Analize

Pregled sedmice: Proizvodi li BiH “dronove samoubice” i šta je Schmidtov mandat?

Tokom prošle sedmice, neistinite tvrdnje iznosili su domaći, ali i strani zvaničnici, a javnost u BiH još uvijek čeka zvaničnu potvrdu da naša zemlja proizvodi “dronove samoubice”.

Ilustracija: Istinomjer

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak iznio je neistinite tvrdnje da su italijanske “agencije” objavile saopćenje o terorističkim ćelijama u BiH, kao i da je u određenom periodu veći broj turista bio u BiH nego u Italiji. Tragom navedenih tvrdnji, Istinomjer je podsjetio da je obavještajna služba Vijeća ministara Italije prije dvije godine izvještavala o terorističkim prijetnjama koje se mogu dovesti u vezu s grupom “Balkanski lavovi”, ali i da tvrdnja o 20 terorističkih ćelija na Balkanu nije došla od italijanskih vlasti, nego od nevladinog think-tanka.

Drugi dio Isakove tvrdnje koji se odnosi na broj turista u BiH i Italiji demantaju zvanični podaci Agencije za statistiku BiH, Instituta CEIC i Svjetske banke.

Govoreći o nacrtu rezolucije koju bi trebala razmatrati Generala skupštini UN-a i kojom bi 11. juli proglasila Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da rezolucija UN-a o holokaustu iz 2005. godine karakteriše Nijemce kao genocidan narod. Suprotno Vučićevoj tvrdnji, u rezolucijama UN-a o holokaustu usvojenim 2005, 2007. i 2022. godine ne stavlja se kolektivna odgovornost na njemački narod niti je on proglašen genocidnim. U javnosti dostupnim nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici također se nijednom riječju ne ukazuje na to ko su počinitelji genocida niti se spominju nazivi naroda, te je Istinomjer navedene tvrdnje ocijenio neistinitim.

Poluistinitom smo ocijenili izjavu predsjednice Narodnog fronta Jelene Trivić koja je ustvrdila da su SNSD i HDZ BiH za usvajanje tzv. tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH imale i više od deset godina. S tim u vezi podsjetili smo na to da je HDZ BiH na državnom nivou u navedenom periodu u kontinuitetu bio dijelom vlasti, ali da su na državnom nivou u mandatu 2014–2018. godina, pored SDA, DF-a i HDZ-a BiH, vlast činili SDS, PDP i NDP, odnosno da je SNSD u tom periodu bio u opoziciji.

Izjave koje je iznio premijer Vlade RS Radovan Višković da Cristian Schmidt nema mandat da obavlja dužnost visokog predstavnika u BiH te da, kao i njegovi prethodnici, nema mandat da nameće zakone, nisu bile tačne. S obzirom na to da je tačno, a što je i Višković izjavio, da je visoki predstavnik vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, Istinomjer je njegove prošlosedmične tvrdnje u vezi s tim ocijenio većim dijelom neistinitim.

Nakon što je ministar odbrane BiH Zukan Helez 12. marta 2024. godine najavio da će BiH za 15 dana početi proizvodnju “dronova samoubica”, u analizi “Proizvodi li BiH ‘dronove samoubice’”? skrenuli smo pažnju na to da još uvijek nema zvanične potvrde takvim aktivnostima.

I dok je Vlada susjedne Srbije zvanično potvrdila da se u toj zemlji uveliko realizuje projekat proizvodnje 5.000 dronova samoubica koji će postati dio redovnog naoružanja Vojske Srbije, u našoj je zemlji sve i dalje obavijeno velom tajne.

Analizirali smo i gostovanje ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića na BHT1 u okviru kojeg je iznio neistinite tvrdnje u vezi s visokim predstavnikom u BiH te NATO putem BiH, komentarisao američke sankcije političarima/ka iz Republike Srpske, ali govorio i o predstojećim lokalnim izborima i mogućnosti uvođenja opcije obaveznog glasanja. Ono što smo, pored ostalog, mogli zaključiti jeste da Nešićevo izlaganje nije bitno odstupalo od narativa vladajućih struktura koje dolaze iz RS.

Tokom jednog od svojih prošlosedmičnih javnih istupa, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković slikovito je opisao kako spava i kako se budi, što je bio povod za njegovo “gostovanje” u našoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

Na kraju, Istinomjer od prošle sedmice prati i najave realizacije dva projekta. Prvu je dala Gradska uprava Ljubuškog da će do početka naredne školske godine na dvorani Osnovne škola Tina Ujevića u Vitini biti postavljena fasada te zamijenjene postojeće krovne konstrukcije. Druga se odnosila na završetak izgradnje kružnog toka na raskrsnici kod Kamenog mosta u Trebinju, a Istinomjer će pratiti da li će radovi biti okončani u roku 30 dana, kako je najavio načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove tog grada Spasoje Radojević.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!