Nedosljedno

Realizacija Reformske agende i skok u procentima

Godinama smo svjedoci manipulacija postotcima kad je u pitanju realizacija Reformske agende na državnom nivou. U svom govoru na programskom skupu Stranke demokratske akcije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić izjavio je da je na nivou BiH realizovano više od 80% mjera. Svega par dana prije Zvizdić je iznio drugačiji podatak.

U sklopu nadležnosti Vijeća ministara planirane su 34 mjere u Akcionom planu za realizaciju Reformske Agende, a do marta 2018. godine u potpunosti je realizirano 20 mjera, 8 mjera se kontinuirano provodi, dok je za 6 mjera realizacija u toku. Dosadašnji stepen realizacije planiranih reformskih mjera za četverogodišnji period iznosi 80%, što je, zajedno sa reformama koje su provedene na nivou entiteta, dovelo do ukupnog rasta svih vitalnih ekonomskih parametara BiH.

(Denis Zvizdić, 24.03.2018.)

Podatak o 80% realizovanih mjera itekako bi bio pozitivna vijest, ali kada bi bio u potpunosti tačan i dosljedan.

Podsjećanja radi, ne tako davno, krajem prošle godine EU zvaničnici konstatovali su stagnaciju reformi na državnom nivou, nakon što ih je Zvizdić informisao da je ispunjeno 55% od ukupnih mjera.

Vijeće ministara je uradilo vrlo ozbiljan posao, jer 55 posto mjera je već usvojeno. Do kraja ove godine nam je ostalo još nekoliko mjera, čime ćemo mi završiti svoje obaveze. Akcize nisu jedino što je ključno za operativnost aranžmana s MMF-om. Postoje i druga pitanja na nižim nivoima.

(Denis Zvizdić, 06.12.2017.)

Komesar za proširenje EU, Johannes Hahn tada je konstatovao je da je stagnacija posljedica ponašanja političara u BiH, koji “sve manje pričaju o projektima i reformama, a sve više se upuštaju u raspravu o temama od kojih građani/ke ove zemlje nemaju nikakve koristi”.

BiH je oko godinu i po čekala na skok postotka sa 50% na 55% realizovanih mjera. Prije par dana, u razgovoru sa Christianom Danielssonom, generalnim direktorom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU, Zvizdić je iznio novi zvanični podatak o stepenu realizacije mjera iz Reformske agende, i pri tom rekao da je:

(…) u potpunosti realizirano više od 70 posto mjera koje su bile u nadležnosti Vijeća ministara BiH i da će naredni period biti posvećen finaliziranju ciljeva iz Reformske agende.

(Saopštenje Vijeća ministara BiH, 16.03.2018.)

Od Hahn-ov kritike do danas, od obaveza koje su predviđene Akcionim planom i pod ingerencijama su VM BiH, usvojen je set zakona o akcizama, Strategija ruralnog razvoja BiH, završen, preveden i uručen dugo najavljivani Upitnik EK za BiH te objavljeni registri neporeznih davanja.

Iz navedenog je jasno kako su postotci, od decembra prošle godine pa do marta 2018. godine, mogli porasti sa 55% na 70%. Ono što ostaje nejasno jeste kako je Zvizdić za potrebe programskog skupa SDA namaknuo postotak sa 70% na preko 80%, i to u razdoblju od 16.03. do 24.03.2018. godine, u kojem nije realizovna ni jedna nova mjera iz Akcionog plana.

Za svoje izjave o stepenu realizacije obaveza iz Reformske agende do marta 2018. godine Zvizdić dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!