Neispunjeno

RS ipak nije izašla iz krize

Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić

“U Ekonomskoj politici jasno smo rekli da 2011. godinu ne možemo proglasiti godinom izlaska iz krize, te da se to može očekivati u drugoj polovini i posljednjem kvartalu 2012. godine, ukoliko ne dođe do novih poremećaja u globalnoj ekonomiji, a posebno zapadnom tržištu od kojeg zavisi ekonomija RS”, rekao je Džombić.

(Capital.ba, 21.10.2011.)

Komentar:

Prošlo je više od godinu dana od kada je premijer RS-a Aleksandar Džombić proglasio godinu na isteku kao godinu izlaska iz krize, da bi na kraju, prilikom predstavljanja ekonomske politike za 2013. godinu ipak priznao kako je RS u recesiji. Naveo je Džombić i pokazatelje poput smanjenja BDP-a, smanjenja izvoza, smanjenja zaposlenosti, i td., iz kojih je sasvim jasno da u zadnja dva kvartala 2012. godine nije došlo do ekonomskog oporavka RS-a. Kako u 2012. godini nije bilo “novih poremećaja” u globalnoj ekonomiji, a da RS ipak nije izašla iz krize nego je čak zabilježila i negativne stope rasta BDP-a u odnosu na prošlu godinu, Džombićevo obećanje o ekonomskom oporavku RS-a će ostati neispunjeno do daljnjeg.

Moramo napomenuti da su, još u vrijeme kada je Džombić uvjeravao javnost da RS očekuje izlazak iz krize u 2012. godini, brojni ekonomski stručnjaci, ali i mediji i organizacije civilnog društva, opovrgavali ovakve tvrdnje i upozoravali da RS tone u sve dublju krizu, o čemu je u više navrata pisao i Istinomjer.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!