Ispunjeno

Prijedlog o imenovanju ekspertnog tima za praćenje stanja na Trgovskoj gori odbijen od strane Vijeća ministara BiH

Nakon održane sjednice Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Staša Košarac najavio je inicijativu u pravcu formiranja ekspertnog i pravnog tima koji će se baviti tim problemom.

Ističući da će taj tim činiti eminentni stručnjaci, predstavnici entitetskih ministarstava, Opštine Novi Grad i Unsko-sanskog kantona, nadležnih agencija kao i Kluba zelenih, te da vjeruje da Hrvatska neće odustati od lokaliteta Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, Košarac je početkom juna 2020. godine izjavio da će Vijeću ministara BiH “u narednih nekoliko dana dostaviti prijedlog odluke o formiranju ovog tima.

Kada je riječ o pravnom timu u narednih 10 do 15 dana dostavićemo prijedlog Savjetu ministara. Apelujem i na ministra inostranih poslova BiH Biseru Turković da pokrene diplomatske aktivnosti sa Hrvatskom. Planiramo da predstavnici BiH razgovaraju sa vlastima u Hrvatskoj i da eksperti budu uključeni u sve procese.

Staša Košarac, 03. juni 2020.

Podsjećamo, Istinomjer je o ovoj temi pisao u više navrata, između ostalog i u analizi pod naslovom Hoće li BiH zaštiti svoje građane-slučaj “Trgovska gora”.

Kako je Košarac i najavio, na 10. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 3. 6. 2020. godine na prijedlogu dnevnog reda našla se i tačka Prijedlog odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore čiji je predlagač bilo ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pomenuta tačka sa dnevnog reda povučena je na insistiranje ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković uz obrazloženje da “ne postoji nikakva hitnost u donošenju ove odluke, da nije zatraženo mišljenje Ministarstva finansija BiH jer Hrvatska nije donijela nikakve akte koji se tiču okoliša, a koje je dužna nama dostaviti na mišljenje”.

Pitanje okoliša je drugo kasnije pitanje koje se javlja u ovom slučaju, a prvo je nuklearna sigurnost za što postoji državna agencija, a Ministarstvo vanjskih poslova nije nadležno za istu. Uopće je pitanje šta mogu ti tzv. eksperti uraditi u ovom slučaju osim poslova koje svakako treba da obavlja Agenciju za nuklearnu sigurnost BiH svakodnevno u saradnji sa Atomskom agencijom iz Beča te Ministarstvo vanjskih poslova u vez.i okoliša u kasnijoj fazi. Mišljenja sam da je ovo bespotrebno bacanja para za koje se i ne zna koliki iznos će se zatražiti.

Bisera Turković, 30. juni 2020.

Obzirom da je Vijeću ministara BiH dostavljen Prijedlog odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, Istinomjer s tim u vezi obećanje Staše Košarca ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!