Analize

Sanacija sarajevskih trgova ponovo povod za politička razračunavanja

U sarajevskoj općini Centar, na trgu ispred upravne zgrade Sarajevo-šuma, 29.7.2022. godine počeli su radovi na sanaciji i uređenju trga. Nedugo nakon njihovog početka, federalni inspektor zaustavio je radove i blokirao gradilište. Ovo je bio povod za novi sukob u javnom prostoru između lokalne administracije i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Foto: Facebook/Srđan Mandić

Općina Centar je u januaru ove godine uputila zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika za davanje mišljenja za Projekat uređenja trga ispred objekta Sarajevo-šume u Ulici Kranjčevićeva. Odgovor Komisije stigao je u junu, a u njemu se navodi da su pojedini dijelovi projekta nejasni i tehnički neprovodivi, a određene intervencije pretjerane.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je 2.11.2020. godine Odluku o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Prema Odluci, nacionalni spomenik čini cjelovit prostor historijskog urbanog krajolika na području uže gradske jezgre Sarajeva na dijelu općina Stari grad i Centar. Odluku je donio prethodni saziv Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kojeg su činili Radoje Vidović, Amir Pašić i Goran Milojević. Od 3.2.2021. godine, odlukom Predsjedništva BiH, članovi/ice Komisije su Faruk Kapidžić, Anđelina Ošap-Gaćanović i Zoran Mikulić.

U odgovoru Komisije navodi se da se predmetni prostor nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika – historijski urbani krajolik Sarajevo te da je Komisija donijela zaključak da predložene intervencije nisu u skladu s odredbama Odluke.

Komisija smatra da neki dijelovi projekta nisu jasni, tehnički su neprovodivi, te da su određene intervencije neiskrene, a neke i pretjerane (previše rasvjetnih tijela, reflektori okrenuti prema drvetu, trajni reklamni pano…). Ovo se posebno odnosi na rasvjetu koja će, ukoliko projekat bude realizovan, ugroziti vizuelni integritet okolnih objekata i bezbjednost saobraćaja.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, 20.6.2022.

Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika/Izvor: Elmedin Konaković

Povodom spomenute odluke Komisije, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković objavio je da “Općina Centar ne može urediti trg ispred preduzeća Sarajevo-šume jer je SDA isporučila glavni grad u ruke HDZ-a i SNSD-a koji odlučuju o investicijama u Sarajevu”.

Ne odlučuje Komisija o dozvolama u Banja Luci, Širokom, Mostaru, Tesliću, Doboju, samo u Sarajevu odlučuju. U svom očaju, u svojoj mržnji prema “Trojci”, u svom bijesu zbog gubitka vlasti, ta je korumpirana građevinska hobotnica “zaštitila” kompletan urbani prostor Sarajeva, nezakonito, i dovela do toga da se sve odluke o gradnji u 4 gradske opštine u Sarajevu donose u centralama HDZ/SNSD. Zato nam danas poruči SNSD da se ne može rekonstruisati trg ispred Bičakčića jer su “određene intervencije neiskrene, a neke nepotrebne”. Da obraza imaju nikad ovim gradom prohodali ne bi, ni Kapidžić dia, a ni njegovi nalogodavci. Nemaju, zato je važno da više nikad u ovom gradu ništa ne odlučuju!! Nije šala, dokument je autentičan.

Elmedin Konaković, 29.6.2022.

Odluku Komisije komentarisao je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić:

Ovo je, zapravo dokaz zašto je donesena odluka o “Zaštiti istorijskog urbanog krajolika”, a koja je usmjerena direktno protiv naših napora da unaprijedimo i podignemo kvalitet života naših sugrađana. Procijenite sami. A, mi ćemo se nastaviti boriti za hobotnicom koja, od silne ljubomore i pakosti, ne želi dobrobit građankama i građanima.

Srđan Mandić, 30.6.2022.

Na tvrdnje lidera NiP-a odgovorio je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić. Istakao je da projekat nije u skladu s Odlukom o historijskom urbanom krajoliku te je ukazao na druge projekte za koje je Komisija dala saglasnost:

Da, naravno da nismo dali saglasnost jer projekat nije u skladu sa mjerama zaštite odluke o Historijskom urbanom krajoliku koju je donio prošli saziv komisije, za razliku od projekta trga Jelene Vitas kod Bosanskog kulturnog centra ili projekta trga Oslobođenja Alije Izetbegović ili desetina drugih dobro urađenih projekata koji su u posljednjih godinu i po dobili pozitivna mišljenja. Tako, između ostalog, ja imam obraz i tako šetam ovim gradom. A kakav obraz ima gospodin Konaković? Sa “osnovnom školom” priča o zaštiti spomenika ili urbanizmu. O tome može pričati samo sa onima sa kojima upravlja novcem ili strahom. Može pričati sa svojim direktorom Zavoda za planiranje razvoja Kantona ili sa svojim Ministrima “prostornog uređenja” ili sa Uredom za borbu protiv korupcije ili sa načelnicima koje je postavio.

Faruk Kapidžić, 30.6.2022.

