Nedosljedno

SDP TK: Poštovati ili ne poštovati odluke Glavnog odbora stranke

Priča oko formiranja Vlade Tuzlanskog kantona (TK) nakon posljednjih Općih izbora održanih u oktobru prošle godine još uvijek nije završena, a posljednjih dana ponovo je aktuelizirana tema mogućeg ulaska Socijaldemokratske partije (SDP) u vlast sa Strankom demokratske akcije (SDA) u ovom kantonu, iako je Glavni odbor ove stranke ranije usvojio zaključak da neće koalirati sa nacionalnim strankama ni na jednom nivou vlasti.

Naime, Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) TK je u ponedjeljak 1. jula donio odluku da se krene u proces formiranja vlasti sa SDA u Tuzli, a to je potvrdio i predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić koji je rekao da je “odluka donesena sa 44 glasa za, četiri protiv, dok je jedan član bio suzdržan”.

Ogroman je pritisak javnosti, 50.000 glasača i članova SDP-a kako bismo se odlučili na ovaj potez. To nije bila nimalo jednostavna odluka.”

Enver Bijedić, 01.07.2019.

Na ovu odluku reagovao je klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK, a u saopštenju su naveli kako “ni pod kojim uslovima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a”, a reagovao je i lider partije Nermin Nikšić, poručivši da ranija odluka GO ostaje na snazi.

Podsjećamo, Glavni odbor SDP-a prvo je na sjednici održanoj početkom feruara ove godine, a potom i sredinom marta, donio zaključak da “neće ulaziti u pregovore za formiranje vlasti sa nacionalnim strankama”.

Predsjednik kantonalnog odbora SDP-a u TK, Enver Bijedić uoči prve od ovih sjednica izjavio je da će iako smatra da njegova stranka treba da uđe u vlast, poštovati odluke Glavnog odbora SDP-a.

Zato mi u TK smatramo da trebamo da uđemo u vlast i naravno da ćemo o tome raspravljati na Glavnom odboru. Ono što Glavni odbor odluči treba svi da poštujemo tu odluku. Nema podjela u SDP-u, nema nikavih raskola, nema separatizma. Mi ćemo poštovati odluke GO.

Enver Bijedić, 07.02.2019.

Izjavu da će poštovati odluke GO SDP-a Bijedić je dao i nakon martovske sjednice ovog odbora, rekavši da će se model za formiranje vlasti u TK tražiti sa Demokratskom frontom, Našom strankom, Strankom za BiH i Savezom za bolju budućnost, koje uz SDP imaju 19 poslanika u Skupštini TK.

Ipak vjerujem da će tzv. Koalicija 19 moći formirati vlast.

Enver Bijedić, 16.03.2019.

S obzirom da je Enver Bijedić u međuvremenu promjenio stav da SDP u TK neće formirati vlast sa SDA, Istinomjer će njegov posljednji stav da sa ovom strankom ipak uđe u pregovore, ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!