Neistina

Premijerka RS pridružila se Dodiku u laganju o visini penzija u Republici Srpskoj

Zeljka CvijanovicPredsjednici vladajuće koalicije u RS sastali su se jutros sa Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade RS i usaglasili Ekonomsku politiku Vlade RS za 2014 i nacrt budžeta, koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

(…)

Podsjetila je da je 2013 došlo do vraćanja ranije umanjenih plata budžetskim korisnicima u visini od pet odsto, a pezije će u januaru 2014 biti veće za ukupno 7,3 odsto u odnosu na januar 2013.

“Glavna logika u novoj ekonomskoj politici je da imamo ciljane mjere sa jasnim rezultatima, povećanje fiskalne discipline”, navela je Cvijanovićeva.

(Nezavisne novine, 30.11.2013.)

Komentar:

Kada je premijerka RS Željka Cvijanović, krajem novembra prošle godine, sa predstavnicima koalicionih partnera usaglasila Ekonomsku politiku i Budžet ovog entiteta za 2014. godinu, izjavila je i da će penzije u ovom entitetu u januaru ove godine biti veće za 7,3% u odnosu na januar prošle godine.

Vlada RS-a u protekloj godini donijela je dvije odluke o povećanju penzija. Jednu u septembru, kada su penzije povećane za 3,5%, te drugu na samom isteku 2013. godine, kada su penzije povećane za dodatnih 2%.

Prema informacijama Fonda PIO RS, prosječna penzija za januar 2013. godine iznosila je 314,81 KM, a posljednja isplaćena decembarska penzija je iznosila 325,07 KM. Ako na ovu penziju primijenimo decembarsku odluku Vlade RS o povećanju penzije za 2%, dobijamo cifru od 332,31 KM, koliko bi trebala iznositi penzija u januaru ove godine. U konačnici, ako uporedimo dobijenu cifru sa iznosom prosječne penzije u RS iz januara 2013. godine, vidimo da će povećanje ovogodišnje januarske prosječne penzije u odnosu na iznos penzije u januaru 2013. godine, iznositi 5,55%, što je i u skladu sa navedenim odlukama Vlade RS.

U ovoj godini, na sjednici Vlade RS, održanoj 16. januara, donesena je i odluka o povećanju najniže penzije u RS na 169,34 KM, što je također povećanje od 5,56% u odnosu na najnižu penziju iz januara 2013. godine, kada je iznosila 160,41 KM. Dakle ovom januarskom odlukom samo su usklađene najniže penzije sa ranije donesenim odlukama o povećanju u prošloj godini koje su iznosile 5,5%.

Stoga, možemo zaključiti da je premijerka RS Željka Cvijanović izrekla neistinu ustvrdivši da će penzija u prvom mjesecu ove godine biti 7,3% veća u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Ovo nije prvi put da zvaničnici u RS daju nerealne izjave o izuzetno teškom položaju penzionera u Republici Srpskoj. Istinomjer je nedavno pisao i o neistinitim izjavama Predsjednika ovog entiteta, Milorada Dodika, da su penzije u RS najviše u regionu. Pogledavši ove dvije izjave najviših zvaničnika RS, stiče se zabrinjavajući utisak da je falsifikovanje lako provjerljivih činjenica vezanih za visine penzija u ovom entitetu, nešto što im je u posljednje vrijeme počelo prelaziti u naviku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!