Mjesec kasnije, 29.7.2022. godine, počeli su radovi na sanaciji trga. Isti dan, Kapidžić je putem zvaničnog Facebook naloga ustvrdio da gradilište nema potrebne dozvole te je pozvao nadležne organe da reaguju:

Otvaranje gradilišta bez dozvole u petak u 18 sati, rade samo oni koji pretpostavljaju da u to vrijeme ne rade inspekcijski organi. I opet su se prevarili. Svi koji su uključeni u ovaj kriminal odgovarat će. Ovim putem obaviještavam kao član Državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, sve inspekcijske organe na svim nivoima kao i kantonalnu i federalnu upravu policije i sve novinare i portale. Svakako će biti i zvanično obaviješteni od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH. Ko god ne zaustavi ovo, a ima zakonsku obavezu, smatraću ga odgovornim i saučesnikom i tražiću da odgovara.

Faruk Kapidžić, 29.7.2022.

Na dan kad su radovi počeli federalni ministar ih je zaustavio i blokirao gradilište. Načelnik Mandić istakao je da su radovi zaustavljeni iako su započeti po izmijenjenom projektu:

U 21:23 stigao je federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište. U pitanju je izmijenjeni projekat, bez ikakvih “neiskrenih” namjera, kako nam je to nedavno napisala Kapidžićeva šefica gđa Anđelina Ošap Gaćanović. I, opet zabrana, najefikasnija inspekcijska akcija u istoriji BiH! G. Kapidžiću, prvo nam niste dali da mijenjamo vodovodne cijevi u centru grada, usporavate uređenje Parka gdje je bila Kalin hadzi Alijina džamija. Opstruišete sanaciju šetnice u velikom parku, projekat za koji ste dali usmenu podršku. Ne dozvoljavate rekonstrukciju Gospodičine kuće, sprečavate privatne investitore. A nas optužujete da rušimo državu! Smijete li poslati inspektora u Banja Luku ili Mostar da zaustavi sanaciju trga? Naravno da ne! Sramite se zbog svega ovoga!

Srđan Mandić, 29.7.2022.

Podsjećamo, do prvog “sukoba” Mandića i Kapidžića došlo je krajem marta 2021. godine, nedugo nakon donošenja Odluke Komisije, nakon što je načelnik Općine Centar na Facebooku objavio odgovor Federalnog ministarstva prostornog uređenja na zahtjev Općine Centar Sarajevo i investitora, Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo, za izdavanje urbanističke saglasnosti za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Mis Irbina.

Evo kako u praksi izgleda djelovanje Faruka Kapidžića i njegove tzv. zaštite Istorijskog urbanog krajolika. U saradnji sa HDZ ministrom ne dozvoljavaju rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Mis Irbina. 27.01. smo podnijeli zahtjev, 15.03. nas prepuštaju Kapidžiću. Ovo je vrhunac drskosti i konačni dokaz namjera SDA. Nakon što su nas ostavili bez vakcina, sada nam oduzimaju pravo na dotok vode. E, pa imam za vas odgovor. Mi ćemo kopati i postavljati cijevi, a vi nas pokušajte zaustaviti. Dosta vas je bilo, Pitam se da li Kapidžić može ovakvu odluku sprovesti recimo u Gospodskoj ulici u Banja Luci?

Srđan Mandić, 30.3.2021.

Zbog Odluke o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, općine Centar i Stari Grad podnijele su početkom aprila 2021. godine apelaciju Ustavnom sudu BiH. Kako je tada navedeno u saopćenju Općine Centar, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je “jednostrano, proizvoljno i bez učešća apelanata, te bez valjanog pravnog osnova, donijela Odluku o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom, kojom se uža gradska jezgra općina Centar i Stari Grad proglašava historijskim urbanim krajolikom”. Ustavni sud BiH ovu apelaciju odbacio je kao nedopuštenu zbog “nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje”.

Vrijedi podsjetiti i na još jedan od projekata koji se realizuje unutar historijskog urbanog krajolika Sarajeva, a riječ je o sanaciji Trga oslobođenja – Alija Izetbegović u općini Stari Grad. Sanacija ovog trga počela je 4.8.2021. godine, a nedugo nakon početka radova, zastupnica u Predstavničkom domu PFBiH Sanela Klarić uputila je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Federalnom urbanističko-ekološkom inspektoratu zahtjev da se izvrši nadzor nad ovim radovima. Tada su iz Općine Stari Grad demantovali da postoje bilo kakve nepravilnosti kada je riječ o sanaciji trga te su ustvrdili kako se radi o “čisto političkom pitanju i opstrukcijama stranke sklone kočenju i zaustavljanju svakog kvalitetnog projekta”.

Tom prilikom, Faruk Kapidžić je ustvrdio da je problem u tome što se “ne radi sanacija, kako kažu u Općini Stari Grad, već rekonstrukcija, što je velika razlika”.

Sanacija Trga oslobođenja – Alija Izetbegović nastavljena je tek u maju 2022. godine.

Nakon što su obustavljeni radovi na uređenju trga ispred objekta Sarajevo-šume, u fokusu javnosti našle su se optužbe i uvrede koje politički akteri upućuju jedni drugima i prebacivanje odgovornosti među institucijama. Međutim, javnost još uvijek nije upoznata s tim kada se može očekivati nastavak radova ili vraćanje trga u prvobitno stanje. Postavlja se pitanje da li će trg u općini Centar doživjeti sudbinu kao Trg oslobođenja – Alija Izetbegović u Starom Gradu i da li će gradilište biti blokirano duži period.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!