Neutemeljeno

Špago neutemeljeno tvrdi kako su uslovi za pristupanje EU olakšani

Iako je početak pregovora BiH s EU mogao biti uslovljen geopolitičkim prilikama, to ne znači da su uslovi, takozvani Kopenhagenski kriteriji, koje BiH mora ispuniti kako bi pristupila Europskoj uniji, olakšani ili promijenjeni.

Izvor: Radio Sarajevo
Izvor: Radio Sarajevo

Šerif Špago, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je 4. jula 2024. godine u programu BHT-a kako je Europska unija (EU) olakšala uslove za integraciju BiH u EU.

Ali, mislim, sad smo došli u situaciju da zbog ukupne situacije kako na prostoru Evrope, odnosno geopolitičke situacije, da ispunjavanje naših uslova radi integracije u Evropsku uniju nije više toliko zahtjevno. Evropska unija olakšava nam te uslove i mislim da smo trebali i trebamo u ovom narednom periodu bolje iskoristiti sve to što nam Evropska unija pruža kako bismo, prije svega, došli do rješenja koja su nam neophodna za naš evropski put.

Šerif Špago, 4.7.2024.

Europska komisija (EK) predložila je u decembru 2023. godine početak pregovora s Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom kada ispune postavljene uslove. Istovremeno, EK je dodijelila i kandidatski status Gruziji. U martu 2024. godine EK je procijenila kako je Bosna i Hercegovina ostvarila dovoljan napredak u ispunjavanju postavljenih uslova za početak pregovora nakon usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa i pranja novca. Odluku o početku pregovora s Ukrajinom, Moldavijom i BiH mnogi su mediji povezali s geopolitičkim okolnostima i ruskom agresijom na Ukrajinu (1, 2, 3, 4).

I dok geopolitičke prilike možda jesu doprinijele odluci o početku pregovora s Bosnom i Hercegovino, to ne znači da su se promijenili uslovi za ulazak u Europsku uniju, kako tvrdi Špago. U saopštenju povodom početka pregovora s Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, Europska komisija navela je kako države kandidatkinje moraju ispuniti set političkih i ekonomskih uslova, ne navodeći kako su ovi uslovi ublaženi ili promijenjeni.

Europski ugovor, kao temeljni dokument Europske unije, propisuje uslove, takozvane Kopenhagenske kriterije, koje država kandidatkinja mora ispuniti kako bi pristupila EU. Ovi uslovi podrazumijevaju stabilne institucije, vladavinu prava, demokratsko uređenje, zaštitu ljudskih prava, zaštitu manjina, funkcionalnu tržišnu ekonomiju, koja je sposobna nositi se s konkurencijom iz EU, te sposobnost države kandidatkinje da ispunjava obaveze članstva u EU. Ispunjenost uslova za pristupanje nije direktno povezana s početkom pregovora, već zemlja kandidatkinja radi na ispunjavanju uslova tokom pregovaračkog procesa.

U Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo iz 2019. godine EK je ustanovila niz prepreka za članstvo, poput postojanja međunarodne supervizije u vidu Ureda visokog predstavnika, diskriminatornog Ustava BiH, spornih parlamentarnih procedura, spornih javnih nabavki, nedovoljne zaštite djece, osoba s invaliditetom, LGBT zajednice i drugih prepreka. U saopštenju iz decembra 2023, Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH jasno su naznačili kako nema izmjena u standardima koje BiH mora ispuniti kako bi postala članica Europske unije.

Odluku koliko Bosna i Hercegovina ispunjava uslove za pristupanje Europska unija donosi na kraju pregovora, nakon što zemlja kandidatkinja zatvori sva pregovaračka poglavlja i usvoji europske legislative. Nakon što EU i zemlja kandidatkinja usuglase ugovor o pristupanju, ovaj ugovor odobravaju Europski parlament i Europsko vijeće te nakon toga započinje proces ratifikacije prijema nove članice u parlamentima država članica.

Budući da su uslovi za ulazak u Europsku uniju ostali nepromijenjeni, izjavu Šerifa Špage o tome da su ovi uslovi ublaženi ocjenjujemo kao neutemeljenu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!