Probijen rok za upućivanje boračkih zakona u Parlament FBiH

Bez obzira na najave resornog ministra kako će dati sve od sebe da se ispoštuje rok od 30 dana koji je Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao Vladi FBiH za upućivanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja za FBiH, rokovi su ponovo probijeni, a nezadovoljni borci najavljuju nove blokade saobraćajnica.

Parlament FBiH je usvojio zaključke u vezi sa ova dva zakona još 23. maja ove godine, a ministar za pitanja boraca FBiH, Salko Bukvarević je početkom juna rekao kako će rokovi biti ispoštovani.

Ministarstvo će učiniti dodatne napore kako bi ispoštovalo zaključke Parlamenta Federacije BiH vezano za rokove predavanja zakona na Vladu Federacije BiH i samim tim će Vlada po hitnom postupku Prijedlog zakona poslati u Parlament Federacije BiH.”

Salko Bukvarević, 04.06.2018.

Prijedlozi dva veoma bitna boračka zakona u FBiH u Parlamentu su se trebali naći do 23. juna, no to se nije desilo s obzirom da ih još uvijek nije razmatrala Vlada FBiH. Ministarstvo boraca, prema riječima ministra Bukvarevića, prijedloge je dostavilo tek 21. juna, odnosno manje od dva dana prije isteka roka.

Još sam jednom pojasnio da smo uradili Prijedlog zakona u skladu s mogućnostima ministarstva, ovlastima i sredstvima kojima raspolažemo. Također, u prijedlogu zakona smo predvidjeli i da svi kantoni i Brčko distrikt svojim odlukama definišu visinu boračkog dodatka za ostale borce koji imaju manje od 57 godina, a nemaju drugih prihoda. Dakle to je naš prijedlog, upućen jučer Vladi FBiH. Očekujem da se zakaže sjednica i da se raspravlja o tom prijedlogu te da bude upućen u Parlament.”

Salko Bukvarević, 22.06.2018.

Nezadovoljni borci dali su krajem prošle sedmice rok do 27. juna da se ovi zakoni razmatraju, ali to se također nije desilo, nakon čega je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Edin Mušić uputio urgenciju Vladi FBiH da najkasnije do 29. juna do 12 sati dostavi u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

S obzirom da Vlada FBiH još uvijek nije razmatrala ova zakonska rješenja i uputila ih u parlamentarnu procedure, obećanje ministra Bukvarevića ćemo ocijeniti kao “neispunjeno”.

(Istinomjer.ba)

Uprkos Čovićevoj najavi, “prijedlog jedne izjave” još uvijek nije usaglašen

Iako je lider SDA, Bakir Izetbegović izjavio da je SNSD-u i HDZ-u BiH poslao “prijedlog jedne izjave”, te da je...

Ništa od najava Milorada Dodika vezanih za formiranje Vijeća ministara BiH

Iako je još sredinom februara član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH “u narednih mjesec dana”, nakon nekoliko održanih sastanaka delegacija SDA,...Bećirović nije podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka

SDP BiH je u svom ranijem saopštenju pored ostalog obavijestio javnost "da je ovo još jedan nekorektan potez SDA, koji je izveden bez bilo kakvog znanja, pristanka i odobrenja Bećirovića i SDP-a...