RS je ranije prihvatala MAP

Komentarišući veliku polemiku koja se posljednjih dana vodi u BiH, vezano za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), a za što je naša zemlja na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu dobila “zeleno svjetlo”, lider PDP-a, Mladen Ivanić je ustvrdio kako je MAP obaveza koju je prihvatila i RS.

MAP je državna obaveza koja je formirana na bazi zahtjeva koji je podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović. To je, dakle, međunarodna obaveza koju je prihvatila i Republika Srpska.”

Mladen Ivanić, 17.12.2018.

Zaista, obnašajući funkciju člana Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović je u junu 2009. godine potpisao formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). 

Potom je, u martu 2010. godine,  tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić predvodio delegaciju, koja je u Briselu vodila razgovore sa generalnim sekretarom NATO saveza, Andersom Fogom Rasmusenom i članovima Sjeverno atlantskog vijeća NATO-a (NAC), a tema razgovora bio je upravo napredak koji je BiH ostvarila na putu ka članstvu u NATO.

I mjesec dana kasnije, Nikola Špirić je na ministarskom sastanku NATO-a u Talinu rekao kako bi “bilo značajno da BiH dobije poziv u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP)”, navodeći pri tom i da postoji “mali dio rezervi prema onome što nije urađeno“.

Vidjećemo hoće li te rezerve biti dovoljne da se da prolaz ili ne, ali u svakom slučaju mislim da odluka neće biti negativna, ona može biti uslovljena nečim što treba uraditi.

Nikola Špirić, 22.04.2010.

Svakako, kadrovi SNSD-a su bili uključeni i u ranije aktivnosti vezano za napredak na integraciji u NATO savez. Zakon o odbrani BiH, koji između ostalog, tematizuje i članstvo u NATO-u, usvojen je još 2005. godine, a potpisao ga je Nikola Špirić koji je tada bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.  Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir potpisan je na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu koja je održana 14. decembra 2006. godine, a potpis u ime BiH stavio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović.

Iz svega navedenog da se zaključiti kako su upravo kadrovi SNSD-a na tadašnjim najvišim funkcijama u zemlji bili protagonisti napretka BiH ka članstvu u NATO pakt, pa će s obzirom na to Istinomjer Ivanićevu tvrdnju da je aktivacija MAP-a obaveza koju je RS prihvatila, ocijeniti kao istinitu.

(Istinomjer.ba)

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Prošli saziv Vijeća ministara BiH u prvih mjesec dana rada bio je aktivniji od trenutog saziva

Ustvrdivši da je Vijeća ministara BiH “u blokadi”, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Mektić usporedio je rad trenutnog sa radom prošlog saziva Vijeća ministara BiH u...Naš BDP “ostao je gotovo isti”

Još uvijek aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić nedavno je iznio nekoliko tvrdnji o ekonomskoj situaciji u BiH, a koje su izazvale oprečne reakcije javnosti. Tako se...