RS je ranije prihvatala MAP

Komentarišući veliku polemiku koja se posljednjih dana vodi u BiH, vezano za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), a za što je naša zemlja na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu dobila “zeleno svjetlo”, lider PDP-a, Mladen Ivanić je ustvrdio kako je MAP obaveza koju je prihvatila i RS.

MAP je državna obaveza koja je formirana na bazi zahtjeva koji je podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović. To je, dakle, međunarodna obaveza koju je prihvatila i Republika Srpska.”

Mladen Ivanić, 17.12.2018.

Zaista, obnašajući funkciju člana Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović je u junu 2009. godine potpisao formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). 

Potom je, u martu 2010. godine,  tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić predvodio delegaciju, koja je u Briselu vodila razgovore sa generalnim sekretarom NATO saveza, Andersom Fogom Rasmusenom i članovima Sjeverno atlantskog vijeća NATO-a (NAC), a tema razgovora bio je upravo napredak koji je BiH ostvarila na putu ka članstvu u NATO.

I mjesec dana kasnije, Nikola Špirić je na ministarskom sastanku NATO-a u Talinu rekao kako bi “bilo značajno da BiH dobije poziv u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP)”, navodeći pri tom i da postoji “mali dio rezervi prema onome što nije urađeno“.

Vidjećemo hoće li te rezerve biti dovoljne da se da prolaz ili ne, ali u svakom slučaju mislim da odluka neće biti negativna, ona može biti uslovljena nečim što treba uraditi.

Nikola Špirić, 22.04.2010.

Svakako, kadrovi SNSD-a su bili uključeni i u ranije aktivnosti vezano za napredak na integraciji u NATO savez. Zakon o odbrani BiH, koji između ostalog, tematizuje i članstvo u NATO-u, usvojen je još 2005. godine, a potpisao ga je Nikola Špirić koji je tada bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.  Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir potpisan je na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu koja je održana 14. decembra 2006. godine, a potpis u ime BiH stavio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović.

Iz svega navedenog da se zaključiti kako su upravo kadrovi SNSD-a na tadašnjim najvišim funkcijama u zemlji bili protagonisti napretka BiH ka članstvu u NATO pakt, pa će s obzirom na to Istinomjer Ivanićevu tvrdnju da je aktivacija MAP-a obaveza koju je RS prihvatila, ocijeniti kao istinitu.

(Istinomjer.ba)

Blagi rast konkurentnosti u Bosni i Hercegovini

Na godišnjem susretu dijaspore u Minhenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić upoznao je prisutne sa...

Zadnji nov tramvaj GRAS je kupio uoči Olimpijade

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS), Adnan Šteta govorio je o stanju u preduzeću GRAS, a posebno je izdvojio problem starosti voznog parka, u prvom redu tramvaja i trolejbusa. Zaista...

Kasni se sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Prvog radnog dana nakon novogodišnjih praznika, predsjednik Predsjedništva BiH, Milorad Dodik komentarisao je proces imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH koji još uvijek nije...