Djelimično ispunjeno

Realizovane značajne aktivnosti na uređenju Planinarskog doma Ubla

Potpisivanjem ugovora u Gradskoj upravi Trebinje krajem aprila 2021. godine, zvanično je počela realizacija turističkog projekta “Aktivni odmor – Razvoj turističkih potencijala Trebinja”.

Foto: novosti.rs

Kako je tom prilikom naglašeno, cilj je bio unapređenje turističke ponude i stavljanje u funkciju Planinarskog doma Ubla, koji se nalazi u Parku prirode Orjen. Realizaciju projekta provode Gradska uprava i Planinarsko društvo Vučji zub, zajedno s međunarodnom organizacijom Helvetas, a ukupna vrijednost projekta je 65.600 KM, od čega Helvetas izdvaja 30.700 KM, a Grad Trebinje i Vučji zub ostatak novca.

Nakon potpisivanja navedenog ugovora, kojem su, pored ostalih, prisustvovali gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, predsjednik Planinarskog društva Vučji zub iz Trebinja Igor Škero i predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske Ljubiša Aramanda, gradonačelnik Ćurić izjavio je da će, kako je planirano, projekat biti završen do kraja 2021. godine, te dodao:

Grad Trebinje i Turistička organizacija će dobiti jedan novi sadržaj, koji je važan pogotovo kada pogledate statistiku da ruralni turizam je nešto što se traži u svijetu. Mi danas raspisujemo javne pozive za nabavku opreme, da bi se obezbijedio planinarski dom za smještajne kapacitete.

Mirko Ćurić, 29.4.2021.

Tokom posjete planinarskom domu na Ublima, 10.9.2021. godine, gradonačelnik Ćurić, zahvalivši Fondaciji Helvetas – moja budućnost na razumijevanju, potvrdio je da Grad Trebinje pruža punu podršku ovom projektu, a tom prilikom, predsjednik Planinarskog društva Vučji zub Igor Škero obavijestio je javnost da je sada, kroz navedeni projekat, Planinarski dom na Ublima dobio i smještajne kapacitete, odnosno da raspolaže s 24 kreveta.

Kroz isti projekat smo uradili obuku planinarskih vodiča, dobili smo 14 planinarskih vodiča tako da ih sad imamo 18. Projekat završavamo sa izgradnjom eko-septika gdje ćemo dobiti mokre čvorove, vještačku stijenu za penjanje i ziplajn za djecu. Cilj je da dobijemo funkcionalan dom.

Igor Škero, 10.9.2021.

Da je, pored zip-linea za djecu i adrenalinskog parka, koji su ranije otvoreni, kod Planinarskog doma na Ublima postavljena i vještačka stijena, javnost je 18.1.2022. godine obaviještena putem zvanične stranice Grada Trebinje.

Foto: Grad Trebinje

Tom prilikom, gradonačelnik Ćurić potvrdio je da je vještačka stijena postavljena kroz projekat PRONACUL, u kojem je jedan od partnera Razvojna agencija Grada Trebinje, a koji se odnosi na uvođenje novih sportsko-turističkih sadržaja na Ublima.

Ukupna vrijednost projekta za područje Trebinja je oko 180.000 KM, uz učešće Grada sa oko 15 odsto potrebnih sredstava. Osim vještačke stijene u okviru projekta izgrađeni su i mini ziplajn za djecu, natkriveno odmorište u Parku prirode Orjen, markirane su staze, postavljeni novi putokazi, a planira se i izgradnja dvije via ferate, planinarske staze.

Mirko Ćurić, 18.1.2022.

Kako je 5.3.2022. godine objavljeno na zvaničnoj stranici Planinarskog društva Vučji zub, počelo je i uređivanje prilaznog puta Domu.

Iako smo još uvijek u grubim građevinskim radovima, velika posjećenost planinarskog doma, pokrenula nas je da se posvetimo i okolnom uređenju. Tako smo uz pomoć mehanizacije Hidroelektrana na Trebišnjici, uredili prilazni put domu. Hidroelektrane su ustupile kamione i tampon, a mi smo angažovali bager za ravnanje. Svjesni smo da će grubi radovi potrajati, ali već sada imamo određene planove o uređenju okoline doma. Planiramo postaviti mobilijar za djecu, a preostaje da se upotpune sportski sadržaji.

Planinarsko društvo Vučji zub, 5.3.2022.

S obzirom na to da do kraja 2021. godine, kako je to prvobitno najavljeno, projekat renoviranja Planinarskog doma Ubla nije u potpunosti okončan, ali i uzevši u obzir ono što je realizovano u tom smislu tokom prošle i početkom ove godine, Istinomjer obećanju Mirka Ćurića s tim u vezi daje ocjenu djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

 

 

Pitajte Istinomjer!