Istina

Prekršen Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine

Netom nakon objave prvih rezultata Opštih izbora 2018. godine, Dodik je temu zastave RS u Predsjedništvu BiH ponovo aktuelizirao, ali je danas otišao i korak dalje.

Netom nakon objave prvih rezultata Opštih izbora 2018. godine kada je već bilo izvjesno da će Milorad Dodik biti novi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Dodik je temu zastave RS u Predsjedništvu BiH ponovo aktuelizirao, o čemu je Istinomjer pisao u analizi pod naslovom Dodikova bespotrebna farsa oko zastave RS u Predsjedništvu BiH.

Međutim, Dodik je otišao i korak dalje.

Naime, nakon što je tokom primanja akreditivnog pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, Aleksandra Đorđevića od strane trenutnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, zastava Rebublike Srpske bila istaknuta odmah do zastave Bosne i Hercegovine u svečanom salonu Predsjedništva BiH, stigla je i reakcija druga dva člana ove institucije, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Osim što su “kabineti članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva BiH zatražili da o ovom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti poduzete sve neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine”, u Komšićevom i Džaferovićevom saopštenju između ostalog još stoji:

Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić, Šefik Džaferović, 23.11.2018.

U vezi ovog konkretnog slučaja, Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine u svom članu 5. pored ostalog kaže da se “zastava Bosne i Hercegovine zvanično ističe na nivou države Bosne i Hercegovine” i “prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturnoumjetničkih, sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena”, te da se “u svim slučajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine”.

Obzirom da je čin primanja akreditivnog pisma zvanični događaj organizovan na nivou države, te da je tokom ceremonije zastava Republike Srpske bila postavljena odmah do zastave Bosne i Hercegovine, Istinomjer tvrdnji Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da je isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena direktno kršenje Zakona o zastavi BiH, daje ocjenu istinito.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!