Analize

Sedmica na Istinomjeru: Od neistina Nešića, Bradare i Pecikoze do rezultata monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika Općine Travnik

Istinomjer je protekle sedmice, između ostalog, ocijenio istinitost tvrdnji Fahrudina Pecikoze, Saše Magazinovića, Nenada Nešića i Lidije Bradare, osvrnuo se na probleme u procesu obrazovanja BiH, ali i objavio rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića nakon prve godine njegovog mandata.

U kontekstu njihovih istinitosti, Istinomjer je ocijenio četiri izjave političkih aktera/ki u Bosni i Hercegovini.

“SBB određuje glavne tokove velikih izbora, NIP ili Naša stranka su 2018. godine pokazali samo kantonalni kapacitet u Kantonu Sarajevo”, izjavio je tako zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Fahrudin Pecikoza, ali i dodao da “jedino SDP i SBB imaju poslanike u svim kantonima Federacije BiH”. Uvidom u zvanične rezultate Općih izbora održanih 2018. godine, Istinomjer je utvrdio da SDP BiH nema zastupnike/ce u Zapadnohercegovačkom kantonu, a da SBB, pored Zapadnohercegovačkog, nije osvojio mandate ni u Kantonu 10, ocjenjujući tvrdnju Fahrudina Pecikoze da SDP BiH i SBB imaju “poslanike u svim kantonima Federacije BiH” neistinitom.

S obzirom na činjenicu da zakon koji propisuje imenovanje visokog predstavnika ne postoji, neistinitom smo ocijenili i izjavu predsjednika DNS-a i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Nenada Nešića koji je, rekavši da Christian Schmidt “ima problem sa legitimitetom”, dodao da aktuelni visoki predstavnik nije imenovan prema načelima “zakona koji kaže kako se imenuje visoki predstavnik”.

Ja tražim da se poštuje zakon, ništa više. Zakon i Ustav BiH. (Koji zakon?) Pa zakon koji kaže kako se imenuje visoki predstavnik.

Nenad Nešić, 17.5.2022

Još jednu neistinitu tvrdnju prošle sedmice iznijela je delegatkinja u Domu naroda PSBiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH Lidija Bradara. Naime, Bradara je na pitanje zašto institucije BiH još uvijek nemaju budžet za 2022. godinu, ustvrdila da je razlog nepostojanje globalnog finansijskog okvira, odnosno da on nije usvojen za period 2021 – 2023. godina. Suprotno tvrdnji Lidije Bradare, Istinomjer je utvrdio da je Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH usvojen za period 2021 – 2023. godina, kao i za 2022 – 2024. godinu.

Pažnju Istinomjera privukla je i tvrdnja šefa Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića. Podsjetivši da je Klub SDP-a BiH u državnom Parlamentu prije više od godinu predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, koji predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira na to da li je budžet usvojen ili ne, kao i da je usvojen u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu, Magazinović je izjavio da će se o ovom zakonu na svojoj narednoj sjednici izjasniti Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH.

U vezi s tim, Magazinović je, između ostalog, ustvrdio da HDZ BiH, ukoliko svi ostali budu “za”, neće moći zaustaviti usvajanje navedenog prijedloga kako na sjednici Komisije, tako ni u Domu naroda PSBiH. Utvrdivši činjenično stanje koje se odnosi na broj članova HDZ-a BiH u Komisiji za finansije i budžet Doma naroda PSBiH, broj delegata u Domu naroda PSBiH koji dolaze iz HDZ-a BiH te, s tim u vezi, procedure donošenja odluka u navedenim tijelima, Istinomjer je Magazinovićevu tvrdnju da, ukoliko su ostali “za”, ne postoji mogućnost da HDZ BiH na sjednici Komisije i sjednici Doma naroda zaustavi usvajanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH ocijenio istinitom.

Govoreći o ranije datim obećanjima, u protekloj sedmici dva su ispunjena, dok je jedno ostalo neispunjeno. Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović izjavio je u oktobru prošle godine da će SDP BiH na predstojećim općim izborima imati svog kandidata iz reda bošnjačkog naroda “s obzirom na činjenicu da je SDP BiH najveća stranka u opozicionom bloku, s najvećim kapacitetom i najboljim ljudima”. Nakon što je na konferenciji za medije, održanoj 21.5.2022. godine, potvrđena kandidatura Denisa Bećirovića (SDP BiH) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kojeg će, pored stranaka koje čine Trojku, podržati i SBB, NES, Bh. inicijativa i Za nove generacije, obećanje Mijatovića ocijenili smo ispunjenim.

