Neistina

Schmidt nije bio ministar odbrane Njemačke

Predsjednik SDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić gostovao je emisiji “Polis”, emitovanoj na TVSA 18. novembra 2021. godine, te se tom prilikom dotakao i teme visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Screenshot: TVSA

Naime, Nikšić je izjavio kako aktuelni visoki predstavnik nije naivan, ustvrdivši da je Schmidt u prošlosti bio i ministar odbrane Savezne Republike Njemačke:

Neko ko je bio osam godina ministar odbrane u takvoj zemlji kakva je Njemačka sigurno nije neodlučan čovjek, sigurno nije kukavica i sigurno nije neko ko će mirno posmatrati i dopustiti da se on proziva i obilježi kao ključni krivac zbog svog nedjelovanja.

Nermin Nikšić, 18.11.2021.

Kako stoji u njegovoj biografiji na stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), Christian Schmidt je bio poslanik u Bundestagu od 1990. godine, gdje je predstavljao izbornu jedinicu Fürth iz Bavarije, te bio član parlamentarne Komisije za vanjske poslove i izvjestilac za zemlje Zapadnog Balkana.

Schmidt jeste bio angažovan i u Saveznom ministarstvu odbrane Njemačke, ali ne kao ministar, već kao parlamentarni državni sekretar, od 2005. do 2013. godine, tokom mandata trojice ministara (Franza Josefa Junga, Karl-Theodora zu Guttenberga i Thomasa de Maizièrea).

Odgovornosti parlamentarnog državnog sekretara u Saveznom ministarstvu odbrane uključuju pomaganje ministru odbrane u parlamentarnim i političkim zadacima koji se odnose na rad generalnih direktorata za opremu (uključujući međunarodnu politiku naoružanja), za planiranje, za pravne poslove, za budžet i kontrolu, te za infrastrukturu, zaštitu životne sredine i usluge. Parlamentarni državni sekretar predstavlja ministra odbrane u relevantnim odborima njemačkog Bundestaga, posebno u Odboru za budžet i Odboru za javne račune.

Schmidt je u dva navrata bio član Savezne vlade, ali ne u funkciji ministra odbrane, nego saveznog ministra za hranu i poljoprivredu (2014-2018), te saveznog ministra saobraćaja i digitalne infrastrukture (2017-2018).

Upravo je kao savezni ministar za hranu i poljoprivredu, susretom sa tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, počeo zvaničnu posjetu BiH 2016. godine, čiji je fokus bio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i pomoć poljoprivrednicima.

Schmidt je bio član njemačke delegacije u posjeti BiH i 2019. godine, zajedno sa parlamentarnim državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Stephanom Mayerom, kada je vodio razgovor sa članovima Predsjedništva BiH i tadašnjom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac, na temu “migrantske krize”.

S obzirom na to da visoki predstavnik Christian Schmidt nikad nije obnašao funkciju ministra odbrane Njemačke, Istinomjer tvrdnju Nermina Nikšića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!