Ispunjeno

RS: Od 1. janura najniža plata iznosi 410 KM

Veliki broj građana/ki cijele BiH žive u teškom siromaštvu. U Republici Srpskoj, najniža plata u prethodnih 6 godina iznosila je 370 KM. Krajem prošle godine Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske uspio sa resornim ministarstvom, odnosno Vladom RS postići dogovor o povećanju visine najniže plate za simboličan iznos od 15 KM. U 2018. godini najniža plata u RS iznosit će 410 KM.

Premijerka RS, Željka Cvijanović govoreći o mjerama koje aktuelna Vlada planira realizirati u 2018. godini, između ostalog najavila je i povećanje najniže plate u RS na iznos od 405 KM i to:

Vrlo brzo. To je naše opredjeljenje za sljedeću godinu i to je jedna od mjera koje su predviđene, mislim da smo, evo, prošle godine pregovarali da bi od ove godine bila povećana plata i ona mora da bude povećana u narednom periodu, to jeste opredjeljenje Vlade.

Mi smo prošli put čekali na to povećanje prosto iz razloga što smo željeli da sindikat i poslodavci o tome postignu sporazum, ali pošto tog sporazuma nije bilo onda kada smo ga željeli i mi smo na određeni način intervenisali i od tad je povećana i moramo ići dalje na povećanje minimalne plate.

(Željka Cvijanović, 08.10.2017.)

S druge strane, republički Sindikat je tražio da najniža plata u RS iznosi 50% prosječne plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu. Po toj računici najniža plata trebala je iznositi 418 KM.

Ekonomsko Socijalni savjet RS u decembru je uspio postići dogovor o povećanju visine najniže plate za simboličan iznos od 15 KM. Dogovoreno je da u 2018. godini najniža plata u RS iznosi 410 KM. Nakon postignutog dogovora prijedlog odluke proslijeđen je na potvrđivanje i Vladi RS.

Kako bismo provjerili da li je u praksi počelo da se primjenjuje ono što je dogovoreno u decembru prošle godine kontaktirali smo Savez sindikata Republike Srpske koji je bio jedan od sudionika dogovora.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić potvrdila je za Istinomjer da je Vlada RS prihvatila prijedlog ekonomsko-socijalnog savjeta i da se odluka primjenjuje od početka ove godine.

Od 1. januara se primjenjuje odluka o najnižoj plati koja iznosi 410 KM.

Šta znači najniža plata? Najniža plata znači da se primjenjuje za najjednostavnije poslove u okviru osmočasovne radne sedmice, a osam časova podrazumijeva i plaćenu pauzu od 30 minuta. Naravno, na tu platu dolazi i minuli rad svakog radnika. Ima pravo na naknadu toplog obroka ili topli obrok od poslodavca, i ima pravo naknade regresa. To je različito, kako koje preduzeće i koja ustanova, osim radnika u javnom sektoru, u čijem sastavu je i plata i topli obrok, odnosno sve to zbrojeno, i to je regulisano Zakonom o platama. Dakle, najniža plata se primjenjuje za najjednostavniji posao, i ako preduzeće dođe u veliku krizu može u jednom trenutku da primjenjuje najnižu platu, ali to ne može da traje dugo.

(Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, 27.02.2018.)

Mišićeva je napomenula da postoje i određene zloupotrebe najniže plate.

U skladu sa pozitivnim propisima negdje 16 do 18 hiljada zaposlenih u RS ima iznos najniže plate. Sve drugo bi se moglo okarakterisati, ako ima veći broj, kao zloupotreba najniže plate. To je kad radniku uplatite doprinose na 410 KM, i isplatite mu to preko banke, a onda kešom nadomirujete nešto na šta ne plaćate doprinose. Ima takvih pojava i to je posao kojim se intenzivno bavimo, a on je prije svega u nadležnosti inspekcijskih, odnosno kontrolnih organa.

(Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS)

Iako se radi o minimalnom povećanju u odnosu na svakodnevni rast troškova života, Istinomjer obećanju premijerke Cvijanović da će u 2018. biti povećana najniže plata u RS daje ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!