Ispunjeno

Riješen problem prometa kamiona na pet graničnih prelaza sa Republikom Hrvatskom

Nakon što je u Republici Hrvatskoj nedavno donesen pravilnik o prekategorizaciji graničnih prelaza te države, u utorak, 25. maja, došlo je do zatvaranja pet graničnih prelaza sa BiH za prelaz kamiona. Dan kasnije, ministar prometa i komunikacija BiH najavio je hitno rješenje ovog problema i otvaranje graničnih prelaza.

Foto: FENA

U srijedu, 26. maja, nakon sjednice Vijeća ministara BiH, ministar Mitrović je rekao kako će uskoro doći do otvaranja spornih graničnih prelaza za transport kamiona.

Uputili smo dopis Transportnoj zajednici i Evropskoj komisiji o problemu koji se desio, a lično sam sa ministrom Butkovićem razgovarao da ovaj problem riješimo i da Pravilnik ostane do daljeg, dok se pravno ne riješi problem između Hrvatske i BiH. (…) Očekujem potvrdu za sat-dva od prevoznika da li su imali probleme ili ne.

Vojin Mitrović, 26. 5. 2021.

Podsjećamo, prema nedavno usvojenom pravilniku, Hrvatska planira prekategorizirati pet graničnih prelaza za promet teretnih vozila: Ivanica – Gornji Brgat; Velika Kladuša – Maljevac; Brčko – Gunja; Strmica – Strmica i granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji, ističu u VTKBiH. Novim pravilnikom određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet kroz Hrvatsku teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara. Pravilnikom je propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do i od pet graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su ranije definirani kao granični prelazi za međunarodni cestovni prevoz roba.

Istog dana kada je Mitrović najavio hitno rješenje problema, kako je izvijestila televizija N1, pušten je promet za kamione na graničnom prelazu Velika Kladuša Maljevac.

Dan kasnije, kako je za medije izvijestio ministar Mitrović, sa hrvatskim ministrom prometa usmeno je dogovoren nesmetan prolaz kamiona na svih pet graničnih prelaza do daljnjeg, a najavljeno je i skoro trajno rješenje ovog problema.

U narednim danima ćemo raditi na tome da se ovaj problem i formalno-pravno riješi. Uvjeren sam da postoji interes Republike Hrvatske da se problem riješi, jer ako bi se ponovo javio, otvorio bi mnogo drugih problema koji neće nanijeti štetu samo BiH nego i Hrvatskoj.

Vojin Mitrović, 27. 5. 2021.

S obzirom na to da je problem transporta trenutno riješen u veoma kratkom roku, Istinomjer će obećanje ministra prometa i komunikacija BiH Vojina Mitrovića da će se to i desiti ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!