Ispunjeno

Izmjene zakona kojima bi se “spriječila mogućnost blokade izbora” upućene u parlamentarnu proceduru

Tokom konferencije za štampu, održane 5. 4. 2021. godine, predsjedavajući Kluba SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZD PSBiH) Saša Magazinović, između ostalog, najavio je da će Klub, na čijem je čelu, u tom zakonodavnom tijelu po hitnoj proceduri na usvajanje uputiti zakon kojim bi se, kako je rečeno, spriječila mogućnost blokade izbora u BiH 2022. godine.

Tom prilikom, Magazinović je ustvrdio da u SDP-u BiH “imaju saznanja da bi, zbog neusvajanja budžeta institucija BiH u narednoj godini, Opšti izbori mogli biti blokirani”:

Jedan od scenarija koji je u opticaju i koji je vrlo moguć jeste da se blokira održavanje izbora 2022. godine. I kolege iz vladajućih stranaka raspolažu sa ovim informacijama. Kako, pa bili smo svjedoci prije izbora na koji način je to moglo da se desi, odnosno zbog čega su izbori prolongirani. Nema budžeta, nema izbora. Što znači ako ne bude usvojen budžet za 2022. godinu, izbora nema.

Saša Magazinović, 5. 4. 2021.

Obrazlažući sam sadržaj inicijative, šef Kluba SDP-a pojasnio je da se radi o izmjeni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa održavanje izbora, odnosno “finansiranje izbora čak i onda kada budžet nije usvojen”:

Bili ste svjedoci da je ministar finansija Bevanda najavljivao da je moguće održati izbore novcem iz tekuće rezerve, odnosno da novca ima, ali da zakon onemogućava trošenje tog novca.

Saša Magazinović, 5. 4. 2021.

Suština SDP-ovog Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, kako je još tom prilikom naglašeno, jeste odredba u kojoj se kaže da je “za vrijeme privremenog finansiranja, dozvoljeno finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine”.

U kontekstu (ne)osiguravanja finansijskih sredstava za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine, Istinomjer je u više navrata pisao o dešavanjima tokom 2020. godine, pored ostalog, i u analizi Održavanje Lokalnih izbora 2020. godine postalo je pitanje tzv. “političke volje”.

U navedenom osvrtu, skrenuli smo pažnju na problem koji se pojavio 2020. godine, a koji se odnosio na činjenicu da (ne)finasiranje izbora, kršenjem člana 1.2a Izbornog zakona BiH, prijeti da ugrozi njihovo održavanje, čime bi građani Bosne i Hercegovine bili lišeni osnovnog demokratskog prava da biraju i budu birani.

Sredstva za provedbu izbora, institucije iz stava (1), (2), (3) i (4) ovog člana moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora.

Član 1.2a, Izborni zakon BiH

U skladu sa Magazinovićevom najavom, SDPBiH je 21. 4. 2021. godine, putem svoje zvanične stranice, obavijestio javnost da su zastupnici tog političkog subjekta u ZD PSBiH, između ostalog, u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se potvrđuje da ovaj prijedlog “predviđa održavanje izbora, odnosno finansiranje izbora i onda kada budžet nije usvojen”:

Suština prijedloga zakona je odredba u kojoj se kaže da je za vrijeme privremenog finansiranja, dozvoljeno finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u skladu s Izbornim zakonom, ali su u SDP-u podsjetili da se lokalni izbori, iako je bilo novca, nisu mogli održati sve dok nije usvojen budžet za 2020. godinu. Usvajanjem predloženih izmjena zakona bila bi spriječena eventualna blokada izbora 2022. godine u slučaju neusvajanja budžeta, što se već spominje kao mogući scenarij ukoliko ključni donosioci odluka ne budu zadovoljni ishodom pregovora o izmjeni Izbornog zakona.

SDPBiH, 21. 4. 2021.

Iz SDP-a BiH su dodali i da bi se usvajanjem predloženih izmjena Zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine “neutralizirala mogućnost da građani Bosne i Hercegovine budu uskraćeni ili da im bude ugroženo pravo učešća na izborima, te istovremeno da bude blokirano funkcioniranje parlamenata na svim nivoima, budući da ustavi jasno propisuju trajanje mandata”.

S obzirom na to da su zastupnici SDP-a BiH u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, Istinomjer s tim u vezi obećanje Saše Magazinovića ocjenjuje ispunjenim te ćemo nastaviti pratiti aktivnosti u Parlamentarnoj skupštini BiH, koje se odnose na navedeni prijedlog.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!