Neistina

SBB i SDP nisu osvojili mandate u svim kantonalnim skupštinama

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Fahrudin Pecikoza izrazio je neslaganje s odlukom SBB-a, stranke čijeg je Kluba u Skupštini Kantona Sarajevo član, da podrži Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH kao kandidata za člana Predsjedništva BiH. Putem vlastitog profila na društvenoj mreži Instagram, kako je prenio Avaz 18. maja 2022. godine, Pecikoza je uporedio izborne rezultate SBB-a 2018. godine sa strankama Trojke (SDP BiH, Naša stranka, Narod i pravda).

Screenshot: N1

Kako je Pecikoza tim putem ustvrdio, SBB je uz SDP BiH jedina stranka, kada su članice Trojke u pitanju, koja ima zastupnike/ce u svim skupštinama kantona u BiH:

SBB određuje glavne tokove velikih izbora, NIP ili Naša stranka su 2018. godine pokazali samo kantonalni kapacitet u Kantonu Sarajevo. Jedino SDP i SBB imaju poslanike u svim kantonima Federacije BiH.

Fahrudin Pecikoza, 18.5.2022.

Suprotno tvrdnji Pecikoze, a prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, SBB u skupštinama dva kantona na Općim izborima 2018. godine nije dobio nijedno zastupničko mjesto. Radi se o Zapadnohercegovačkom kantonu i Kantonu 10. Također, ni SDP BiH nema zastupnike/ce u svim kantonalnim skupštinama, budući da ni ova stranka u Zapadnohercegovačkom kantonu nije osvojila mandat.

SBB je najviše mandata osvojio u skupštinama Kantona Sarajevo (4) i Zeničko dobojskog kantona (3), dok je SDP BiH u Tuzlanskom kantonu osvojio deset mandata, odnosno šest u Zeničko-dobojskom.

Naša stranka je, osim u Kantonu Sarajevo, zastupničke mandate osvojila i u Unsko-sanskom (1), Tuzlanskom (2), Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (1). Stranka Narod i pravda mandate je osvojila samo u Kantonu Sarajevo, njih šest.

Budući da SDP BiH nema zastupnike/ce u Zapadnohercegovačkom kantonu, a da SBB, pored Zapadnohercegovačkog, nije osvojio mandate ni u Kantonu 10, Istinomjer tvrdnju Fahrudina Pecikoze da SDP BiH i SBB imaju “poslanike u svim kantonima Federacije BiH”, ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!