Problemi u JKP “Zenicatrans”: Kasumović odlučio izvršiti uplatu sredstava za martovske i aprilske plate

Proteklih dana u javnom preduzeću “Zenicatrans” radnici/ce su ostali uskraćeni za plate, obzirom da je Porezna uprava FBiH blokirala račune ovom preduzeću zbog dugovanja. U blokadi je bio i  autobuski saobraćaj, a najavljen je i generalni štrajk.

Komentirajući sve težu situaciju u ovom javnom preduzeću gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović uputio je kritike na račun menadžmenta JKP “Zenicatrans” i rekao da će, odmah nakon povratka sa službenog puta, poduzeti određene korake ka rješavanju problema.

Neću dozvoliti da ispaštaju radnici i njihove porodice. Kako sam bez marke novog zaduženja grada, riješio neke od infrastrukturnih problema, dat ću sve od sebe da po povratku u Zenicu pomognem da se prevaziđe i ovo, nikada teže stanje u JKP ‘Zenicatrans – prevoz putnika’ d.d. Zenica.

Fuad Kasumović, 09.05.2019.

Podsjećamo, problemi u JKP Zenicatrans trebali su biti jedna od tačaka dnevnog reda 36. sjednice Gradskog vijeća Zenice koja je održana 20. maja tekuće godine. Međutim, većinom glasova novoformirane koalicije, koju u GV Zenice čine SDA, A-SDA i SBB – Fahrudin Radončić, došlo je do izmjene dnevnog reda, a zbog naknadnog uvrštavanja tačke dnevnog reda koja se odnosi na smjenu sadašnjeg te izbor nove predsjedavajuće GV, Diane Bešić iz A-SDA. Nakon što izmijenjeni dnevni red nije dobio dovoljnu podršku vijećnika, prekinuta je 36. sjednica, a problemi u JKP Zenicatrans nisu ni razmatrani od strane GV Zenice.

U ovu situaciju vas je dovela bivša gradska vlast koja je držala vijeće i svoje direktore. Dvije godine se sa Nadzornim odborom borim da spasimo preduzeće, za što je potrebno preko 16 miliona KM. To su ozbiljni novci, a vidite sa kakvim se problemima u radu susrećem. Tamo je jedna grupa ljudi koja ne želi dobro Zenici i pokušava prikriti sav prethodni kriminal i završiti ono što su započeli.

Fuad Kasumović 20.05.2019.

Istog dana gradonačelnik Kasumović posjetio je ovo javno preduzeće, nakon čega je iz Gradske uprave Zenice saopćeno da će radnicima biti isplaćene dvije zaostale plate.

Nakon što se zbog prekida 36. sjednice Gradskog vijeća na dnevnom redu nije našlo, dugo očekivano razmatranje aktuelne problematike u ovom preduzeću, gradonačelnik Kasumović odlučio je s ciljem prevazilaženja problema, prije svih radnika i njihovih porodica, izvršiti uplatu sredstava za martovske i aprilske plate radnika, uključujući i pripadajuće doprinose.

Saopćenje, Gradska uprava Zenice, 20.05.2019.

Ovim Istinomjer obećanju gradonačelnika Kasumovića da će pomoći Zenicatrans-u daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Najavljena izrada nacrta plana za zaštitu kanjona rijeke Misoče

Na sastanku koji je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo održala sa  ministrom prostornog uređenja,...

Besplatna “Škola u prirodi” za 4.000 osnovaca

Krajem 2017. godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (MON KS) i Općina Trnovo potpisali su sporazum o sufinansiranju projekata dogradnje objekta područne škole u Šabićima...Radovi na izgradnji obaloutvrde na rijeci Drini teku planiranom dinamikom

Realizacija dugoočekivanog projekta izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini u Goraždu konačno je započela u aprilu 2019. godine, a radovi bi mogli biti okončani u ovoj kalendarskoj godini s obzirom da...