Također, nakon odluke Predsjedništva BiH da se iz budžeta institucija BiH za Ljubinje i Stolac izdvoji po jedan milion KM za pomoć u sanaciji šteta izazvanih zemljotresom, Istinomjer je obećanja članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića koja su se odnosila na pomoć Stocu i Ljubinju ocijenio ispunjenim.

S druge strane, gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić, gostujući u decembru 2021. godine u Jutarnjem programu RTRS-a, dao je obećanje da će izrada glavnog projekta, kao i građevinska dozvola za srednjoškolski centar u Laktašima, biti završena do maja 2022. godine, što se, a kako je Istinomjer utvrdio, nije desilo do navedenog roka.

Minule sedmice u opširnoj analizi pod naslovom “Obrazovanje i politika: Dok učenici sve više zaostaju za vršnjacima iz EU, napredak se ne nazire” osvrnuli smo se na probleme u procesu obrazovanja BiH, zastarjelost i neadekvatnost nastavnih planova i programa, što su, između ostalih, potvrdili i izvještaji domaćih autoriteta i institucija, izvještaji relevantnih svjetskih organizacija, ali i rezultati međunarodnih PISA i TIMSS testiranja.

Nakon što je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio svoj stav da je Izborni zakon BiH potrebno izmijeniti i na način da mandat pripada političkoj partiji, Istinomjer je kroz još jednu analizu podsjetio na argumente “za” i “protiv”, ali i činjenicu da će ozbiljnije bavljenje pitanjem vlasništva nad mandatima morati sačekati neki novi mandatni period, s obzirom na to da je Centralna izborna komisija BiH raspisala Opće izbore 2022. godine.

Inicijativa Istinomjer je prošle sedmice, tačnije 18.5.2022. godine, predstavila rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića nakon prve godine njegovog mandata na ovoj funkciji, na koju je stupio sredinom maja 2021. godine. Dautović je ovu funkciju preuzeo nakon ponovljenih lokalnih izbora u ovoj općini. Podsjećamo, na dan održavanja lokalnih izbora u BiH 15. novembra 2020. godine preminuo je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Peco, koji je osvojio najveći broj glasova, nakon čega je Centralna izborna komisija BiH (CiK BiH) u januaru 2021. godine donijela odluku da se izbori u Travniku ponovno održe 11. aprila te godine.

U skladu s rezultatima našeg monitoringa, načelnik Dautović je tokom prve godine svog mandata provodio određene aktivnosti na realizaciji 246 mjera od ukupno njih 357 iz dokumenta pod nazivom “Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik”. Od tog broja, 18 mjera je u potpunosti realizovano, na 38 su provođene značajne aktivnosti na njihovoj realizaciji, koja je u progresu, dok su u slučaju još 189 mjera započete aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Na kraju, Istinomjer je pisao i o aktivnostima na realizaciji tri predizborna obećanja.

Jedno od njih, trenutno ocijenjeno kao “u progresu”, jeste ono koje je dao načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić, a koje se odnosilo na direktno učešće građana i građanki u općinskom odlučivanju. Nakon što je početkom maja ove godine Općina uputila poziv građanima/kama da izaberu idejno rješenje za budući izgled javnog parka Hastahana u Sarajevu, javnost je 17.5.2022. godine obaviještena da je glasanje završeno te da je koncept s najvećim brojem osvojenih glasova „Žalfija: Prostor za ozdravljenje i regeneraciju grada Sarajeva“ autora Jose Isturaín i Nadine Sam iz Isturaín+Sam Architecture arhitektonskog studija sa sjedištem u Panami.

Također, ocjenu “u progresu” ima i obećanje “Promjena reda i rasporeda linija i uvođenje novih linija JP u KS” iz dokumenta “Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021 – 2022”. Podsjećamo, Vlada KS je od aprila 2021. godine provodila niz aktivnosti kada je riječ o promjenama reda i rasporeda linija i uvođenju novih linija javnog prevoza u KS, a posljednja u nizu odnosila se na produženje linije Sarajevo – Podlugovi do Visokog, pri čemu su vozovi na ovoj liniji počeli saobraćati 18.5.2022. godine.

Povećanje broja i obima preventivnih programa Zavoda za javno zdravstvo bilo je još jedno obećanje iz navedenog dokumenta Vlade KS u okviru kojeg je Istinomjer tokom prošle sedmice zabilježio aktivnosti na njegovom ispunjavanju. Radilo se o raspisivanju javnog poziva za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda od Ministarstva zdravstva KS, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS. Dodatne informacije o javnom pozivu mogu se pronaći na službenoj stranici Ministarstva zdravstva KS – www.mz.ks.gov.ba –i Vlade KS. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave poziva.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!