Neistina

PS BiH nije “dužna” već “može” zakonom predvidjeti drugačiji način izbora stranih sudija Ustavnog suda BiH

Nakon što Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) 14. 05. 2020. godine nije utvrdila njegovu usaglašenost sa Ustavom BiH niti je podržala principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH, Borjana Krišto komentarisala je pomenuti Prijedlog koji se 20. 5. 2020. godine našao na dnevnom redu 8. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom Krišto je izjavivši “da su neki poslanici tvrdili da Prijedlog nema ustavno utemeljenje, ali da to nije tačno”, između ostalog i ustvrdila:

Prema Ustavu BiH, Parlamentarna skupština je dužna nakon pet godina i prvog mandata stranih sudija koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije sa Predsjedništvom, da nađe načina i odluči na koji drugi način će imenovati sudije u Ustavnom sudu BiH.

Borjana Krišto, 19. maj 2020.

Međutim, Član VI Ustava BiH koji govori o Ustavnom sudu BiH ne navodi da je, kako je to Krišto izjavila, Parlamentarna skupština “dužna”, već da nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja Parlamentarna skupština BiH “može” zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja, Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Ustav BiH

S tim u vezi, tvrdnju Borjane Krišto Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!