SDP TK: Poštovati ili ne poštovati odluke Glavnog odbora stranke

Priča oko formiranja Vlade Tuzlanskog kantona (TK) nakon posljednjih Općih izbora održanih u oktobru prošle godine još uvijek nije završena, a posljednjih dana ponovo je aktuelizirana tema mogućeg ulaska Socijaldemokratske partije (SDP) u vlast sa Strankom demokratske akcije (SDA) u ovom kantonu, iako je Glavni odbor ove stranke ranije usvojio zaključak da neće koalirati sa nacionalnim strankama ni na jednom nivou vlasti. 

Naime, Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) TK je u ponedjeljak 1. jula donio odluku da se krene u proces formiranja vlasti sa SDA u Tuzli, a to je potvrdio i predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić koji je rekao da je “odluka donesena sa 44 glasa za, četiri protiv, dok je jedan član bio suzdržan”.

Ogroman je pritisak javnosti, 50.000 glasača i članova SDP-a kako bismo se odlučili na ovaj potez. To nije bila nimalo jednostavna odluka.”

Enver Bijedić, 01.07.2019.

Na ovu odluku reagovao je klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK, a u saopštenju su naveli kako “ni pod kojim uslovima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a”, a reagovao je i lider partije Nermin Nikšić, poručivši da ranija odluka GO ostaje na snazi.  

Podsjećamo, Glavni odbor SDP-a prvo je na sjednici održanoj početkom feruara ove godine, a potom i sredinom marta, donio zaključak da “neće ulaziti u pregovore za formiranje vlasti sa nacionalnim strankama”

Predsjednik kantonalnog odbora SDP-a u TK, Enver Bijedić uoči prve od ovih sjednica izjavio je da će iako smatra da njegova stranka treba da uđe u vlast, poštovati odluke Glavnog odbora SDP-a. 

Zato mi u TK smatramo da trebamo da uđemo u vlast i naravno da ćemo o tome raspravljati na Glavnom odboru. Ono što Glavni odbor odluči treba svi da poštujemo tu odluku. Nema podjela u SDP-u, nema nikavih raskola, nema separatizma. Mi ćemo poštovati odluke GO.

Enver Bijedić, 07.02.2019.

Izjavu da će poštovati odluke GO SDP-a Bijedić je dao i nakon martovske sjednice ovog odbora, rekavši da će se model za formiranje vlasti u TK tražiti sa Demokratskom frontom, Našom strankom, Strankom za BiH i Savezom za bolju budućnost, koje uz SDP imaju 19 poslanika u Skupštini TK. 

Ipak vjerujem da će tzv. Koalicija 19 moći formirati vlast.

Enver Bijedić, 16.03.2019.

S obzirom da je Enver Bijedić u međuvremenu promjenio stav da SDP u TK neće formirati vlast sa SDA, Istinomjer će njegov posljednji stav da sa ovom strankom ipak uđe u pregovore, ocijeniti kao nedosljedan. 

(Istinomjer.ba)

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku...

Socijaldemokrati BiH novi politički subjekt u BiH

Nedugo nakon što je Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla zbog, kako je navodeno, podrške koaliciji SDA iz članstva isključio zastupnike te partije u Skupštini Tuzlanskog Kantona, Žarka Vujovića i Huseina...


Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o isključenju iz stranke dvojice zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića...