Problemi u JKP “Zenicatrans”: Kasumović odlučio izvršiti uplatu sredstava za martovske i aprilske plate

Proteklih dana u javnom preduzeću “Zenicatrans” radnici/ce su ostali uskraćeni za plate, obzirom da je Porezna uprava FBiH blokirala račune ovom preduzeću zbog dugovanja. U blokadi je bio i  autobuski saobraćaj, a najavljen je i generalni štrajk.

Komentirajući sve težu situaciju u ovom javnom preduzeću gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović uputio je kritike na račun menadžmenta JKP “Zenicatrans” i rekao da će, odmah nakon povratka sa službenog puta, poduzeti određene korake ka rješavanju problema.

Neću dozvoliti da ispaštaju radnici i njihove porodice. Kako sam bez marke novog zaduženja grada, riješio neke od infrastrukturnih problema, dat ću sve od sebe da po povratku u Zenicu pomognem da se prevaziđe i ovo, nikada teže stanje u JKP ‘Zenicatrans – prevoz putnika’ d.d. Zenica.

Fuad Kasumović, 09.05.2019.

Podsjećamo, problemi u JKP Zenicatrans trebali su biti jedna od tačaka dnevnog reda 36. sjednice Gradskog vijeća Zenice koja je održana 20. maja tekuće godine. Međutim, većinom glasova novoformirane koalicije, koju u GV Zenice čine SDA, A-SDA i SBB – Fahrudin Radončić, došlo je do izmjene dnevnog reda, a zbog naknadnog uvrštavanja tačke dnevnog reda koja se odnosi na smjenu sadašnjeg te izbor nove predsjedavajuće GV, Diane Bešić iz A-SDA. Nakon što izmijenjeni dnevni red nije dobio dovoljnu podršku vijećnika, prekinuta je 36. sjednica, a problemi u JKP Zenicatrans nisu ni razmatrani od strane GV Zenice.

U ovu situaciju vas je dovela bivša gradska vlast koja je držala vijeće i svoje direktore. Dvije godine se sa Nadzornim odborom borim da spasimo preduzeće, za što je potrebno preko 16 miliona KM. To su ozbiljni novci, a vidite sa kakvim se problemima u radu susrećem. Tamo je jedna grupa ljudi koja ne želi dobro Zenici i pokušava prikriti sav prethodni kriminal i završiti ono što su započeli.

Fuad Kasumović 20.05.2019.

Istog dana gradonačelnik Kasumović posjetio je ovo javno preduzeće, nakon čega je iz Gradske uprave Zenice saopćeno da će radnicima biti isplaćene dvije zaostale plate.

Nakon što se zbog prekida 36. sjednice Gradskog vijeća na dnevnom redu nije našlo, dugo očekivano razmatranje aktuelne problematike u ovom preduzeću, gradonačelnik Kasumović odlučio je s ciljem prevazilaženja problema, prije svih radnika i njihovih porodica, izvršiti uplatu sredstava za martovske i aprilske plate radnika, uključujući i pripadajuće doprinose.

Saopćenje, Gradska uprava Zenice, 20.05.2019.

Ovim Istinomjer obećanju gradonačelnika Kasumovića da će pomoći Zenicatrans-u daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...