacionalni interes na nešto što nije nacionalni interes. On se može pokrenuti na zakone, a smjena Puzigaće je odluka, a ne zakon.

Milan Dunović, 30.07.2018.

U poslovniku je vrlo jasno, nedvosmisleno naznačeno šta je vitalni nacionalni interes i kada postoji mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa od strane dva člana rukovodstva doma, ali samo kada su u pitanju zakoni koji se odnose na član 115. Poslovnika o radu Doma naroda FBiH.

Procedura za zakone u svezi s vitalnim interesom, kako je to definirano u listi iz članka 115. Poslovnika

Članak 117.

Ukoliko više od jednog predsjedatelja ili potpredsjedatelja Doma naroda smatra da zakon spada u pitanja od vitalnog nacionalnog interesa definiranogu članku 115. Ovoga poslovnika, zakon će biti uvršten u dnevni red Doma naroda kao pitanje od vitalnog interesa.

Juče je i Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda PFBiH potvrdila da smjena Drage Puzigaće nije pitanje od vitalnog nacionalnog interesa.

Odluka Zakonodavno-pravne komisije Doma naroda PFBiH, 01.08.2018

Obzirom da je zahtjev za smjenu Puzigaće odluka, te se u ovom slučaju ne može pozivati na vitalni nacionalni interes potpredsjednik FBiH, Milan Dunović dobija ocjenu istina.

Ipak, odluka  Zakonodavno-pravne komisije Doma naroda PFBiH nije riješila sve nedoumice, a o zahtjevu za smjenu Puzigaće, po svemu sudeći, još će se raspravljati.

Prvo tražim da mi Bradara dostavi pisani dokument o onome što je usmeno izdala, tjs. pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko taj dokument ne postoji prekršen je psolovnik i zloupotrijebljen je položaj jer se na dnevni red to nije stavilo. Ukoliko pak dokument postoji, vitalni nacionalni interes je pokrenut protuustavno za nešto što ustav prepoznaje kao ostala pitanja.

Milan Dunović, 30.07.2018.

I u ovom segmentu Dunovićeve tvrdnje su tačne.  Naime, u skladu sa poslovnikom procedura pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa mora biti zadokumentovano, tjs. u pismenoj formi, te uvrštena na dnevni red kako bi se o istom moglo raspravljati.

Istinomjer će pratiti da li će zahtjev za smjenu Puzigaće dobiti i svoj sudski epilog pred Ustavnim sudom FBiH, odnosmo da li će o ovom slučaju potpredsjednik Dunović podnijeti apelaciju.

 

(Istinomjer.ba)

 

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...