Neistina

Dodik: “Šta god ko na to rekao, penzije u RS su najniže u regiji”

milorad_dodikPredsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je u RS-u povećana industrijska proizvodnja i proračun stabilan, što je, kaže, naveo i MMF. Tvrdi da su penzije u RS-u “veće nego u okruženju, što god tko na to rekao”, redovno se isplaćuju, a bit će povećane “na nivou koji je sada moguć”.

“Vodimo jednu odgovornu politiku. RS je stabilna institucionalno i politički”, rekao je Dodik i optužio opoziciju da iznosi neistine u tvrdnjama o lošem ekonomskom stanju u RS-u.

(Fena, 11.09.2013.)

Komentar:

Predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno je ustvrdio da su penzije u RS veće nego u okruženju. Ne znamo kako stoji situacija sa najvišim penzijama i da li se, možda, u Republici Srpskoj isplaćuje pojedinačna najviša penzija u regionu, ali jedno je sigurno – u poređenju sa prosječnim penzijama u regionu, Republika Srpska zapravo bilježi daleko najniže penzije, a tvrdnja Milorada Dodika u potpunosti je neistinita.

Prema podacima Fonda PIO RS, prosječna penzija u Republici Srpskoj u decembru 2010. godine iznosila je 320.00 KM, da bi u julu 2011. godine zabilježila minimalan rast na 320.55 KM. U julu 2012. godine, prosječna penzija je pala na 311.18 KM, a u julu 2013. godine, porasla je za svega 0.5%, na 314.44 KM.

Pogledajmo kako je, istog tog mjeseca, stajao iznos prosječne penzije u okruženju Republike Srpske.

U Federaciji BiH, u junu 2013. godine, prosječna je penzija iznosila 349.61 KM. Ako pogledamo situaciju u regionu, u Srbiji jeprosječna penzija u julu 2013. godine, pretvorena u KM, iznosila 433.62 KM. U Crnoj Gori je u istom periodu prosječna penzija iznosila 540.64 KM, dok je u Hrvatskoj prosječna penzija iznosila 576.08 KM.

Nominalni iznos penzija je, dakle, ubjedljivo najmanji u Republici Srpskoj. No, ako se pogleda odnos prosječne penzije i prosječne plate, situacija nije ništa bolja. Najbolji odnos između prosječne penzije i prosječne plate je u Crnoj Gori, gdje prosječna penzija iznosi 59% prosječne plate, slijedi Srbija sa 57%, Federacija BiH sa 42%, Hrvatska sa 41%, a Republika Srpska se ponovo nalazi na samom začelju, sa prosječnom penzijom koja iznosi 39% prosječne plate u ovom entitetu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. septembra, na 16. posebnoj sjednici, prijedlog izmjena Zakona o PIO koji je dostavila Vlada Republike Srpske, kojim su penzije povećane za 3.5%, a novo povećanje od 2% predviđa se za početak naredne godine. Međutim, čak ni sa ovim povećanjem, penzije u ovom entitetu ne mogu dostići one u okruženju.

Penzije u RS su u aktuelnom mandatu, istina, uglavnom isplaćivane redovno, ali su se dešavala i kašnjenja uzrokovana nemogućnošću Fonda PIO RS da obezbijedi sredstva za njihovu isplatu. Interesantan je i podatak da je SNSD na Opštim izborima 2010. obećao da će usvajanjem novog zakona o PIO usporiti rast broja novih penzionera u ovom entitetu. U realnosti, iako je Republika Srpska usvojila novi Zakon o PIO, RS i dalje bilježi kontinuirani rast broja penzionera, koji je u aprilu 2013. godine čak premašio broj zaposlenih, što je direktno u suprotnosti sa predizbornim obećanjem SNSD-a.

Imajući u vidu sve navedene podatke, može se zaključiti da je Milorad Dodik izgovorio krupnu neistinu, vjerovatno u nadi da će sačuvati već dobro narušeni socijalni mir u RS. Začuđuje, ipak, tolika “sloboda” u davanju evidentno neistinitih izjava o činjenicama koje su ne samo opšte poznate, nego i veoma lako provjerljive.

Penzije graph

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!