Neistina

Putin 21. februara nije javno iskazao da se u BiH desio genocid

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić, nekoliko dana uoči invazije Rusije na Ukrajinu, ustvrdio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom govoru javno iskazao da se u BiH desio genocid.

Foto: FENA

Na svom profilu na društvenoj mreži Facebook, Nikšić je 21. februara objavio post u kojem je, između ostalog, naveo:

Danas je predsjednik Rusije pred čitavim svijetom povukao dosta neprimjerenu paralelu izmedu Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid. Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od Vladimira Putina je nedvosmisleno (…).

Nermin Nikšić, 21.2.2022.

Ova izjava Nermina Nikšića objavljena je i u saopštenju na zvaničnoj internet-stranici SDP-a BiH.

Istinomjer je na e-mail adresu predsjednika SDP-a poslao upit sa molbom da nam navede iz kojeg je izvora dobio informaciju da je Vladimir Putin u svom govoru 21. februara “javno iskazao da se u Bosni i Hercegovini desio genocid”, ali odgovor do momenta objave ovog teksta nismo dobili.

Sličnim tvrdnjama koje su se pojavile u domaćem medijskom prostoru bavio se naš partnerski portal za provjeru činjenica Raskrinkavanje, koji je u svojoj analizi zaključio da su one netačne, odnosno da Putin 21. februara nije spominjao genocid u Bosni i Hercegovini, niti tokom sastanka ruskog Vijeća sigurnosti, niti tokom jednosatnog govora nakon priznanja nezavisnosti samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk u Ukrajini (DNR i LNR) .

Kako navodi Raskrinkavanje, na sastanku, čiji je snimak u cijelosti dostupan na YouTube kanalu Ruptly, govorilo se o rusko-ukrajinskoj krizi i mogućnosti ruskog priznavanja nezavisnosti samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk, ali na snimku sastanka, Putin ni u jednom trenutku nije spomenuo Bosnu i Hercegovinu. U transkriptu sa ovog sastanka, koji je dostupan na web stranici Kremlja, također se ne spominje Bosna i Hercegovina.

Kasnije toga dana, nakon što je obznanio da će Rusija priznati nezavisnost tzv. DNR i LNR, Putin se obratio naciji, održavši jednosatni govor u kojem ponovo nije spominjao Bosnu i Hercegovinu niti genocid u Srebrenici. Snimak govora, uz prevod, dostupan je ovdje, a transkript je dostupan ovdje.

Putin ni u ovom govoru nije spominjao Bosnu i Hercegovinu niti genocid u Srebrenici. BiH se nije spominjala ni na pres-konferenciji održanoj nakon govora (transkript). Google pretragom nismo uspjeli pronaći nijedan članak stranih medija koji izvještava o Putinovoj navodnoj izjavi.

Raskrinkavanje.ba, 28.2.2022.

S obzirom na činjenicu da ni u jednom svom javnom istupu 21. februara Vladimir Putin nije spominjao genocid u BiH, što potvrđuju oficijelni snimci i transkripti, Istinomjer će tvrdnju Nermina Nikšića da je to bio slučaj ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!