Ispunjeno

Smanjene plate zvaničnicima/cama u Tuzlanskom kantonu

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) je na 53. redovnoj sjednici, 28. februara 2022. godine, imenovala novi saziv Vlade TK. Za premijera je izabran Irfan Halilagić, koji je na ovoj sjednici prezentovao svoj ekspoze.

FOTO: Facebook/Irfan Halilagić

Početkom februara 2022. godine, zastupnici/e Skupštine TK usvojili su “Zakon o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu”. Ovim zakonom je osnovica plate za navedene zvaničnike/ce povećana sa 404 na 438 KM.

Međutim, vlada na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem odstupila je sa funkcije 14. februara, uslijed gubitka skupštinske većine, nakon čega je za mandatara nove vlade predložen Irfan Halilagić iz SDA.

Među brojnim mjerama koje Vlada TK sa Halilagićem na čelu planira izvršiti do kraja mandata, odnosno za nešto više od pola godine, Halilagić je, između ostalog, naveo i stavljanje van snage odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika/ca:

Naši prioriteti koje planiramo realizirati su: (…) stavljanje van snage odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika (…)

Irfan Halilagić, 28.2.2022.

Integralni tekst iz ekspozea premijera Halilagića dostupan je na zvaničnoj stranici Vlade TK.

Navedeno obećanje ispunjeno je upravo na istoj sjednici Skupštine TK. Naime, Skupština TK zadužila je Administrativnu komisiju Skupštine da u roku od tri dana, a najkasnije do 3.3.2022. godine, promijeni Odluku o povećanju plata i ostalih primanja izabranih i imenovanih zvaničnika/ca.

Pored toga, Skupština TK zabranila je Administrativnoj komisiji Skupštine da do kraja mandata povećava plate i ostala primanja izabranih i imenovanih zvaničnika/ca.

Na prvoj sjednici novoizabrane Vlade TK, održanoj 3. marta 2021. godine, potvrđeno je da će od tekućeg mjeseca uslijediti smanjene plata izabranih i imenovanih zvaničnika/ca.

Budući da je zvaničnicima/cama i savjetnicima/cama u organima zakonodavne i izvršne vlasti smanjena osnovica za obračunavanje plata, Istinomjer obećanje iz ekspozea premijera Irfana Halilagića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!